24. september 2020
Haveterapeuterne Dorthe Djernis og Eva Broby-Johansen har begge mange års erfaring som psykologer.
gallery icon

Se billedserie

Haveterapeuterne Dorthe Djernis og Eva Broby-Johansen har begge mange års erfaring som psykologer.
Foto: Lars Skov
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stressramte får behandling helt ude i skoven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stressramte får behandling helt ude i skoven
Hørsholm - 17. september 2013 kl. 06:02
Af Julie Grothen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hørsholm: Kram et træ, pluk nogle bær eller gå i gang med at rense en sø. Københavns Universitet er i gang med et forsknings- og behandlingsprojekt for alvorligt stressramte, og her er man gået tilbage til naturen i Terapihaven Nacadia. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Imens de seks deltagere på Nacadia er i gang i haven, gennemgår deltagere med tilsvarende stresssymptomer i en kontrolgruppe et kognitivt adfærdsterapiforløb. De to terapeuter i Nacadia, som begge også er erfarne psykologer, er ikke i tvivl om, at forskningen vil vise, at forløbet i Nacadia er et godt alternativ til almindelig terapi.

Når deltagerne begynder, har de flere symptomer på stress. De har ofte tankemylder, problemer med koncentration og hukommelse og forskellige kropslige symptomer.

- Mange af dem kan for eksempel ikke længere holde fokus på at læse en bog. Deres nervesystem er oppe i alarmberedskab, og kroppen bruger meget energi på at være parat og ikke turde slappe af, siger haveterapeut og psykolog Eva Broby Johansen.

I Nacadia arbejder terapeuterne med mindfulness, der skal gøre deltagerne i stand til at blive nærværende igen.

- De skal komme ud af tankerne og ind i sanserne og være nærværende og til stede. Det er en vigtig pointe, at mange har været bundet op af automatiske handle- og tankemønstre, siger ledende haveterapeut og psykolog Dorthe Djernis, som forklarer, at det at være i naturen i sig selv får det indre alarmberedskab til at dale.

Har debatten om sexisme taget overhånd?