19. april 2021
I det nye forslag til lokalplan 176 skal det blive vanskeligere at lave kreative arealoverførsler som her på hjørnet af Enghave og Hulsøvang. En sag, der skabte en del ballade.
I det nye forslag til lokalplan 176 skal det blive vanskeligere at lave kreative arealoverførsler som her på hjørnet af Enghave og Hulsøvang. En sag, der skabte en del ballade.
Foto: Fred Jacobsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Omstridte lokalplaner i ny høring: Her har de drejet på kapperne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Omstridte lokalplaner i ny høring: Her har de drejet på kapperne

Men slet ikke nok, siger Venstre om lokalplanerne for Rungsted og Folehavekvarteret, og er fortsat imod

Hørsholm - 11. februar 2021 kl. 12:00
Af Fred Jacobsen

Lokalplanerne for tre af de mest diskuterede boligområder i Hørsholm Kommune skal ud i en ny høringsrunde. Det drejer sig om lokalplanerne 173 og 176 for dele af Rungsted og lokalplan 172 for Folehavekvarteret.

arrow Læs også: Sådan sikrede Blixens mor det grønne og luftige

Det konservative flertal i Miljø- og planlægningsudvalget (MPU) - formand Jan Klit, Charlotte Kirchheiner og Bent Fabricius - vurderer, at ændringerne i de nyeste forslag er så væsentlige og der er drejet på så mange knapper, at borgerne i områderne skal høres endnu en gang.

Frygt for fortætning

Det overordnede tema i debatten om især lokalplan 176 i Rungsted var frygten for fortætning. Dels på grund af reducerede mindstegrundstørrelser, dels på grund af uigennemskuelige arealoverførsler og en høj bebyggelsesprocent.

Et andet tema, som er i familie med fortætning, var frygten for at der skyder store dobbelt- og tofamiliehuse op på naboens grund lige på den anden side af hækken.

I det nye forslag fastholdes mindstegrundstørrelsen for enkeltstående huse, kravet til grundstørrelse hæves for tofamiliehuse og endnu mere for dobbelthuse - og bebyggelsesprocenten fastholdes i forhold det første forslag.Artiklen fortsætter under billedet...

Lokalplan 176 dækker dette område i Rungsted og er en af tre lokalplaner, der nu skal i ny høring.

Et nyt benspænd

Og der bliver strammet op over for arealoverførsler: En grund, der overføres areal fra, må ikke blive mindre end den fastlagte mindstegrundstørrelse - og tilsvarende skal den grund, der overføres areal til, leve op til den i lokalplanen fastlagte minimumsstørrelse.

Der er i forbindelse med arealoverførsler desuden lagt det 'benspænd' ind, at der altid skal være et kvadrat på 20 x 20 m på den nye grund efter en arealoverførsel.

Det er for at forhindre alt for kreative grunddannelser. Som for eksempel set i sagen Enghave 14/Hulsøvang 12, der efter Ugebladets afsløring af en kreativ arealoverførsel skabte en hel del røre.

I sagen blev der ved arealoverførsler skabt en grund på 1182 m², som lige præcis lever op til en servitut fra 1921 om, hvor stor en grund må være i det kvarter.

Endelig bliver der skruet ned for bebyggelsesprocenten. Ifølge MPU-formand Jan Klit endda "markant". Med den forventede effekt, at det skal begrænse muligheden for arealoverførsler og hæver kravet til grundstørrelse i forbindelse med byggeri af tofamiliehuse.

Det modsatte af fortætning

I de nye forslag er der sket en lang række ændringer i forhold til de forslag, der tidligere har været i høring. For der er i de nye forslag indarbejdet en række ændringer, der tager højde for en del af kritikpunkterne.

"Vi har strammet op, lyttet og rettet ting til, som vi ikke var opmærksomme på. Vi ønsker at fastholde områderne som attraktive villakvarterer. Kald mig bare tøsedreng. Jeg synes vi har lyttet til det meste," siger Jan Klit, der beskriver de nye lokalplanforslag for "det modsatte af fortætning".

Stramninger for slappe

Sådan ser det ikke ud i MPU-medlem Anne Ehrenreichs (V) verden. Hun anerkender, at der er sket forbedringer, og hun er tilfreds med en ny høring, men så rækker enigheden heller ikke længere.

Sammen med partifælle Fritz Reuther stemte hun imod alle tre lokalplaner på det seneste MPU-møde. Hun mener fortsat, at lokalplanerne lægger op til det hun kalder "en snigende fortætning".

"Vi er fortsat ikke enige om servitutter, dobbelthuse og arealoverførsler. Nu vil vi gerne se, hvad borgerne siger. Vi har brug for at analysere yderligere," siger Anne Ehrenreich om sin og Venstres modstand.

Hun læner sig dermed op af en række indsigelser, der peger på, at lokalplanerne helt skal forbyde dobbelthuse, arealoverførsler samt at mange af områdets servitutter skal bevares i stedet for at blive indarbejdet i den ny lokalplan.

For Anne Ehrenreich og Venstre er stramningerne fortsat ikke stramme nok.

"Der skal overhovedet ikke være mulighed for dobbelthuse og arealoverførsler," mener hun og finder det også problematisk at mange servitutter aflyses.

"Borgernes rettighed til at gøre indsigelser ligger i servitutterne, og den ret får de nu frataget," mener hun.

arrow DEBAT: Angreb på lokaldemokratiet
19. februar 2021 kl. 17:03 Opdateret: kl. 16:00
arrow Verdensklasse eller fiasko: Det ved vi nu om prestigebyggeriet
17. februar 2021 kl. 06:45 Opdateret: kl. 15:45
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?