11. december 2018
Hørsholm Kommune skal nu se sine procedurer for medicinhåndtering efter i sømmene. Foto: Mads Dam Bendtsen
Hørsholm Kommune skal nu se sine procedurer for medicinhåndtering efter i sømmene. Foto: Mads Dam Bendtsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Plejehjem granskes efter medicinfejl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Plejehjem granskes efter medicinfejl
Hørsholm - 24. februar 2018 kl. 06:02
Af Anna Törnqvist Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I 10 dage fik en 90-årig kvinde, der var bosiddende på plejehjemmet Breelteparken, dagligt sin gigtmedicin, selvom den kun skulle have været givet ugentligt. Herefter blev beboeren den 12. februar indlagt på hospitalet, hvor hun afgik ved døden fem dage senere.

arrow Læs også: Efter dødsfald: Plejehjem har før fået kritik for medicinen

Hørsholm Kommune ved endnu ikke, hvordan fejlmedicineringen er sket, og kommunen har iværksat en såkaldt kerneårsagsanalyse, som skal afdække, hvorfor fejlen er sket. Det betyder også, at kommunens nuværende procedurer for medicinhåndtering skal kontrolleres.

- Efter den ulykkelige og alvorlige hændelse har jeg meldt ud til alle de kommunale institutioner samt hjemmeplejen, at vi skal stramme op, og vi skal arbejde med de handleplaner, som kommer ud af kerneårsagsanalysen, siger Louise Høg, der er centerchef for Sundhed og Omsorg i Hørsholm Kommune.

Kerneårsagsanalysen ventes først færdig om fire uger. Oprindeligt skulle Hørsholm Kommunes nuværende procedurer for medicinhåndtering først være revideret i 2020, hvis ikke nogle hændelser inden da gjorde det nødvendigt at rette procedurerne til.

I dag har kommunen en række beskrivelser for, hvordan medicinhåndtering skal foregå, som har til hensigt at forhindre fejl.

- Vi har i den grad også på nuværende tidspunkt en høj kvalitetssikring på området, og vi har en meget grundig instruktion af det personale, som skal håndtere medicin, fordi vi erfaringsmæssigt ved, at der kan opstå fejl. Derfor er man i sundhedsvæsnet generelt og i Hørsholm Kommune meget opmærksom på at undgå fejl, siger Peter Orebo Hansen, direktør for Social, Sundhed og Arbejdsmarked i Hørsholm Kommune.

Hørsholm Kommune har netop taget et nyt værktøj i brug for at sikre medicinhåndteringen endnu bedre. Det er det såkaldte VAR, som er navnet på en vidensbase med over 360 evidensbaserede procedurer. Samtidig er der i kommunens egne procedurer beskrevet en lang række ting, plejepersonalet skal gøre, når de har med medicin at gøre. Blandt andet skal borgernes navn og CPR-nummer kontrolleres med det navn, der står på medicinæsken, ligesom personalet skal sikre sig, at det er det rette tidspunkt, medicinen gives på. Derudover skal personalet også sikre sig, at borgeren rent faktisk indtager medicinen.

Når medicinen doseres, skal personalet læse på medicinens etiket, både når medicinen tages frem, når medicinen er i personalets hånd, og når medicinen lægges på plads. Det er altid en læge, der ordinerer medicinen, og hvis en medarbejder på et plejehjem eller i hjemmeplejen føler sig usikker på, hvordan medicinen skal gives, er det medarbejderens pligt at sige fra. Derudover arbejder kommunen også med »egenkontrol«.

- Vi laver en egenkontrol, når en medarbejder, enten en sygeplejerske eller en social- og sundhedsassistent, doserer medicinen. Der skal altid være en, som kontrollerer, at det, der bliver doseret, er rigtigt, siger Louise Høg og tilføjer:

- Det er der selvfølgelig ekstra opmærksomhed på nu.

Læs mere i Frederiksborg Amts Avis lørdag.

arrow Plejehjem gav for meget medicin: Nu er beboer død
20. februar 2018 kl. 08:10 Opdateret: kl. 21:11

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk