14. april 2021
Jens Ive (V), borgmester i Rudersdal Kommune: "Sparekataloger gør mange medarbejdere og forældre utrygge." Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Jens Ive (V), borgmester i Rudersdal Kommune: "Sparekataloger gør mange medarbejdere og forældre utrygge." Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sådan gør naboerne: Der er ingen grund til gøre borgerne deprimeret allerede i april

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sådan gør naboerne: Der er ingen grund til gøre borgerne deprimeret allerede i april

Hørsholm skiller sig ud fra nabokommuner ved allerede nu at melde sparekrav ud

Opdateret 24. februar 2021 kl. 18:06
Hørsholm - 24. februar 2021 kl. 13:30
Af Fred Jacobsen

Der er stor forskel på, hvordan Hørsholms nabokommuner forbereder budgettet for 2022. På ét område adskiller Rudersdal, Allerød og Fredensborg sig klart fra Hørsholm: Ingen af de nævnte kommuner melder allerede i årets første måned et sparemål ud. Eller råderum, som Hørsholms borgmester Morten Slotveds (K) kalder det.

arrow Læs også: Brostenene kaprede dagsordenen

Han tilkendegav allerede efter årets første ordinære økonomiudvalgsmøde den 13. januar, hvor budgetprocessen blev aftalt af et flertal, at der skal findes 30 millioner kroner.

En udmelding, der er blevet kritiseret fra flere sider.

Ingen sparekatalog

Så langt er nabokommunerne ikke endnu.

"Det giver ikke mening at blive deprimeret allerede i april," lyder det således fra Rudersdals borgmester Jens Ive (V). I 'hans' kommune arbejdes der ikke med sparekataloger som i Hørsholm. De vil dog kunne komme i spil, hvis der viser sig særlige udfordringer.

"Hvis du bruger almindelige fremskrivninger, så ser foråret altid sværere ud end året plejer at blive. Så før vi kender økonomiaftalen mellem regering og kommuner i juni eller juli - og dermed vores manøvrerum - går vi ikke for alvor i gang," forklarer Rudersdal-borgmesteren.

Partier melder ind først

I Allerød er processen i gang som i Hørsholm. Dog på en anden måde.

Ifølge borgmester Karsten Längerich (V) melder partierne deres ønsker ind frem til 1. marts, som forvaltningen så kvalificerer. Det vil sige, at de bliver beregnet på økonomi, konsekvenser og lignende.

I næste fase udarbejder administrationen et katalog over effektiviseringer, der ikke påvirker kommunens service.

"Det kan for eksempel være effektiviseringer på indkøb og lignende," fortæller borgmesteren.

Når økonomiaftalen mellem regeringen og kommunerne foreligger, kender kommunen sit finansieringsbehov, og de egentlige budgetforhandlinger kan gå i gang, typisk i september frem til den lovbundne vedtagelse af budgettet på en given dato i oktober.

I dette grundlag indgår der også forslag fra administrationen om, hvordan grundlaget vil se ud, hvis man eksempelvis foretager en procentvis besparelse over de næste år, men en højere procent over færre år og så fremdeles. Forslag, som borgmesteren beskriver som "politikerblinde" og altså er rent administrative beregninger.

Svært at forstå forslag

Karsten Längerich kender godt til de diskussionerne et sparekatalog kan udløse.

"Dem har vi også her. Det er svært at forstå, at det kun handler om forslag," mener Allerød-borgmesteren.

Det er en af grundene til, at de i Allerød har set processen efter i sømmene for at finde en anden måde at gøre det på.

Toårigt forlig

Et af resultaterne er blandt andet, at politikerne helt slipper for den sædvanlige budgetproces i år. Forligspartierne i Allerød blev nemlig sidste år enige om en aftale, der strækker sig over to år. Så i valgåret 2021 skal de ikke forhandle budget efter den hidtidige metode. Medmindre der dukker forhold op, der gør det nødvendigt at åbne for forhandlinger.

En aftale i fredstid

Karsten Längerich kalder det en god aftale, der er lavet i fredstid. Den er ifølge borgmesteren god, fordi "vi undgår urealistiske budgetønsker i et valgår."

Sundt at trykprøve

I Fredensborg Kommune arbejdes der også med et råderumskatalog, som kommunens administration udarbejder. Kataloget kan, som i Hørsholm, indeholde procentvise besparelser og konkrete forslag til eksempelvis effektiviseringer.

Kataloget kommer dog først i spil i forbindelse med byrådets første budgetseminar i april. Borgmester Thomas Lykke Pedersen mener, det er et godt redskab.

"Det er sundt at finde et råderum og trykprøve administrationen," siger han og understreger, at der kan være en rigtig god grund til at gøre det tidligt, hvis der viser sig at være særlige udfordringer.

På baggrund af blandt anden råderumskataloget bliver der så holdt tre budgetforligsmøder efter sommerferien med partierne, plus at der er indbygget et borgermøde i august, som alle borgere kan deltage i, og hvor de også kan fremsætte ønsker.

arrow De må kunne gøres anderledes: Vend det hele på hovedet
24. februar 2021 kl. 08:45 Opdateret: kl. 12:45
arrow Gang i grønthøsteren: Derfor skal kommunen ud i ny sparerunde
21. januar 2021 kl. 07:00 Opdateret: kl. 09:16
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?