27. juli 2021
Mens første dag i retssagen om skuddrabet på Rungsted Strandvej sidste år primært bød på videooptagelser og oplæsning af anklageskrift, er det på sagens anden dag blevet tid til, at den første af de otte tiltalte, der alle nægter sig skyldige, skal i vidneskranken. Foto: Sophus Zarrs Soelberg
gallery icon

Se billedserie

Mens første dag i retssagen om skuddrabet på Rungsted Strandvej sidste år primært bød på videooptagelser og oplæsning af anklageskrift, er det på sagens anden dag blevet tid til, at den første af de otte tiltalte, der alle nægter sig skyldige, skal i vidneskranken. Foto: Sophus Zarrs Soelberg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tiltalt i drabssag: Jeg så hverken skud eller våben

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Tiltalt i drabssag: Jeg så hverken skud eller våben

I retssagen om skuddrabet i Rungsted sidste år gik den første tiltalte i vidneskranken onsdag. Han fortæller blandt andet, at han hverken så skud eller våben, og at han var skræmt fra vid og sans.

Opdateret 22. oktober 2020 kl. 10:23
Hørsholm - 22. oktober 2020 kl. 10:14
Af Sophus Zarrs Soelberg

Mens første dag i retssagen om skuddrabet på Rungsted Strandvej sidste år primært bød på videooptagelser og oplæsning af anklageskrift, er det på sagens anden dag blevet tid til, at den første af de otte tiltalte, der alle nægter sig skyldige, skal i vidneskranken.

arrow Læs også: Anklager vil se på dom efter frifindelser i sag om Rungsted-drab

Sagen drejer sig om en særdeles voldsom episode, der fandt sted i Rungsted sidste år, og der er afsat i alt 18 dage til retssagen.

Lørdag den 6. april 2019 lidt efter klokken 18.00 blev en 20-årig mand fra Nivå dræbt af et skud i panden ved Rungsted Strandvej ud for nummer 217, mens fire andre blev såret i det, politiet dengang beskrev som et opgør mellem kriminelle grupperinger. Episoden involverede både skydevåben, knivstik og påkørsler.

Hele området omkring Rungsted Strandvej blev lukket ned af politiet efter skyderiet, og politiet var massivt til stede i dagene efter.

Ved onsdagens retsmøde bliver dele af forløbet op til det voldsomme sammenstød belyst.

Blandt andet har anklageren overvågningsmateriale, der viser, hvordan gruppen af unge mænd, der kommer fra Kokkedal, ankommer til Rungsted Havn kort før drabet. Det er blandt andet det forløb, den tiltalte beretter om.

Han er en af to tiltalte, som sidder varetægtsfængslet i sagen, mens de resterende seks er på fri fod. Alle otte mænd er tiltalt for manddrab, forsøg på manddrab og besiddelse af skydevåben.

Hånden i en hvepserede

Den tiltalte i vidneskranken, en mand i 20'erne, er tidligere medlem af banden Loyal to Familia, men han har efter eget udsagn forladt LTF i begyndelsen af år 2015. Han fortæller, at han kom med i banden, fordi han havde et hashmisbrug og »hang ud« med de forkerte mennesker.

Han er høj og bredskuldret, har kortklippet hår og skæg, og han bærer en tætsiddende skjorte af mærket Ralph Lauren og jeans fra Hugo Boss.

Efter sin afsked med banden lever han efter eget udsagn et roligt liv. Han fortæller, at han passer sit firma, bruger tid med sin kæreste og ikke længere har omgang med de personer, som han tidligere delte bande med.

Indledningsvist viser specialanklager Margit Wegge ham en række billeder af personer, hvorefter hun spørger om han kender dem, og om han ved, hvorvidt de bærer våben og tidligere har været involveret i voldelige episoder. Visse er tidligere medlemmer af LTF, ligesom den tiltalte selv, men han genkender ikke dem alle, fortæller han. Nogle ville han hilse på, hvis de mødtes, men der er ikke tale om tætte relationer.

Da han bliver spurgt, hvorvidt han kender LTF medlemmer fra eksempelvis Hillerød, svarer han, at banden ikke var områdebestemt, og at han derfor ikke kan svare. Måske kender han dem, måske gør han ikke. Han vil under sin forklaring ikke fortælle om andre end sig selv. Hverken dem han kørte til gerningsstedet med eller dem, som gruppen endte i tumult med.

Han siger, at det vil være som at »stikke hånden i en hvepserede«, og da hans forsvarer spørger, om det er af frygt for repressalier, bekræfter han, at det er tilfældet.

Intet var aftalt

Overvågningsmateriale fra Rungsted Havn viser, hvordan gruppen af mænd, der alle er i 20'erne, ankommer til havnen sent på eftermiddagen den 6. april 2019. Her bevæger de sig over mod promenaden, og ifølge den tiltaltes forklaring leder gruppen efter noget at spise. Da de når restauranten The Captain, ser én fra gruppen, ifølge et tidligere forhør af den tiltalte i vidneskranken, at der sidder flere personer fra Nivå indenfor, og gruppen af unge mænd fra Kokkedal vender kort efter tilbage til deres biler.

Ifølge den tiltalte går de blandt andet, fordi der ikke er plads, og han understreger, at der ingen forudløbende aftale har været om at holde ind ved rastepladsen på Rungsted Strandvej ud for nummer 217.

Skræmt fra vid og sans

Om sammenstødet på rastepladsen, der ender med at en 20-årig mand fra Nivå mister livet, kan den tiltalte ikke fortælle meget. Han siger, at han hører skuddene, men at han ikke ved, hvem der skød.

Han fortæller også, at han først hørte, at nogen var blevet ramt dagen efter skyderiet.

- Jeg var skræmt fra vid og sans. Jeg har vitterligt ikke set, hvem der affyrede skuddet, lyder det fra vidneskranken.

Han har heller ikke set nogen bevæbnet med andre typer våben, og han ved ikke, hvem der har foretaget sig hvad. Han ved, at han løb i sydlig retning, efter der var blevet skudt.

Skjuler du noget?

Anklageren viser en video, som et vidne har filmet, hvor man ser den tiltalte løbe ad en sti i Rungsted. Han holder hånden på ydersiden af sin jakke i hele videoen, og det får anklageren til at spørge, om han skjuler noget under jakken.

Han fortæller, at det hele gik så hurtigt, så han holder på sin lomme for ikke at tabe sine ting. Han skjuler intet under jakken, forsikrer han.

Politiet ledte i dagene efter det voldsomme opgør efter genstande, som kunne være smidt i vandet i forbindelse med skyderiet. Foto: Allan Nørregaard

Kort tid senere er han og flere af de andre fra gruppen blevet optaget af et overvågningskamera ved Kokkedal Slot.

Han fortæller, at de hver især spurgte hinanden, om de var okay, men at gruppen ikke talte mere om oplevelsen på rastepladsen ved Rungsted Strandvej ud for nummer 217. Det var indforstået, hvad der var sket.

Da krudtrøgen så småt havde lagt sig, kørte politiets mobile politistation ned på Rungsted Havn. Her var Nordsjællands Politi til stede i flere dage, hvor betjentene blandt andet talte med bekymrede borgere. På billedet ses tidligere områdebetjent Henrik Suhr, Politiinspektør Lau Thygesen og områdebetjent Alf Christensen. Foto: Sophus Zarrs Soelberg

arrow Forsvarer er overrasket over kollektiv tiltale for drab
19. januar 2021 kl. 15:18 Opdateret: kl. 15:35
arrow Otte drabstiltalte frikendt: Nævninge kunne ikke blive enige
19. januar 2021 kl. 05:36 Opdateret: kl. 19:41
arrow Drabssag fra Rungsted fortsætter i coronaens tegn
12. januar 2021 kl. 05:01 Opdateret: kl. 17:11
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?