22. september 2019
Danskerne lider af forstoppelse som aldrig før, og der bruges hundrede af millioner på afføringsmidler, mens problemerne kun vokser. I stedet burde man se nærmere på fordøjelsen, for her ligger kimen til mange af de helbredsproblemer, som det moderne menneske står overfor, lyder det i ny bog. 

Foto: Sophus Zarrs Soelberg
gallery icon

Se billedserie

Danskerne lider af forstoppelse som aldrig før, og der bruges hundrede af millioner på afføringsmidler, mens problemerne kun vokser. I stedet burde man se nærmere på fordøjelsen, for her ligger kimen til mange af de helbredsproblemer, som det moderne menneske står overfor, lyder det i ny bog. Foto: Sophus Zarrs Soelberg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Næsten alle danskere er forstoppede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Næsten alle danskere er forstoppede
Hørsholm - 23. marts 2019 kl. 04:00
Af Sophus Zarrs Soelberg
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Danskerne lider af forstoppelse som aldrig før, og der bruges hundrede af millioner på afføringsmidler, mens problemerne kun vokser. Derfor burde man se nærmere på fordøjelsen, for her ligger kimen til mange af de helbredsproblemer, som det moderne menneske står overfor. Sådan lyder beskeden i bogen »Den skjulte forstoppelse«, som pensioneret mave-tarm kirurg og forsker Dennis Raahave har skrevet sammen med Pia Brixved, der er indehaver af en tarmskyldningsklinik i København.

- Tyktarmen er blevet en silo. Det har aldrig været meningen, at tarmene skal opbevare affald. De skal transportere det videre, fortæller Pia Brixved, mens Dennis Raahave nikker.

- Bag bogen ligger den nyeste forskning, der viser, at vi alle sammen er forstoppede. Det bliver vi nødt til at tale om, siger den pensionerede læge og forsker.

Mette Hansen, der er lektor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, fortæller, at flere helbredsproblemer kan afhjælpes, hvis man har en velfungerende fordøjelse. Det gælder ikke kun gener i hverdagen, men også de mere alvorlige sygdomme.

- En hurtig transittid i fordøjelsen gør risikoen for, at kroppen optager kræftfremkaldende stoffer fra kosten mindre, og derfor er der eksempelvis mindre risiko for at udvikle mave-tarm kræft, hvis man har en velfungerende fordøjelse, fortæller hun. Hun fortæller i den forbindelse, at man bør spise mange grønsager, da de har gode kostfibrer, der hjælper fordøjelse, ligesom de er gode for menneksets tarmflora.

Hertil lyder beskeden fra de to forfattere, at man hellere før end siden bør slutte fred med sin fordøjelse.

- Vi skal ikke slå os til tåls med at have det dårligt, og det har mange, fordi forstoppelse er blevet en ny folkelidelse. Man bliver nødt til at forholde sig til sin fordøjelse, elske den, så man kan leve i fredelig sameksistens, fortæller Dennis Raahave med et skævt smil.

Historien er et uddrag af en længere artikel, der kan læses i sin fulde længde i Frederiksborg Amts Avis lørdag den 23. marts.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede