18. november 2019
Lisa Rasmussen uden de nye tand-rettelses-skinner. Foto: Lars Sandager Ramlow
gallery icon

Se billedserie

Lisa Rasmussen uden de nye tand-rettelses-skinner. Foto: Lars Sandager Ramlow
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tandlæge kalder smilet frem igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tandlæge kalder smilet frem igen
Hørsholm - 22. december 2015 kl. 05:05
Af Lars Sandager Ramlow
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Behagelige, gennemsigtige og aftagelige.

Sådan beskriver den amerikanske virksomhed Align Technology Inc. selv sin behandlingsform »Invisalign«, der er en ny form for kosmetisk tand-korrektion, der blandt andet også kan justere krydsbid, overbid og underbid. Som den første klinik i Hørsholm tilbyder tandlæge Heidi Lund den nye behandling, som tre millioner mennesker på verdensplan foreløbigt har været igennem. Det skriver Frederiksborg Amts Avis tirsdag:

- En million mennesker er i gang i øjeblikket. Heraf seks på min klinik i Hørsholm, hvor jeg begyndte at tilbyde den populære behandlingen i september efter at have været gennem en række kurser i Oslo. Konceptet er amerikansk og er udviklet af special-tandlæger, siger Heidi Lund.

Som ved næsten alle former for tandrettelser bliver der først taget et aftryk af patientens tænder. Aftrykket bliver derefter sendt til USA, hvor det bliver analyseret, hvorefter der bliver lavet en animationsvideo af tandrettelsen fra start til slutresultatet. Når patienten har godkendt videoen, bliver der i USA fremstillet en hel stribe akryl-tandskinner, der dækker hele behandlingsforløbet. Hele baduljen bliver sendt i en stor pakke til den pågældende patients tandlæge.

- Patienten skal skifte til nye skinner hver 14. dag, og skinnerne skal sidde på tænderne hele tiden, undtagen når man spiser. Fordelen ved Invisalign er, at skinnerne er næsten usynlige, fordi de er gennemsigtige. Desuden fylder de ikke så meget, hvilket betyder, at de ikke påvirker patientens tale særligt meget, sådan som eksempelvis en ganebøjle gør, forklarer Heidi Lund i Frederiksborg Amts Avis.

Det er den 17. december. Klokken er 08.30 og i tandlægestolen sidder 26-årige Lisa Rasmussen. Hun er i starten af forløbet og skal have sine allerførste skinner på. Efter en halv time er behandlingen slut.

- Det gjorde slet ikke ondt. Lige nu spænder det en smule i munden, og jeg kan godt mærke, at jeg har noget på tænderne. Det føles lidt mærkeligt, men jeg skal jo også lige vænne mig til det, siger Lisa Rasmussen, inden hun tager til Glostrup, hvor hun maler Flora Danica for Royal Copenhagen.

Frederiksborg Amts Avis møder den 26-årige Hørsholm-kvinde igen dagen efter, hvor hun fortæller om det første døgn med de nye skinner:

Læs hele artiklen i Frederiksborg Amts Avis tirsdag

grafik køb billede