24. oktober 2020
Kobberstik forestillende Struensee i profil. Foto: Statens Museum For Kunst.
gallery icon

Se billedserie

Kobberstik forestillende Struensee i profil. Foto: Statens Museum For Kunst.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Historisk julekalender: 18. december

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historisk julekalender: 18. december
Hørsholm - 18. december 2019 kl. 06:00
Af Frederiksborg Amts Avis og Museum Nordsjælland

Hvad betød Margrete den 1. for Hørsholm, hvem var Bent Byg og hvordan endte kongevejen egentlig med at gå gennem Hørsholm?

arrow Læs også: Historisk julekalender: 24. december

De spørgsmål og mange flere kan man få svar på i Frederiksborg Amts Avis og Museum Nordsjællands historiske julekalender. I dag er vi nået til den 18. december:

18. december: Da Struensee regerede fra Hirschholm

Johann Friedrich Struensees (1737-1772) tid som Christian 7.s livlæge, Caroline Mathildes elsker, diktator og voldsomme død er kendt af mange.

I de sidste år af hans liv opholdt han sig af to omgange på Hirschholm Slot, hvorved Christian 6.s og Sophie Magdalenes barokslot kom til at danne ramme om en af Danmarkshistoriens berømteste personers livshistorie.

Struensee havde som Christian 7.s livlæge vundet den psykisk syge konges tillid og opnåede gradvist større politisk indflydelse. Han sikrede sin magt ved at rydde ud i hoffolk omkring kongen og erstatte dem med nogle, han kunne kontrollere. Det var således fra Hirschholm Slot, at Christian 7. den 15. september 1770 sendte ministeren Johann Hartwig Ernst von Bernstorff et brev, hvori denne blev afskediget fra alle sine embeder på nær en plads i statsrådet (gehejmekonseilet).

Selvom afskedigelsen bar kongens underskrift, var det reelt set Struensee, der havde ført pennen. Statsrådsmøder og ministerorientering blev voldsomt indskrænket. I stedet brugte Christian 7. tiden på at arbejde i selskab med Struensee.

Imellem juni og november 1771 opholdt kongeparret, Struensee og et mindre hof sig på Hirschholm. På dette tidspunkt havde Struensee og Caroline Mathilde indledt et forhold, hvoraf det synligste resultat heraf blev fødslen af datteren Louise Augusta, der kom til verden på netop Hirschholm. Alle vidste Struensee var faren, men Christian 7. påtog sig faderskabet. Dåben blev holdt i Hirschholm Slotskirke, og ved denne anledning blev Struensee og hans medsammensvorne Enevold Brandt ophøjet til grever.

En uge efter udråbtes Struensee til gehejmekabinetsminister. Struensee kunne nu udstede ordre i kongens navn uden dennes samtykke. Nu flød det ud med hundredvis af kabinetsordrer fra Hirschholm. Struensee var i gang med gennemgribende samfundsændringer. Af de vigtigste forordninger han søgte at implementere, var afskaffelsen af tortur og indførelsen af trykkefrihed.

Struensee nåede magtens tinde på Hirschholm Slot. Det hele gik dog alt for hurtigt, og han forstod ikke det samfund, han ønskede at reformere. Således voksede modviljen mod ham i alle samfundslag. Der var en oprørsk stemning i København, hvorved opholdet på Hirschholm forlængedes til slutningen af november. Tilbage på Christiansborg blev Struensee og Brandt halvanden måned senere arresteret for siden at blive dømt til døden.

Her på sn.dk/hoersholm vil vi gennem 24 afsnit rette blikket mod historiske personer og begivenheder, der har haft en betydning for det område, vi i dag kender som Hørsholm. Julekalenderen er et samarbejde mellem Museum Nordsjælland og Frederiksborg Amts Avis.

arrow Historisk julekalender: 23. december
23. december 2019 kl. 06:00 Opdateret: kl. 17:34
arrow Historisk julekalender: 22. december
22. december 2019 kl. 06:00 Opdateret: kl. 21:00
arrow Historisk julekalender: 21. december
21. december 2019 kl. 06:00 Opdateret: kl. 10:06
Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?