29. september 2021
Find en løsning. Lad være med at holde på penge, der ikke er dine, lyder det fra René Lund til forpagterne af Sophienberg Slot og undrer sig over, hvordan de kan leve med at holde penge tilbage uden at have ydet service for dem. Foto: Morten Timm
Find en løsning. Lad være med at holde på penge, der ikke er dine, lyder det fra René Lund til forpagterne af Sophienberg Slot og undrer sig over, hvordan de kan leve med at holde penge tilbage uden at have ydet service for dem. Foto: Morten Timm
Foto: Morten Timm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: I åben strid om kuldsejlet fødselsdagsfest:Trækker slotsforpagtere i retten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I åben strid om kuldsejlet fødselsdagsfest:Trækker slotsforpagtere i retten

Coronaen kom i vejen for Kirsten Perssons 80 års fødselsdag på Sophienberg Slot i Rungsted. Siden har hun fået ankenævnets ord for, at hun skal have alle sine 15.505 kroner tilbage

Hørsholm - 28. juli 2021 kl. 07:00
Af Morten Timm

For snart halvandet år siden fyldte Kirsten Persson 80 år. Hun havde glædet sig til at fejre dagen med sin nærmeste familie på Sophienberg Slot i Rungsted, hvor hun havde inviteret til middag og overnatning.

arrow Læs også: Corona aflyste drømmebryllup: Nu slås brudepar og feststed om 32.500 kroner

Festen skulle stå den 28. marts 2020 - kun to uger inde i coronapandemien og den første nedlukning af Danmark.

Den nu over 81-årige Kirsten Persson har stadig ikke fået fejret sin runde dag - og de 15.505 kroner, som hun forudbetalte til forpagterne af Sophienberg Slot har hun ikke set skyggen af. Heller ikke et depositum på 3.800 kroner til vin og blomster på selve dagen er kommet retur.

Af gode grunde og med de indførte restriktioner ønskede hun festen flyttet til en ny dato.

Min mor oplever, at nogen har stjålet hendes penge. Og hun er meget forarget over hele forløbet
René Lund

Striden med Christel Winther og Morten Lund, der står som arrangører af private fester og bryllupper på det 276 år gamle slot i Rungsted, er siden blevet til en stor gordisk knude mellem parterne.

Medhold i klagenævn

En klagesag i Ankenævnet for Hotel, Restaurant og Turisme, som klokkeklart giver hende medhold, har heller ikke løst sagen.

I afgørelsen af 18. maj 2021 slår nævnet fast, at der er tale om force majeure forårsaget af en helt ekstraordinær situation, og at arrangørerne på Sophienberg Slot skal betale Kirsten Persson det fulde beløb på 15.505 kroner tilbage.

Slotsforpagterne har efterfølgende meddelt Ankenævnet, at de ikke vil efterleve afgørelsen og tilbagebetale beløbet for den stadig ikke afholdte 80 års fødselsdag på slottet.

"Min mor oplever, at nogen har stjålet hendes penge. Og hun er meget forarget over hele forløbet, hvor vi er blevet mødt med en mur af afvisninger," fortæller 55-årige René Lund fra Rungsted.

Et ulovligt ærinde

Han har kørt klagesagen for sin mor i Ankenævnet. Med afgørelsen havde de en klar forventning om, at Sophienberg Slot - både moralsk og som kundeservice - ville betale pengene - eller i hvert fald en del af dem - tilbage. Fordi der er tale om force majeure, påpeger han.

Men det har ikke fået René Lund og hans mor til at give op. Snarere tværtimod.

"Det er jo et arrangement, der aldrig er blevet afholdt. Og en service, min mor har betalt for, som aldrig er ydet hende. Så er vi jo ude i et ulovligt ærinde," mener René Lund og fortæller, at det har kostet meget tid og ærgrelse over, at det der skulle have været en festlig fejring af hans mors 80 års dag er blevet til ingenting og tab af penge.

"Vi oplever det klart som én, der har stjålet 15.000 kroner fra min mor. Hun har faktisk brug for de penge og har ikke lige 15.000 til at holde ny fest," siger René Lund til Ugebladet.

Derfor trækker han sammen med sin mor nu forpagterne af Sophienberg Slot i retten. Deres eneste træk, når festarrangør-parret nu ikke selv vil rette ind efter Ankenævnets afgørelse.

Kirsten Persson har mistet 15.505 kroner og ikke fået fejret sin 80 års fødselsdag, som var bestilt og planlagt på Sophienberg Slot i Rungsted. Foto: Privat

Sagens start

Det var i oktober 2019, at Kirsten Persson bookede slotsopholdet på Sophienberg Slot for ni personer til festmiddag og overnatning.

Vi er helt uenige i nævnets afgørelse, og vi synes, at den er urimelig overfor os
Christel Winther, Sophienberg Slot

Da statsminister Mette Frederiksen beordrede nedlukning af Danmark 11. marts 2020, begyndte det at se sort ud for 80 års fødselsdagen. Da det næste pressemøde 17. marts omfattede forsamlingsforbud på højst 10 personer, ligesom restauranter, caféer, natteliv og storcentre blev lukket ned, var René Lund ikke i tvivl om, at hans mors fødselsdag ikke kunne afholdes som planlagt den 28. marts.

Derfor kontaktede han Sophienberg Slot den 18. marts, fordi han efter regeringens udmelding ikke kunne se, at fødselsdagsarrangementet kunne afholdes som planlagt - og bad om at få refunderet de indbetalte 15.505 kroner.

Fra Sophienberg Slot meddelte Christel Winther, at man ikke kunne refundere det indbetalte beløb, men at de ekstraordinært gerne vil tilbyde en alternativ dato til afholdelse af fødselsdagen. Der blev samtidig henvist til slottets generelle betingelser, som Kirsten Persson havde skrevet under på. Herunder, at man med afbestilling mindre end 30 dage før arrangement ikke har krav på at få penge retur.

Ydermere oplyste Christel Winther Lund, at de heller ikke overskred coronarestriktionerne og forsamlingsforbuddet på 10 personer, når der kun var booket til ni.

De blev efterfølgende enige om, at René Lund skulle vende tilbage ultimo april/primo maj, hvor de kan finde en ny dato.

Bliver indlagt

Det gjorde René Lund imidlertid ikke. På det tidspunkt var hans mor indlagt med en depression. Først i slutningen af september kontaktede han Sophienberg Slot igen for at aftale en dag for moderens 80 års fødselsdag.

Da havde Sophienberg Slot ikke mulighed for tilbyde en ny dag, og afviste igen at tilbagebetale de 15.505 kr. Nu med begrundelsen, at den indgåede aftale ikke er overholdt, fordi René Lund først vendte tilbage fem måneder senere.

Dialogen mellem parterne kører på det tidspunkt af sporet. Blandt andet oplyser de fra Sophienberg Slot, at René Lund overfuser en af deres ansatte.

I november rejser René Lund og hans mor så klagesagen for Ankenævnet.

På Sophienberg Slot er de ærgerlige over sagen, men Christel Winther siger til Ugebladet, at de mener, at de har været ekstremt fleksible i forhold til at flytte arrangementet.

Kontrakt misligholdt

"Vi tilbyder med det samme at rykke det uden ekstra omkostninger, men da René Lund ikke som aftalt vender tilbage i begyndelsen af maj - men først fem måneder senere i september - så mener vi, at aftalen er blevet misligeholdt fra deres side. Vi bliver nødt til at stå på vores generelle betingelser og den indgåede kontrakt. Derfor giver vi ikke pengene tilbage," siger Christel Winther.

Samtidig påpeger hun, at arrangementet ifølge deres opfattelse godt kunne være afholdt på det først aftalte tidspunkt, da selskabet kun var på ni personer - og et 'slotsophold' ikke var omfattet af lukningsrestriktioner som restauranter etc.

Den opfattelse er ikke korrekt, fastslår Ankenævnet i sin afgørelse (se faktaboks - red.).

For Christel Winther ændrer Ankenævnets konklusioner dog ikke på sagen.

"Vi er helt uenige i nævnets afgørelse, og vi synes, at den er urimelig overfor os, for sagen er ikke coronarelateret på det tidspunkt," fastslår hun.

Det var i 2019, at Christel Winther og Morten Lund fra Hørsholm lejede sig ind på Sophienberg Slot i Rungsted for at arrangerer bryllupper, private feste og konferencer. Foto: Morten Timm

Er ikke medlem

Hun gør samtidig opmærksom på, at Sophienberg Slot ikke er medlem af HORESTA (brancheforening for hotel og restauranter), og derfor ikke skal efterleve Ankenævnets afgørelse.

Manglende dialog undrer

Rene Lund er højst forundret over slotsforpagternes ageren i hele sagen, og han mener, at det burde være muligt at have en dialog og finde en løsning i stedet for at skulle køre klagesag i Ankenævnet.

"Jeg forstår slet ikke, at man ikke er interesseret i at finde en løsning. Det ville man jo normalt gøre - ikke mindst når det er force majeure. Jeg synes, at man skal lade være med at holde på penge, der ikke er ens egne. Og jeg forstår ikke, at de kan leve med at holde penge tilbage uden at have ydet service for dem. Tænk, at de også beholder et depositum på 3.800 kroner for vin og blomster på selve dagen," siger René Lund til Ugebladet.

Han er godt klar over, at der fra slottets side er brugt tid på arrangementet - og han vedgår, at han ikke vendte tilbage på aftalte tidspunkt primo maj, men det var ikke en del af den oprindelige kontrakt, som han mener de har overholdt til punkt og prikke.

"Det ændrer jo ikke ved, at fødselsdagen skulle være holdt på et andet tidspunkt. Og alle pengene var jo betalt. Hvis det så heller ikke kan lade sig gøre, så returnerer man pengene minus den tid og de udgifter, der har været. Det er jo almindelig service," fastslår han.

At René Lund er gået til Ugebladet med sagen finder Christel Winther ganske urimeligt, og hun ærgrer sig da også over, at han vil trække dem i retten.

"Men det er jo Renés beslutning...," lyder hendes afsluttende kommentar.

arrow Derfor er det slut med fester på bryllupsslot
27. juni 2019 kl. 09:19 Opdateret: kl. 14:58
arrow Puster nyt liv i Sophienberg Slot
04. januar 2019 kl. 17:30 Opdateret: kl. 01:57
Stemmer du til kommunalvalget i år?