3. august 2021
I Hørsholm har man set sig nødsaget til næsten at tredoble budgettet til rottebekæmpelse, da der i første halvdel af året er kommet ligeså mange anmeldelser af rotter, som der kom hele sidste år. 	Arkivfoto
gallery icon

Se billedserie

I Hørsholm har man set sig nødsaget til næsten at tredoble budgettet til rottebekæmpelse, da der i første halvdel af året er kommet ligeså mange anmeldelser af rotter, som der kom hele sidste år. Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rotterne vælter frem: Derfor er de farlige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Rotterne vælter frem: Derfor er de farlige

De er møgirriterende, de kan ødelægge inventar, kloakrør, el-installationer og isolering, og de kan gøre dig frygtelig syg.

Hørsholm - 19. november 2020 kl. 05:36
Af Sophus Zarrs Soelberg

De er møgirriterende, de kan ødelægge inventar, kloakrør, el-installationer og isolering, og de kan gøre dig frygtelig syg.

arrow Læs også: Hørsholm hjælper de svage dyr

Det er naturligvis rotter, der er tale om, og i Hørsholm Kommune er der kommet ligeså mange anmeldelser af de pelsede skadedyr i første halvdel af 2020, som der kom i hele 2019.

- Vi er udfordret i forhold til rotter, og det ved jeg, at andre kommuner også er, fortæller Jan H. Klit (K), der er formand for Miljø- og Planlægningsudvalget i Hørsholm Kommune.

Ved det seneste møde i Miljø- og Planlægningsudvalget indstillede man overfor kommunens økonomiudvalg, at budgettet til rottebekæmpelse i Hørsholm Kommune hæves til næsten det tredobbelte.

- Vi er udfordret i forhold til rotter, og det ved jeg, at andre kommuner også er, fortæller Jan H. Klit (K), der er formand for Miljø- og Planlægningsudvalget i Hørsholm Kommune. Foto: Lars Sandager Ramlow

Hvor man regnede med at bruge 350.000 kroner på rottebekæmpelse, er der derfor udsigt til at beløbet i stedet ender på mere end 1.1 millioner kroner for 2020.

Skyldes corona og mild vinter

Spørger man Britta Christholm, der er teamleder hos afdelingen Miljø i Hørsholm Kommune, skyldes den store mængde rotter flere forhold:

- For det første har vi fået flere anmeldelser, mens folk har været hjemsendt på grund af corona fra marts måned og frem. Det skyldes, at folk har været mere hjemme og derfor har haft større mulighed for at opdage, hvis de har haft rotter, fortæller teamlederen, inden hun fortsætter:

- Derudover har det været en mild vinter, og det har betydet, at rotterne har haft mulighed for at avle mere, ligesom de har haft nemmere ved at overleve, forklarer hun.

Rotter kan gøre stor skade

Ifølge Miljøstyrelsen skal man ikke tage let på rotter, da de kan gøre skade for voldsomme beløb og gøre mennesker alvorligt syge.

Rotter er nemlig alvorlige skadedyr, der hvert år ødelægger inventar, rørledninger og kloakrør, el-installationer, isolering og meget andet for millioner af kroner. Og så kan fødevarer til både mennesker og dyr blive spist af rotter eller ødelagt på grund af risiko for smitsomme sygdomme som Leptospirose - også kaldes Weils sygdom.

Sygdommen skyldes en spiralformet bakterie, der findes i rottens urinvejssystem, og smitten overføres ved kontakt med rottetis. I ubehandlede tilfælde kan dødeligheden være helt oppe på ti til 20 procent, da Weils sygdom kan føre til svær blodforgiftning og gulsot, og den smittede risikerer at dø, en til to uger efter de første symptomer har vist sig. Sygdommen kan heldigvis behandles med penicillin.

Tegn på rotter

Hvis rotterne først er kommet til, er man sjældent i tvivl, for rotter efterlader en skarp og ubehagelig lugt, der kan minde om kloaklugt eller lugten af svinestald.

Udover lugten, efterlader rotter også sikre tegn i form af cylinderformede ekskrementer, der er sorte eller brunlige og cirka seks millimeter tykke og omkring 17 millimeter lange, oplyser Miljøstyrelsen.

Man kan blandt andet genkende rotter på deres afføring. Illustration: Miljøstyrelsen

Udenfor kan tegn på rotter være huller i jorden for eksempel i nærheden af kloakdæksler, riste eller ved husets fundament eller sokkel. Synkende fliser på terrassen eller asfalten i indkørslen kan også være tegn på, at rotter er i gang med at underminere overfladen. Indendørs kan rotter gnave sig igennem paneler, vægge og gulve. Hullerne er som regel cirkelrunde, og de behøver ikke være større end en to-krone, for at en rotte kan komme ind og ud af hullet. Man bør derfor altid holde øje med friske, afgnavede træspåner omkring huller i træværk.

Danskere frygter rotten

Ifølge en undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for skadedyrsbekæmperen Rentokil, er rotten faktisk det skadyr, som danskerne frygter mest.

Ifølge undersøgelsen, hvor 1.000 danskerne er blevet spurgt, svarer 54 procent, at rotter er det skadedyr, de frygter mest at få besøg af derhjemme. Det overrasker ikke Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse.

- De fleste får kuldegysninger, når de tænker på en rotte. Det er både det fysiske udtryk ved rotterne, og det er tanken om, at de i høj grad lever tæt omkring os, og det er alle de bakterier, de bærer rundt på. Selv vores egne erfarne rottebekæmpere bryder sig ikke om rotter, fordi de er store og utilregnelige, siger Claus Schultz fra Rentokil.

arrow Luka scorer drømmekontrakt: Eventyr venter i USA
19. november 2020 kl. 17:01 Opdateret: kl. 12:37
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?