21. juni 2021
Otte mænd fra Kokkedal er mandag eftermiddag blevet frifundet for drabsforsøg, drab og våbenbesiddelse under særligt skærpende omstændigheder, efter to grupper af unge mænd endte i et voldsomt opgør på Rungsted Strandvej ud for nummer 211 forrige år. Arkivfoto
gallery icon

Se billedserie

Otte mænd fra Kokkedal er mandag eftermiddag blevet frifundet for drabsforsøg, drab og våbenbesiddelse under særligt skærpende omstændigheder, efter to grupper af unge mænd endte i et voldsomt opgør på Rungsted Strandvej ud for nummer 211 forrige år. Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Otte drabstiltalte frikendt: Nævninge kunne ikke blive enige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Otte drabstiltalte frikendt: Nævninge kunne ikke blive enige

Otte mænd blev mandag aften frifundet for drab, drabsforsøg og våbenbesiddelse, efter de har været tiltalt for et voldsomt skuddrab, der fandt sted på Rungsted Strandvej i 2019.

Hørsholm - 19. januar 2021 kl. 05:36
Af Sophus Zarrs Soelberg

Der blev piftet, hujet og uddelt kram mellem sortklædte personer mandag aften foran retten i Helsingør, hvor otte mænd blev frifundet for drab, drabsforsøg og våbenbesiddelse.

arrow Læs også: Rungsted-drab: Anklager anker dom efter frifindelser

Venner og bekendte var mødt talstærkt op, ligesom mere end 30 politibetjente havde taget opstilling foran Retten i Helsingør, hvor dommen blev afsagt.

De otte mænd, der alle kommer fra Kokkedal, har været sigtet for drabsforsøg, drab og våbenbesiddelse under særligt skærpende omstændigheder, efter to grupper af unge mænd endte i et voldsomt opgør på Rungsted Strandvej ud for nummer 211 forrige år. Ved episoden, der fandt sted den 6. april 2019 kort efter klokken 18.00, mistede en 20-årig mand fra Nivå livet, da han blev skudt i panden, mens en anden mand var i livsfare efter at være blevet skudt mindst fem gange i begge lår. Flere andre blev stukket med kniv i opgøret, der også bød på flere påkørsler og udspillede sig på kun tre minutter.

Hvem skød?

Da anklagemyndigheden ikke har kunne fastslå, hvem der helt nøjagtigt affyrede skuddet, som dræbte den 20-årige mand fra Nivå, eller skuddene, der udsatte en anden person for livsfare, har alle otte mænd fra Kokkedal været tiltalt for manddrab, forsøg på manddrab og besiddelse af skydevåben, men retten Retten i Helsingør afgjorde mandag, at der ikke var fremlagt nok beviser på, at alle de otte mænd var skyldige.

Retten har i den forbindelse afgjort, at alle otte mænd var til stede ved det voldsomme sammenstød på Rungsted Strandvej i 2019, men at mændene, der alle er mellem 20 og 30 år, ikke er del af en bande, og at de ikke kunne vide, at andre i gruppen var bevæbnede og villige til at bruge deres våben. Retten fandt derimod, at gruppen fra Nivå kunne betragtes som en bande, og at det var gruppen fra Nivå, som fremprovokerede angrebet, der endte med at koste en ung mand livet.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Efter opgøret gennemsøgte politiet området for at finde drabsvåbenet. Det lykkedes ikke, men politiet fandt patronhylstre og blodige knive på gerningsstedet. Foto: Allan Nørregaard

Anklagemyndigheden har under retssagen argumenteret for, at både drab og drabsforsøg skete »i forening og efter forudgående aftale eller fælles forståelse«, men det lykkedes altså ikke at bevise dette. Sagens tre dommere og seks nævninge blev derfor enige om, at man ikke kunne dømme alle otte.

Under retssagen har ingen af de tiltalte ønsket at udtale sig om, hvad andre end de selv foretog sig ved det voldelige sammenstød, og ingen husker at have set skud blive affyret.

Uenige nævninge

Mens der var enighed blandt sagens nævninge om, at alle otte ikke kunne dømmes, mente tre af de seks nævninge, at to af de tiltalte burde dømmes for både drab, drabsforsøg og våbenbesiddelse, men det kræver enighed blandt nævningene eller et flertal på fire, før en sådan dom kan afsiges. Mens seks ud af de otte tiltalte har været på fri fod under retssagen, har to været varetægtsfængslet, og det er netop disse to, som halvdelen af nævningene mente var skyldige.

I den forbindelse blev der blandt andet lagt vægt på, at den ene af de tiltalte muligvis har bortskaffet det tøj, han havde på under episoden, ligesom nævningene fandt, at en anden af de tiltalte sandsynligvis havde en pistol på sig kort efter episoden, hvad der tidligere er blevet indikeret af et videoklip, hvor den tiltalte løb »akavet« og muligvis skjulte noget under jakken. Samtidig blev det her bemærket, at begge de to tiltalte tidligere har haft bande-relationer.

Det kunne nævningene dog ikke blive enige om, og lidt efter klokken 17.00 mandag eftermiddag trådte de tidligere tiltalte ud foran retten i Helsingør, hvor der blev klappet, hujet og lykønsket.

De krammede deres forsvarsadvokater, mens politibetjente så til med udtryksløse ansigter, og de tiltalte satte sig efter en stund ind i flere biler af mærket Mercedes, hvorefter de forlod området.

Fra en af bilerne blev der spillet høj musik, så snart bildørene blev smækket, og efter at have gasset voldsomt op forlod bilen området.

- Så er pladsen tom, råbte en betjent, og skuldrene på de fremmødte betjente sænkede sig i vintermørket.

arrow Anklager vil se på dom efter frifindelser i sag om Rungsted-drab
20. januar 2021 kl. 05:25 Opdateret: kl. 10:06
arrow Forsvarer i voldsom drabssag: »I har ingen beviser«
30. november 2020 kl. 16:22 Opdateret: kl. 15:30
arrow Voldsomt skuddrab: Allierede blev dødsfjender
28. november 2020 kl. 05:46 Opdateret: kl. 18:00
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?