16. juni 2021
- Hvis jeg skal fortsætte i politik, så er der kun en mulighed for mig, og det er De Konservative. Jeg har et fremragende samarbejde med De Konservative og også med borgmesteren. Det har jeg altid haft, så jeg kan sagtens se mig selv i den gruppe, siger Annette Wiencken. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

- Hvis jeg skal fortsætte i politik, så er der kun en mulighed for mig, og det er De Konservative. Jeg har et fremragende samarbejde med De Konservative og også med borgmesteren. Det har jeg altid haft, så jeg kan sagtens se mig selv i den gruppe, siger Annette Wiencken. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Portræt af Annette Wiencken: - Jeg er ikke færdig med Hørsholm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Portræt af Annette Wiencken: - Jeg er ikke færdig med Hørsholm

Den tidligere Venstre-spids, Annette Wiencken, der siden november 2019 har stået uden parti, har valgt nyt parti. Hun stiller op for De Konservative til kommunalvalget i november

Hørsholm - 11. marts 2021 kl. 08:17
Af Ann-Sophie meyer

Når kalenderen viser 16. november 2021, og mange af Hørsholm Kommunes borgere valfarter til valgstederne for at sætte et kryds ved det parti eller det navn, de tror mest på, vil Annette Wiencken være at finde på De Konservatives opstillingsliste. For Annette Wiencken, der i snart halvandet år har stået uden parti, siden hun forlod Venstre, stiller op for De Konservative til kommunalvalget. Det har hun offentliggjort i dag.

arrow Læs også: Partiveteran vil prøve igen: Vi har enestående chance

Den 63-årige lokalpolitiker har siddet i Hørsholm Kommunalbestyrelse siden 2009, hvor hun stillede op for første gang. Dengang var der 203 borgere, der satte et kryds ved Annette Wienckens navn, og det var nok personlige stemmer til, at Annette Wiencken blev valgt ind.

- Det var faktisk min mands skyld, at jeg gik ind i politik. En dag blev jeg ringet op af en af min mands bekendte fra Venstre. Han og min mand havde siddet og talt politik en dag, og da min mand hørte, at Venstre søgte kandidater til kommunalvalget, sagde han: »Det tror jeg, min kone vil være god til«, og jeg synes jo, at nej er sådan et langt og besværligt ord, så det blev et ja, siger Annette Wiencken, og det passede hende helt perfekt, at det var Venstre, der ringede.

- Jeg var venstremand på det tidspunkt, altså jeg stemte Venstre, så derfor syntes jeg, at det var herligt, at det var Venstre, der ringede og spurgte. Men havde det været De Konservative, så havde jeg måske også sagt ja, siger Annette Wiencken, der har boet i Hørsholm Kommune siden 1991.

Et harmonisk hold

Det kommunale regi var ikke helt uvant territorium for Annette Wiencken, der havde siddet som formand for både Hørsholm Rungsted Tennisklub og Hørsholm Kommunale Musikskole, inden hun indtog en af de 19 pladser i Hørsholm Kommunalbestyrelse efter kommunalvalget i 2009. Og første valgperiode husker Annette Wiencken tilbage på som en god tid.

- Den første periode, jeg sad i kommunalbestyrelsen, der kan jeg huske, at vores daværende og nu afdøde kommunaldirektør, Jens-Jakob, han sagde, at han havde aldrig nogensinde haft en så harmonisk kommunalbestyrelse, siger hun.

Annette Wienckens første valgperiode endte med, at hun blev udpeget som spidskandidat for Venstre i Hørsholm i maj 2012. Der var fire kandidater, der dengang stillede op til posten som spidskandidat. Men Venstres bestyrelse mente, at Annette Wiencken var det bedste bud, så pladsen gik til hende, og ved kommunalvalget i 2013 var der 1166 borgere, der satte kryds ved Venstres nye spidskandidat.

Intern splid i Venstre

Men harmonien varede ikke ved. Efter kommunalvalget i 2017, hvor Annette Wiencken fortsat var spidskandidat for Venstre, opstod der intern splid i partiet. De Konservative, der både dengang og nu er Hørsholm Kommunes største parti, konstituerede sig på ny med Socialdemokratiet og De Radikale efter valget, og De Konservatives Morten Slotved fortsatte på borgmesterposten. Derfor havde Venstre to muligheder. Partiet kunne vælge at være oppositionsparti, eller det kunne vælge samarbejdslinjen - og det valg splittede den lokale venstregruppe i to.

- Det var dysfunktionelt. Jeg følte simpelthen ikke, at der var opbakning til den samarbejdslinje, som jeg tror på. Jeg er ikke født ind i en opposition, hvor man bare står og råber nej. Jeg tror på, at det er det bedste for byen, hvis en kommunalbestyrelse arbejder sammen. Men det kunne jeg ikke få lov til. Jeg kunne ikke få lov til det internt i gruppen, og bestyrelsen bakkede heller ikke op om samarbejdslinjen på trods af, at det var blevet besluttet på en generalforsamling i Venstre, at det var samarbejdslinjen, vi skulle køre, siger Annette Wiencken.

En svær beslutning

Derfor tog Annette Wiencken den 15. november 2019 den hidtil sværeste beslutning i sin politiske karriere. Hun meldte sig ud af Venstre.

- Jeg kunne ikke blive siddende. Jeg kunne ikke gøre det overfor mig selv, og jeg kunne heller ikke gøre det over for Venstre. For partiet var ved at flække midtover, så for alles skyld var det bedst, at jeg gik. Men det var godt nok ærgerligt, og jeg var godt nok ked af det, siger Annette Wiencken og holder en kort pause, inden hun fortsætter:

- Det var en beslutning, der var længe undervejs. Jeg var jo spidskandidat. Jeg var jo ikke valgt på det yderste mandat, så jeg var godt klar over, at når jeg gik, så gik jeg med en frygtelig masse stemmer, og det var mega hårdt, siger hun.

Det var især hensynet til de 1176 borgere, der havde stemt på Annette Wiencken ved kommunalvalget i 2017, der gjorde, at hun valgte at blive siddende i kommunalbestyrelsen som løsgænger.

- Mange havde formentlig stemt på mig, fordi jeg var venstremand, og det ansvar er jeg meget bevidst om. Det er en af de væsentligste grunde til, at jeg ikke rendte nogen steder hen. Det var for ligesom at respektere, at jeg er blevet valgt på baggrund af et parti, og så hopper man altså ikke bare over til et andet parti og tager alle sine stemmer med sig midt i en valgperiode. Det synes jeg altså ikke, siger Annette Wiencken.

Annette Wiencken har siddet i Hørsholm Kommunalbestyrelse siden 2009. De første 10 år sad hun for Venstre, men intern splid i partiet gjorde, at hun i november 2019 forlod partiet og sin post som spidskandidat. Men Annette Wiencken er ikke færdig med lokalpolitik. Den 63-årige lokalpolitiker har nu meldt sig ind hos De Konservative. Foto: Allan Nørregaard

Overvejede politisk farvel

I et år og fire måneder nåede Annette Wiencken at stå uden parti, inden hun var afklaret med, hvad der skulle ske fremadrettet. Og Annette Wiencken fortæller, at både et nyt parti og et farvel til politik har været med i de overvejelser, hun har gået rundt med.

- Siden jeg forlod Venstre, har jeg da overvejet at droppe politik. For hvad skal jeg? Skal jeg stille op igen? Skal jeg stille op med mit eget parti, eller skal jeg sige, at 12 år af mit liv er nok at bruge på det her? Så ja, jeg har været tæt på at droppe politik, men jeg har også hele tiden vidst, at jeg ville køre valgperioden færdig, så jeg har hele tiden trukket den med at træffe en beslutning, siger Annette Wiencken og fortæller så, hvorfor valget ikke endte med at falde på et nyt parti.

- Jeg har simpelthen ikke ressourcerne til at starte mit eget parti. I mit borgerlige virke, der underviser jeg på den internationale skole. Vi skal til at starte gymnasium, og jeg er en del af det lærerteam, som skal løbe det i gang. Det havde simpelthen været for meget, hvis jeg samtidig skulle køre valgkamp for min egen liste, skaffe kandidater og træne dem, så nej. Det havde været for meget, siger hun.

»Som en fisk i vandet«

Hvis Annette Wienckens navn fortsat skulle være at finde på stemmesedlen til efterårets kommunalvalg, skulle det altså være på en af de nuværende partilister, og for Annette Wiencken var der kun én mulighed. De Konservative.

- Hvis jeg skal fortsætte i politik, så er der kun en mulighed for mig, og det er De Konservative, siger Annette Wiencken og fortsætter:

- Jeg har et fremragende samarbejde med De Konservative og også med borgmesteren. Det har jeg altid haft, så jeg kan sagtens se mig selv i den gruppe, siger Annette Wiencken, som har deltaget som gæst på De Konservatives gruppemøder den seneste måneds tid, og hun ser frem til at skulle være en fast del af gruppen.

- Der er en indbyrdes respekt, lydhørighed og diskussionslyst på den gode måde, og jeg føler mig som en fisk i vandet, siger hun.

Børnefamilier og ældre

Når valgkampen for alvor bliver skudt i gang, bliver det for Annette Wienckens vedkommende med fokus på kommunens børnefamilier og ældre.

- Hvis vi skal have råd til at kunne give vores ældre en ordentlig pleje, så skal vi have flere børnefamilier til kommunen. Det styrker forretningslivet, skolerne og foreningerne. Og det gør, at der bliver flere penge til at hjælpe de ældre og alle dem, som ikke kan selv. Ikke fordi at man bare skal tage lappen frem, når man fylder 65. Men der skal være råd til en værdig, ordentlig og nærværende pleje, så det bliver et af mine mantraer for den kommende valgperiode, siger Annette Wiencken, der i den indeværende valgperiode sidder som næstformand i Børne- og Skoleudvalget og som medlem af Børne- og Ungeudvalget samt i Økonomiudvalget.

Og til spørgsmålet om, hvorfor Annette Wiencken ikke endte med at trække det politiske stik, svarer den garvede politiker uden et eneste sekunds tøven:

- Jeg er ikke færdig med Hørsholm!

arrow Det farlige partiskifte: Sådan klarede de sig
17. marts 2021 kl. 08:00 Opdateret: kl. 10:56
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?