18. oktober 2021
I stedet for at bakse med tunge skraldespande hælder køkkenmedarbejderne på Rungstedgaard nu madaffaldet direkte i en madkværn. Pressefoto
I stedet for at bakse med tunge skraldespande hælder køkkenmedarbejderne på Rungstedgaard nu madaffaldet direkte i en madkværn. Pressefoto
Foto: © Lars Rønbøg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Madaffald bliver til grøn energi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Madaffald bliver til grøn energi
Opdateret 16. september 2015 kl. 08:51
Hørsholm - 15. september 2015 kl. 07:05
Af Anna Törnqvist Jensen

Kartoffelskræller, brødskorper og mad, der ikke bliver spist op fra Rungstedgaards restaurant bliver nu omdannet til grøn energi. I forbindelse med en stor renovation har stedets køkken anskaffet sig et nyt affaldssystem, og allerede nu har systemet vist sig både at være godt for økonomien, for de ansattes arbejdsmiljø og for stedets grønne profil.

- Vi hylder tanken om ikke at smide noget ud, der kan genanvendes. Vores medarbejdere har en grøn økologisk tankegang, og dette affaldssystem er en naturlig forlængelse af vores bæredygtige profil, siger Vagn Kristensen, food & beverage-chef på Rungstedgaard.

Tidligere smed medarbejderne køkkenaffald i store spande, som så skulle køres ud til containerne, som var placeret et stykke væk. På en varm dag kunne affaldet begynde at lugte, og eftersom hygiejnen altid er i højsædet, blev de tømt ofte.

- I dag er det meget nemmere. Nu hælder vi simpelthen alt madaffald ned i en biokværn, der står i køkkenet, og så ser vi ikke mere til det, siger Vagn Kristensen.

Rungstedgaard har fået installeret en madkværn fra det danske firma Biotrans Nordic. Kværnen blender madaffaldet til små stykker på 2 gange 2 millimeter og sender det med tryk ned i en opsamlingstank, som på Rungstedgaard er nedgravet i det grønne areal lige uden for køkkenet. Tanken kunne også være placeret i et lokale ved siden af eller være gravet ned - alt afhængig af omgivelserne. Den flydende biomase kan opbevares i længere tid, da PH-værdien på massen falder til lige under fire, og når tanken er fuld, suges biomassen op af en slamsuger, der afhenter massen og kører den til det nærmeste biogasanlæg for at blive lavet om til biogas.

- Ved at smide affaldet direkte i kværnen sparer vi nogle arbejdsgange, og medarbejderne slipper for de tunge løft med skraldespandene, siger Vagn Kristensen.

På Rungstedgaard laves al mad fra bunden, og det giver naturligvis en del affald som skræller og skorper. Sidste år generede kursusvirksomheden 70 tons affald, og det glæder Vagn Kristensen, at det nu bliver omdannet til elektricitet og fjernvarme samt et næringsrigt restprodukt i form af gødning.

- Selvfølgelig er arbejdsmiljøet for vores medarbejdere vigtigt, men hele tanken om bæredygtighed har høj prioritet hos os, og heldigvis er gæsterne i kursus- og eventbranchen også blevet mere miljøbevidste, siger Vagn Kristensen.

Rungstedgaard ligger som bekendt i naturskønne omgivelser, og det var forstyrrende, når en skraldebil to gange om ugen raslede ned at vejen for at tømme madaffald.

- Vores gæster fortjener ro til at afholde deres arrangementer, så det er rart, at vi nu kun får besøg af en slamsuger otte til ti gange om året - det svarer til det antal, der blev kørt med fedtudskilleren alene tidligere, fortæller Vagn Kristensen og tilføjer, at virksomheden kommer til at spare 110.000 kroner på skraldeafhentninger om året.

Affaldssystemet blev installeret som en del af en større renovering på Rungstedgaard, og hele systemet med affaldskværn, rørsystem og biotank har kostet omkring 300.000 kroner med installation og nedgravning. Med de besparelser, kursusvirksomheden får på skraldeafhentningen, vil systemet være tilbagebetalt inden for tre år.

Rejser du til udlandet i år?