23. oktober 2021
Hørsholm får slet ikke kradset de penge ind i byggesagsgebyrer, som det var forventet. Nu skal der findes 1,3 millioner kr. for at lukke hullet - og området skal fortsat være brugerbetalt. Foto: Adobe Stock
Hørsholm får slet ikke kradset de penge ind i byggesagsgebyrer, som det var forventet. Nu skal der findes 1,3 millioner kr. for at lukke hullet - og området skal fortsat være brugerbetalt. Foto: Adobe Stock
Foto: PixelboxStockFootage - stock.ado
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Så langt ramte gebyrer uden for skiven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Så langt ramte gebyrer uden for skiven

Hørsholm må endnu mere til lommerne for at lukke hullerne efter gebyrsag

Opdateret 23. juni 2021 kl. 10:18
Hørsholm - 23. juni 2021 kl. 09:58
Af Fred Jacobsen

Forleden kunne Hørsholm Kommune registrere, at tilbagebetalingerne oven på sagen om de for meget opkrævede byggesagsgebyrer bliver noget mindre end frygtet.
'Gevinsten' bliver dog så rigeligt spist op af fadæsens følgevirkninger: Nu kommer der nemlig færre gebyrpenge i kassen.

arrow Læs også: Dobbelt op på indtægten i Rungsted

Konkret drejer det sig om 1,3 millioner kroner, som skal dækkes ind tillægsbevilling.

Hullet er opstået, fordi budgettet for indtægter fra byggesagsgebyrer rammer helt uden for skiven.
I stedet for at hive knap 1,9 millioner kroner hjem i gebyrer, var indtægterne i 2020 kun knap 600.000 kr. Og forvaltningen forudser, at andelen af sager, der kan opkræves gebyr forfalder endnu mere.

Væk fra kerneopgaven

Ikke nok med det: Forvaltningen oplever, at der bliver brugt mindre tid på kerneopgaven - som er byggesagsbehandling - og mere tid på alt muligt andet som klagesager, aktindsigter, sager til politisk stillingtagen, dispensationer og lignende. Den tid, der ikke udskrives fakturaer på.

Forvaltningen foreslår derfor som en mulighed at lægge gebyrsystemet om, så det helt eller delvist bliver betalet over skatten.

Nej tak til skat

Det forslag får en kold afvaskning i Miljø- og planlægnngsudvalget (MPU). I stedet anbefaler udvalget at fastholde den nuværende model med fuld brugerbetaling.

"Vi ønsker ikke yderligere skat. Og ja, du kan sige, at det er både idelogisk og politisk begrundet," lyder det fra udvalgsformanden.

Og ja, du kan sige, at det er både ideologisk og politisk begrundet

Jan Klit (K), udvalgsformand

Han henviser dog også til, at Center for By og Miljø har været underlagt en ekstern analyse, hvor der kan vise sig muligheder for at effektivisere.
Den mulighed henviser Venstres udvalgsmedlem Anne Ehrenreich også til.

Håber på effektiviseringer

"Vi synes, det er vigtigt, at administrationen som led i den konsulentundersøgelse, som er i gang af administrationen på området forholder sig til, om der kan gennemføres effektiviseringer, så opgaven kan løses mere effektivt og dermed billigere. Så det ikke bliver dyrere for borgerne," skriver hun i en kommentar.

Resultatet af den eksterne undersøgelse bliver lagt frem i august og dermed lige op til at de reelle forhandlinger om næste års budget går i gang.

arrow Trods lavvande i kassen: Borgmester ser ikke afgrunden
22. marts 2021 kl. 14:30 Opdateret: kl. 17:13
arrow Tallene var kendte og røde - og de sagde ja
05. marts 2021 kl. 08:00 Opdateret: kl. 16:59
arrow Verdensklasse eller fiasko: Det ved vi nu om prestigebyggeriet
17. februar 2021 kl. 06:45 Opdateret: kl. 15:45
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?