31. juli 2021
Anders Kamp Mortensen, der er course manager og greenkeeper hos Hørsholm Golf, fortæller, at golfklubben gennem de seneste tre år har arbejdet med at plante vilde blomster. Det giver nemlig både klubbens medlemmer  en god oplevelse og giver en øget biodiversitet, hvilket kommer bier og insekter til gode. Foto: Sophus Zarrs Soelberg
gallery icon

Se billedserie

Anders Kamp Mortensen, der er course manager og greenkeeper hos Hørsholm Golf, fortæller, at golfklubben gennem de seneste tre år har arbejdet med at plante vilde blomster. Det giver nemlig både klubbens medlemmer en god oplevelse og giver en øget biodiversitet, hvilket kommer bier og insekter til gode. Foto: Sophus Zarrs Soelberg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hørsholm Golf slår et slag for naturen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Hørsholm Golf slår et slag for naturen

Hos Hørsholm Golf har man gennem de seneste tre år arbejdet med at forbedre biodiversiteten og skabe bedre levevilkår for insekter ved hjælp af vilde blomster. Nu melder Hørsholm Kommune sig ind i indsatsen og har afsat en million kroner til et nyt projekt, der skal øge kommunens biodiversitet.

Opdateret 14. oktober 2020 kl. 11:20
Hørsholm - 14. oktober 2020 kl. 05:07
Af Sophus Zarrs Soelberg

Mens Hørsholm Kommune gør sig klar til at udarbejde en strategi, der skal fremme biodiversiteten og skabe bedre levevilkår for insekter i kommunen, kan man passende kigge mod Hørsholm Golf, hvor et lignende arbejde har stået på i flere år.

I golfklubben arbejder man nemlig målrettet med at gøre naturen mere levende og skabe bedre betingelser for bier og andre insekter. Det gør man blandt andet ved at så vilde blomster.

Udover at øge biodiversiteten sætter blomsterne et tydeligt præg på golfklubbens ellers grønne og bakkede landskab. Foto: Sophus Zarrs Soelberg

Vil tiltrække bier

- Vores projekt med at så blomster startede for tre år siden, hvor vi såede flere blomsterblandinger ud i forbindelse med etableringen af en støjvold, der skærmer for støj fra Isterødvejen, forklarer Anders Kamp Mortensen, der er course manager og greenkeeper hos Hørsholm Golf, der er en af de få danske golfbaner, som har opnået en international miljø-certificering fra organisationen Golf Environment Organization.

Som led i golfklubbens arbejde for at fremme den lokale biodiversitet, vil man gerne tiltrække flere insekter, og derfor bliver Anders Kamp Mortensen ved med at eksperimentere med golfbanens vegetation.

- Vi vil gerne tiltrække insekter som vilde bier, og derfor skal vi gerne have en så bred blomstringsperiode som muligt. Derfor eksperimenterer vi med at blande blomsterfrø for at strække sæsonen, og vi har efterhånden mange forskellige sorter. I nogle af frøblandingerne er der mellem fem og 15 forskellige sorter, forklarer Anders Kamp Mortensen.

Lige nu er golfbanen stadig prydet med blomster i mange farver. Golfklubben sår med vilje sorter, der blomstrer på forskellige tidspunkter, så insekterne ikke kommer til at mangle mad.

Ikke kun for insekterne

Mens de vilde bier og andre insekter nyder godt af golfklubbens arbejde, er de mange nye, vilde blomster heller ikke gået upåagtet hen blandt klubbens medlemmer.

- Vi har fået meget positive tilbagemeldinger fra klubbens medlemmer. Da vi startede med at så kornvalmuer ved vores hovedbygning, gav det utrolig meget positiv feedback. Blomsterne stod i fuldt flor, og de var det første, man så, når man kom, og det sidste man så, inden man gik, fortæller Anders Kamp Mortensen.

Han forklarer samtidig, at de varierende blomstringstider giver klubbens medlemmer mulighed for at opleve sæsonens skiften. I starten af sommeren giver kornvalmuer et rødt skær, der spiller sammen med marguerittens hvide og gule farver. Som året skrider frem, skifter blomsterne og deres farver, og det bliver i stedet blå og orange nuancer der vinder frem, når blandt andet forglemmigej blomstrer.

På den måde sætter blomsternes livscyklus et tydeligt præg på det ellers grønne, bakkede landskab.

I starten af sommeren giver kornvalmuer et rødt skær, der spiller sammen med marguerittens hvide og gule farver. Som året skrider frem, skifter blomsterne og deres farver, og det bliver i stedet blå og orange nuancer der vinder frem, når blandt andet forglemmigej blomstrer. billedet her stammer fra tidligere på året.Foto: Hørsholm Golf

En seriøs indsats

Hørsholm Golf ligger i det hele taget ikke på den lade side, når det kommer til miljøforbedrende tiltag.

Udover klubbens målsætning om at beplante 5000 kvadratmeter med vilde blomster hvert år har man også egne bistader, og der er lavet en aftale med en landmand, som stiller køer til rådighed for golfklubben. Køerne græsser på golfklubbens arealer, og på den måde holder de græs og dunhammer nede uden at spise de vilde blomster og urter, som eksempelvis får ville spise på stedet.

På den måde kan insekter stadig finde føde, selvom køerne går det samme, og det er faktisk samme grundtanke om naturens samspil med golfklubbens indsats, der ligger bag klubbens bistader.

De er nemlig blevet placeret i udkanten af klubbens arealer, så de ikke fortrænger de vilde bier, som også lever i området.

- Vi prøver hele tiden at finde en balance, som course manager Anders Kamp Mortensen selv formulerer det.

Hørsholm Kommune går golfklub i bedene

Kommunen går nu på sin vis Hørsholm Golf i bedene med et nyt projekt, der ligeledes skal fremme byens biodiversitet.

Som en del af det seneste budget for årene 2021 til 2024 er der således afsat en million kroner til såning af vilde blomster på kommunens åbne arealer, ligesom der er afsat 500.000 kroner til drift i 2022.

Derudover skal der udarbejdes en konkret strategi for de nye tiltag.

- Generelt skal vi passe bedre på naturen og ikke klippe så meget, som der har været tradition for tidligere, forklarer Jan H. Klit (K), der er formand for Miljø- og Planlægningsudvalget i Hørsholm Kommune, inden han fortsætter:

- Vi skal så vilde blomster på de enge, som er egnet til det. Det handler ikke om Dronningedammen, men det kunne eksempelvis være på nattergale-engen. Vi skal se på, hvor det giver mening, og vi skal samtidig se på, hvordan vi kan holde byen pæn og give plads til mere natur, lyder det ydermere fra udvalgsformanden.

Han henleder desuden opmærksomheden på, at forslaget om øget biodiversitet i Hørsholm Kommune oprindeligt blev en del af det nye budget takket være viceborgmester Henrik Klitgaard (R), der rejste forslaget.

- Forligspartierne er blevet enige om at gøre noget for byens biodiversitet, og derfor har vi besluttet os for at bruge en million kroner på at høste græsset på eksempelvis nattergale-engen og plante vilde blomster i stedet, så vi kan få insekter, sommerfugle og lignende til området. En græsmark er en såkaldt monokultur, der ikke er godt for meget andet end at fodre heste og køer, og derfor kommer borgerne nok til at se et markant ændret område ved Nattergale-engen, lød det fra viceborgmesteren, da budgettet blev fremlagt.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?