29. september 2020
Carsten Andersen fra Venstre blev tidligere på aftenen interviewet om det foreløbige resultat, der så ret sort ud for Venstre. Det har det endelige resultat ikke rykket ved. Foto: Per Christensen
Carsten Andersen fra Venstre blev tidligere på aftenen interviewet om det foreløbige resultat, der så ret sort ud for Venstre. Det har det endelige resultat ikke rykket ved. Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mandatfordeling: Katastrofevalg for Venstre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mandatfordeling: Katastrofevalg for Venstre
Opdateret 22. november 2017 kl. 00:28
Holbæk KV17 - 22. november 2017 kl. 00:23
Af Lisbeth A. Rasmussen

Optællingen af stemmer er overstået, og den viser, at vælgerne har straffet partiet Venstre med borgmester Søren Kjærsgaard i front markant i Holbæk Kommune. Venstre går tilbage med 14,6 procentpoint og får 19,3 procent af stemmerne.

arrow Læs også: Lokallisten er på vej i byrådet

Dermed får partiet seks pladser - en halvering i forhold til valget i 2013, hvor partiet fik 12 byrådsmedlemmer. To af dem er dog siden smuttet til Liberal Alliance.

Lokallisten for hele Holbæk Kommune, der blev dannet af de to tidligere socialdemokrater Sine Agerholm og Finn Martensen i foråret i år, har fået en god debut i den politiske arena med en vælgertilslutning på 7,9 procent. Det udløser tre mandater.

Også Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har fået fremgang. Liberal Alliance går 3,4 procentpoint frem med en andel på 6,1 procent af stemmerne. Det giver to mandater, der svarer til det nuværende mandattal, men er en klar forbedring i forhold til sidste valg, hvor partiet ikke kom i byrådet.

Dansk Folkeparti har fået 14,9 procent af stemmerne - en fremgang på 1,9 procentpoint. Det giver fire mandater. Det er det samme som ved sidste valg, men p.t. har DF dog fem mandater på grund af et partihop.

For Socialdemokratiet er det nærmest status quo i forhold til kommunalvalget i 2013. Borgmesterkandidat Christina Krzyrosiak Hansen må notere en lille tilbagegang på 0,9 procentpoint. S-stemmerne udløser ni pladser i byrådet. Det er en tilbagegang i forhold til 2013, men en forbedring på tre i den nuværende situation, hvor S har mistet medlemmer til andre partier og Lokallisten.

Også Enhedslisten er gået tilbage - med 2,5 procentpoint til 5,5 procent af stemmerne, men sikrer sig status quo i byrådet med to mandater.

Radikale Venstre har fået en fremgang på 1,6 procentpoint til 9,6 procent af stemmerne. Det giver tre mandater. Det er det samme, som partiet har i byrådet nu, men på grund af et partihop er det et mandat bedre end sidste valg.

Konservative har fået en fremgang på 1 procentpoint og har taget 3,9 procent af stemmerne og fastholder sit ene mandat.

Og endelig kan SF snige sig ind i byrådet igen med en enkelt plads. Partiet har fået 2,8 procent af stemmerne og sidder ikke i byrådet i indeværende periode.

Alternativet kommer ikke ind med 1,4 procent af stemmerne, ligesom Nyt Holbæk, Fritænkerne og Retsforbundet ikke kommer ind.

Nu handler det om, hvilken konstellation af partier, der kan tælle til 16 ud af de 31 byrådsmedlemmer.

arrow Dansk Folkeparti vinder vælgere i Jyderup
21. november 2017 kl. 23:06 Opdateret: kl. 23:06
arrow Lokallisten brager igennem i Svinninge
21. november 2017 kl. 23:04 Opdateret: kl. 23:04
arrow Tendens: Venstre går markant tilbage
21. november 2017 kl. 22:43 Opdateret: kl. 22:43
Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk