30. september 2020
Hvide kjoler er stadig "gængs" for studenter årgangen 2012 på Rungsted Gymnasium.
gallery icon

Se billedserie

Hvide kjoler er stadig "gængs" for studenter årgangen 2012 på Rungsted Gymnasium.
Foto: Lars Ramlow
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rungsted-studenter ud i Risiko-samfundet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rungsted-studenter ud i Risiko-samfundet
Opdateret 29. juni 2012 kl. 23:33
Hørsholm - 29. juni 2012 kl. 15:51
Af Lars Ramlow
Frederiksborg Amts Avis bringer her et resumé af rektor på Rungsted Gymnasium, Mogens Hansens, tale til studenterne 2012:

Hørsholm: Årets studenter er på vej ud i det samfund, som den tyske sociologi Ulrich Bech har kaldt "Risikosamfundet".
arrow Læs også: Et kapitel er slut - mange nye kapitler venter

Det betegner et samfund, hvor vi på trods af stadigt nye højteknologiske opfindelser og materiel høj levestandard alle kan blive ramt af katastrofer. Det kan være økonomiske katastrofer, som vi møder i disse år, eller miljø- og klimakatastrofer, som er den største globale udfordring, studenterne vil møde i deres levetid.

Det er et samfund, der stiller store krav, så derfor er det mit håb, at studenterne har fået det bedste med fra gymnasiet - nemlig viden, indsigt og evne til at arbejde. Det er den bedste forsikring imod at risikere at blive tabt på fremtidens arbejdsmarked.

Langt de fleste studenter har heldigvis benyttet sig af denne mulighed i gymnasiet. Samtidig skal studenterne være klar over, at de kommer til at slide for at klare sig - og som rektor har jeg i øvrigt ikke spor ondt af, at I kommer til at slide. Måske også mere end nogle har gjort i gymnasiet.

Jeg vil gerne opfordre Jer alle til at finde fælles løsninger og ikke kun forfølge egne egoistiske interesser. Det er evnen til at stå sammen, skabe fællesskaber og ikke mindst skabe et samfund, hvor der er plads til alle, som skal sikre, at I - årgangens studenter bliver i stand til at begå Jer i risikosamfundet.

Vi er blevet kritiseret for at give elever, der har været til optagelsesprøve, en chance... Til det vil jeg sige følgende:

I dag sidder ni af jer her i salen. I kom ind på gymnasiet efter en optagelsesprøve. I sidder i dag med en studenterhue. Til jer vil jeg sige særskilt tillykke. Og jeg vil sige til de politikere, der har så travlt i disse dage:

Jeg er glad og stolt over, at vi gav Jer chancen og at I sidder her i dag. Jeg er glad og stolt over, at vi ikke bare dømte jer ude, da I tog chancen som 15-16-årige og nervøse kom til en optagelsesprøve på en vildt fremmed skole og hos nogle vildt fremmede lærere og trods alt klarede denne.

Nogle af jer har skullet have en ekstra hjælpende hånd og et ekstra venligt spark i ny og næ. Det giver jeg gerne, når jeg ser resultatet i dag. Jeres studenterhue er lige så flot som alle andres.

Der er mange privilegier ved at være rektor. Det største er imidlertid at følge jer igennem i gymnasiet og tage del i jeres glæder og bekymringer, men også at se hvordan I bliver næsten voksne, i hvert fald noget af tiden. Når man læser jeres opgaver - jeg har været inde og læse nogle af jeres eksamensbesvarelser - og følger jeres eksaminer, ser man jo hurtigt, at I er kloge, begavede og kan rigtig mange ting. Det er en fornøjelse. Og når man så tænker på, at det kun er et par måneder siden, at jeg gik rundt i spisefrikvarteret og bad jer rydde op efter jer selv, og at det kun er fem uger siden, I rendte rundt uden for skolen og smed med vand og skum efter hinanden - ja så er det, jeg når frem til konklusionen, at I er næsten voksne.

En elev skrev engang i en dansk stil om forholdet mellem generationerne: Det er sjovere at spille bold op af en mur end op af en dyne. Jeg håber, at vi her på Rungsted Gymnasium har været en mur, som I har kunnet spille bold op af. Jeg håber, at vi har udfordret jer, så I er godt rustede til at bevæge jer videre ud i risikosamfundet, men foreløbig nøjes I med i dag med at tage på studentertur.

Rigtig god tur og held og lykke derude i risikosamfundet.
arrow 230 studenter fra Rungsted Gymnasium
29. juni 2012 kl. 15:55 Opdateret: kl. 17:58
Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?