10. april 2021
For at inkludere de flersprogede børn bedst muligt, får børnene fra start en dansk klassekammerat som makker, som skal hjælpe det nye barn med at komme ind i klassen og i det sociale miljø. Her er det Hala, som læser en novelle sammen med sin makker Svea. Foto: Hørsholm Kommune
gallery icon

Se billedserie

For at inkludere de flersprogede børn bedst muligt, får børnene fra start en dansk klassekammerat som makker, som skal hjælpe det nye barn med at komme ind i klassen og i det sociale miljø. Her er det Hala, som læser en novelle sammen med sin makker Svea. Foto: Hørsholm Kommune
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hørsholm dropper modtageklasser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hørsholm dropper modtageklasser
Opdateret 25. februar 2016 kl. 16:41
Hørsholm - 25. februar 2016 kl. 05:47
Af Anna Törnqvist Jensen

Efter sommerferien skal flersprogede børn starte direkte i dagtilbud eller en almindelige skoleklasse fremfor en modtageklasse. Tirsdag besluttede Børne- og Skoleudvalget nemlig at droppe modtageklasserne i Hørsholm.

- De modtageklasser, man har haft på Rungsted Skole, bliver nedlagt, og så bliver de børn, der har gået i modtageklasserne flyttet ud på de enkelte skoler. Jeg tror, det vil være fantastisk for integrationen at have de børn ude i klasserne, siger Otto B. Christiansen (K), formand for Børne- og Skoleudvalget.

Det bliver såvel flygtninge som andre flersprogede børn, der nu skal i almindelige skoleklasser, og udvalgsformanden lægger vægt på, at børnene nu får en anden hverdag.

- Hvis man skal se det lidt firkantet, så har de tidligere gået i klasse med ligesindede. Nu får de tilknyttet en makker, så de får helt almindelige Hørsholm-hjem at se med ganske almindelige forældre og ganske almindelige liv. Jeg tror særligt børn, der er kommet hertil som flygtninge, har brug for noget normalisering, og når jeg bliver rigtig visionær, tænker jeg, at det jo også kunne være, at Mohammads forældre synes, det kunne være hyggeligt at møde Mads' forældre, siger Otto B. Christiansen.

Det var et enigt udvalg, der vedtog at nedlægge modtageklasserne, og Otto B. Christiansen er nu spændt på, hvad der kommer ud af beslutningen.

- Det er jo en indgribende beslutning, men vi var rørende enige om, at det her skulle vi bare gøre. Vi er super spændte på, hvor vi ender henne, men vi tror, det bliver godt. Vi vil også følge det nøje for at være sikre på, vi har ramt plet, men jeg har en god mavefornemmelse, siger han.

Det nye initiativ har fået navnet »Fælles børn - fælles ansvar« og idéen kommer fra London. Hørsholm Kommune har haft en delegation i London for at undersøge, hvordan integrationen i skolerne foregår, og her fandt man ud af, at det vigtigste er at fokusere på at give børnefamilierne en normal hverdag fra starten. Siden november har projektet kørt på prøvebasis i Hørsholm, og man har allerede gjort sig gode erfaringer.

- Foreløbig tyder alt på, at de børn, der kommer i en almindelig skoleklasse, hurtigere lærer dansk, fordi de er tvunget til det. Alt tyder på, at eleverne er glade, lærerne er glade og de børn, som skal gå i nye klasser, er også glade, siger Otto B. Christiansen.

Der var oprindelig afsat penge til endnu en modtageklasse. Fra næste skoleår fordeles de på de fire kommunale skoler, som også får ekstra ressourcer til tosprogslærere.

Regeringen overvejer mulighed for bilfrie søndage. Er det en god idé?