8. august 2020
Karen Blixen forelskede sig flere gange i løbet af livet, men hver gang fik forelskelsenen ulykkelig udgang. Hun blev skilt fra sin første mand, hun mistede sit elskede Afrika,og hendes store kærlighed Denys Finch Hatton ville hellere være fri end gift. Alligevel blev kærligheden et stærkt omdrejningspunkt i forfatterindens liv. Foto: Karen Blixen Museet
gallery icon

Se billedserie

Karen Blixen forelskede sig flere gange i løbet af livet, men hver gang fik forelskelsenen ulykkelig udgang. Hun blev skilt fra sin første mand, hun mistede sit elskede Afrika,og hendes store kærlighed Denys Finch Hatton ville hellere være fri end gift. Alligevel blev kærligheden et stærkt omdrejningspunkt i forfatterindens liv. Foto: Karen Blixen Museet
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kærligheden skubbede til Karen Blixen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kærligheden skubbede til Karen Blixen
Hørsholm - 15. juli 2019 kl. 12:29
Af Sophus Zarrs Soelberg
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For Karen Blixen er kærligheden flere ting. Hun lærer tidligt, at kærlighed og ulykke kan gå hånd i hånd, men savnet til sine elskede er også det, som for alvor sætter gang i de kunstneriske udfoldelser for den verdensberømte, danske forfatterinde. Det fortæller Anne Sofie Tiedemann Dal, som er museumsinspektør på Karen Blixen Museet i Hørsholm.

arrow Læs også: Ny direktør inviterer samtiden indenfor på Karen Blixen Museet

- Hun skriver på et tidspunkt i sin dagbog, at hele hendes ungdom var en stor ulykkelig kærlighed, fortæller Anne Sofie Tiedemann Dal, mens hun står på førstesalen i Karen Blixens barndomshjem Rungstedlund. Omkring hende vidner fotografier og breve om forfatterindens liv. Et liv, hvor kærligheden fylder meget, selvom den altid har trange kår.

Forfatterindens første, store kærlighed er den svenske baron Hans von Blixen. Kærligheden er ikke gengældt, men den baner vejen for en anden og mere praktisk kærlighed, som kulminerer, da forfatterinden den 14. januar 1914, samme dag som hun for første gang ankommer til Britisk Østafrika, gifter sig med Bror von Blixen, tvillingebror til Hans von Blixen, der udover at være baron også er forfatterindens halvfætter.

- Hun fortæller i sine breve, at han er god og rar, og man fornemmer også i brevene, at han er omsorgsfuld, men han har jo mange bekendtskaber til anden side, fortæller Anne Sofie Tiedemann Dal, inden hun fortsætter:

- Han har elskerinder hjemme, mens hun er ude, og han har sat udkigsposter op, der skulle alarmere ham, hvis hun kom hjem. Han låner også penge af folk, og han skriver til dem, at Karen Blixen vil betale pengene tilbage. Meget vil hun stå model til, men til sidst bliver det for meget, lyder det fra museumsinspektøren. Selvom Karen Blixen har fået nok, bliver hun ikke skilt fra Bror von Blixen før flere år efter. Skæbnen vil, at hun skal forelske sig to gange, mens hun er gift med sin halvfætter.

Den største forelskelse indtræffer omkring den tid, hvor hun gifter sig, men den har ikke meget med hendes ægtemand at gøre.

De åbne vider, dyrene og i særdeleshed det afrikanske folk forfører baronessen, og følelsen følger med hende resten af livet.

- Hun skriver, at hendes største kærlighed er det afrikanske folk. Da hun skriver »Den Afrikanske Farm«, er kærligheden til Afrika også det bærende element. Da hun tog til Afrika, ville hun være farmer. Hun følte, at hun levede virkeligt, når hun var på farmen, og at hun var en skygge derhjemme, fortæller Anne Sofie Tiedemann Dal om det skelsættende møde.

Bedst kendt, og foreviget i filmen Mit Afrika med Meryl Streep og Robert Redford fra 1985, er forfatterindens forhold til den britiske aristokrat Denys Finch Hatton, som hun møder i 1918 i Britisk Østafrika. Han er ligesom Karen Blixen blevet forelsket i Afrika, og de to begynder et forhold, mens baronessen stadig er gift.

- Man forstår jo godt, at hun blev betaget af ham. Han var charmerende, og med Bror var hun gået lidt i stå med at læse og skrive - hun var blevet en farmerkone. Denys opmuntrede hende til at læse og skrive igen, fortæller Anne Sofie Tiedemann Dal om det skelsættende møde. Som en rød tråd gennem forfatterindens kærlighedsliv, bliver de store følelser dog ikke ved med at blomstre.

Denys Finch Hatton vil nemlig ikke binde sig.

- De havde talt om gode drengenavne. Da Karen Blixen skriver til Denys i 1923, at hun er blevet gravid, svarer han i et telegram »Cancel Daniel«. Han ville være fri, forklarer museumsdirektøren.

Denys Finch Hatton omkommer i 1931 i et flystyrt, og omkring samme tid går Karen Blixens afrikanske farm fallit.

- Hun har ikke mere at være der for, og hun er på selvmordets rand. Hun har mistet alt, opsummerer museumsinspektøren.

Karen Blixen har mistet familiens farm, sit Afrika, sin kærlighed, og hun skriver i denne periode til en ukendt modtager et selvmordsbrev.

- Tabet af kærligheden får en kæmpe betydning for Karen Blixen, for det er der, hun beslutter, at hun vil være noget i sig selv - at hun vil være kunstner, fortæller Anne Sofie Tiedemann Dal.

Det bliver altså kærligheden, der fører Karen Blixen til Afrika, som hun efterfølgende forelsker sig i, og det er kærligheden, der i al sin ulykkelighed sender den verdenskendte, danske forfatterinde så langt ud, at hun vælger kunsten som sin redningskrans.

- Da hun kommer hjem fra Afrika, giver hun skriveriet en chance på to år, og hun skriver «Seven Gothic Tales «, som bliver en kæmpe succes, slutter museumsinspektør Anne Sofie Tiedemann Dal.

I 1957 skriver Karen Blixen selv om kærligheden, at »Der skal et kolossalt mod til at forelske sig, for det indebærer ikke blot økonomisk, en materiel risiko, men også en følelsesmæssig. Næh, det ville jeg sandelig ikke turde gøre en gang til. Har de nogensinde tænkt på, at det minder meget om at løbe på ski; man suste, man fløj ned gennem landskabet - og bagefter - da er det præcis, som når man træffes nogle år efter en skitur! Da taler man ikke om den svimlende fornemmelse af fart og oplevelser, men minder hinanden om, hvordan man var lige ved at få frosset næsen af, eller hvordan man ledte efter den forsvundne termoflaske«.

arrow Ny direktør for Karen Blixen Museet
13. august 2019 kl. 13:20 Opdateret: kl. 13:29
Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?