26. februar 2021
Tidligere chef hos Velux forsøgte i 2016 at sælge fortrolige firmaoplysninger via en mellemmand til selskabets polske konkurrent på ovenlysvinduer.
Tidligere chef hos Velux forsøgte i 2016 at sælge fortrolige firmaoplysninger via en mellemmand til selskabets polske konkurrent på ovenlysvinduer.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Topchef tilfreds med spionage-dom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Topchef tilfreds med spionage-dom

Tidligere Velux-chef fik lige før jul en fængselsdom og udvisning af Danmark

Opdateret 18. januar 2021 kl. 11:06
Hørsholm - 18. januar 2021 kl. 08:02
Af Morten Timm

Dommen på to års fængsel og udvisning af Danmark for bestandigt til en tidligere Velux-chef for industrispionage, som Retten i Helsingør fældede før jul, er Velux Gruppens topchef, David Briggs tilfreds med.

Fortrolige dokumenter

Den nu dømte 57-årige mand forsøgte ifølge Retten at sælge nogle af Hørsholmvirksomhedens mest fortrolige oplysninger til det rivaliserende polske firma Fakro, der sammen med Velux er blandt de førende indenfor ovenlysvinduer.

"Han stjal, hvad der helt sikkert må anses for at være de mest fortrolige dokumenter i enhver forretning - med vores planer og vigtigste møder," udtaler David Briggs til nyhedsbureauet Ritzau.

Kunne betyde milliardtab

I retten blev det fra Velux oplyst, at deres tab ville udgøre mindst fem milliarder kroner, hvis samtlige oplysninger var kommet i hænderne på en konkurrent.

Den dømte var allieret med en 66-årig tysk mellemmand, men retten afviste sagen mod mellemmanden, fordi en dansk domstol ikke kan dømme ham, når han er tysk statsborger og hans handlinger foregik i Tyskland.

Afsløret af tolk

Ifølge Ritzau deltog en polsk kvinde som tolk til møderne med Fakro tilbage i 2016, og det var hende, der gik til Velux med oplysninger om industrispionage mod virksomheden.

Fakros bestyrelsesformand, Ryszard Florek, afviste i retten at have fået tilbud om at købe dokumenter fra Velux, og han forklarede, at de var i kontakt med den tiltalte mellemmand omkring oplysninger om en konkurrencesag i EU, som Fakro på daværende tidspunkt havde mod Velux.

Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?