22. september 2021
Svend Erik Christiansen mener, at der skal bygges almene boliger i Hørsholm i langt højere tempo for at følge med udviklingen. Foto: Kenn Thomsen
Svend Erik Christiansen mener, at der skal bygges almene boliger i Hørsholm i langt højere tempo for at følge med udviklingen. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hørsholm har skæv social sammensætning, viser ny analyse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hørsholm har skæv social sammensætning, viser ny analyse

Hørsholm kategoriseres som »ikke blandet« i ny analyse af fordeling af borgere fra forskellige socialklasser.

Hørsholm - 27. juli 2021 kl. 20:34

Borgerne i Hørsholm kan spejle sig i hinanden i større grad end de fleste andre steder i landet.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har undersøgt andelen af indbyggere fra forskellige sociale klasser i landets 2066 sogne med mindst 100 indbyggere.

I analysen er sognene inddelt i kategorierne »meget socialt blandet«, »godt blandet«, »lidt blandet« og »ikke blandet« baseret på, hvordan de enkelte klasser er repræsenteret i forhold til på landsplan.

Ingen af de tre sogne i Hørsholm Kommune - Hørsholm, Rungsted og Kokkedal - er tæt på at have en blandet beboersammensætning, hvor alle samfundets lag er tilnærmelsesvist ligeligt repræsenteret, de rubriceres alle tre som »ikke blandet« i analysen.

Målskiven for et godt blandet sogn er, at beboersammensætningen afspejler samfundslagene på landsplan, hvilket et tilfældet for 28 procent af sognene i Danmark.

»Et klart problem«

- Det er klart et problem. Vi har blandt andet svært ved at skaffe arbejdskraft til vores skoler, daginstitutioner og plejehjem, fordi det er meget svært for folk med lavere indkomster at finde bolig her i kommunen, siger Svend Erik Christiansen (S).

Vejen til flere almene boliger i kommune, som Hørsholm, der har meget høje grundpriser, er dog brolagt med udfordringer fortæller han:

- I Socialdemokratiet arbejder vi meget på at få flertal til bygge flere boliger og alternativt prøve at få bygget nogle billige lejeboliger, men det er desværre meget svært i det her område, da man ikke lave boliger til under markedsprisen. Vi har forholdsvis mange sociale boliger - sammenlignet med andre velhaverkommuner - men vi har stadigvæk for få. Derfor bliver vi nødt til forsat at blive ved med at bygge til folk med lavere indkomster, siger han.

Geografisk opdeling

En række områder i Danmark kan ifølge analysen bryste sig af at have en social sammensætning, hvor de sociale klasser er repræsenteret med omtrent samme andel som på landsplan.

Der er tale om Københavns Vestegn, et bælte af sogne gennem midten af Fyn og store dele af Østjylland.

50 ud af 2066 sogne er meget socialt blandet, da befolkningen i sognet i meget høj grad afspejler de sociale klassers andele af befolkningen på landsplan.

Derudover er 126 sogne godt blandede, og yderligere 417 er lidt blandede. I alt er 29 procent af landets sogne blandede i et vist omfang.

Men de enkelte områders geografiske placering har ændret sig over tid til i dag at ligge mindre spredt end tidligere, hvilket afspejler tendensen til stigende geografisk opdeling på tværs af sociale skel.

- Jeg synes, det er et problem, at man får indrettet sig på en måde, som bliver alt for ens. Det er ligeså skævt og urimeligt, som at nogle kommuner har for mange indbyggere med lav indkomst, siger Svend Erik Christiansen (S).

Synes du, at kommunen er der for dig?