18. maj 2021
Farvelagt tegning af Hørsholm Klædefabrik lavet mellem 1885 og 1890.
gallery icon

Se billedserie

Farvelagt tegning af Hørsholm Klædefabrik lavet mellem 1885 og 1890.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Historien om torvets store nabo gennem 100 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historien om torvets store nabo gennem 100 år

Museumsinspektør Hans Jørgen Winther Jensen skriver om den store erhvervsmand, der i 1885 overtog Hørsholm Klædefabrik ved siden af torvet, men lang tid før der var nogle, der kaldte det Apotekertorvet

Opdateret 19. marts 2021 kl. 11:33
Hørsholm - 11. marts 2021 kl. 17:16
Af Hans Jørgen Winther Jensen, museumsinspektør og arkivleder

Hvad skal pladsen hedde? Der er gang i en livlig diskussion af, hvad pladsen ud for det nu lukkede apotek skal hedde. Det kan man se i Ugebladet fra 3. marts.

arrow Læs også: »Vi har planlagt et program, der kan sætte Trommen på landkortet«

Ud til torvet med adresserne Hovedgaden 49, 51 og 53 ligger to bygninger, som ved nøjere eftersyn leder tankerne tilbage i tiden, selvom nutiden ikke har været nænsom i omgangen med dette stykke lokal historie.

De to bygninger er de sørgelige rester af en meget stor fabrik, som havde stor betydning for den lokale befolkning.

Stor erhvervsmand

Fabrikken blev grundlagt i 1842 på Kammerrådensvej af mand ved navn Lindloff, der var holstensk dugmager. Han overdrog den i 1874 til to medarbejdere. Igen i 1885 blev den solgt. Og nu skete der noget.

Den nye ejer var en af tidens store erhvervsmænd, Benny Goldschmidt.

Han udvidede fabrikken, der nu fik navnet Hørsholm Klædefabrik; men han ikke alene udvidede den. Han moderniserede den med elektrisk lys produceret ved hjælp af en dampdreven dynamo og shedtage. Den åbnedes i 1886.

120 ansatte

På den farvelagte tegning kan man få et indtryk af fabrikken, som gav arbejde til over 100 arbejdere, hvis forbrug fik stor betydning for den lokale omsætning for handlende og håndværkere. Omkring 1940 var der ca. 120 ansatte.

Som man kan se af det vedføjede luftfoto (*) lå fabrikken, i modsætning til Den militære Klædefabrik, som en integreret del af den bymæssige bebyggelse i Hørsholm.
Så livet omkring fabrikken må have sat sit præg på bybilledet, ikke mindst ved arbejdstids begyndelse og ophør. Fabriksfløjten markerede dagens start og slutning.

En vigtig periode

Denne beliggenhed midt den bymæssige bebyggelse forkortede måske også virksomhedens levetid, for den gav ikke muligheder for udvidelser; men hvorom alting er, ophørte produktionen her i Hørsholm i 1976, og størstedelen af fabrikken blev revet ned.

Hvis man vælger at kalde pladsen 'Fabrikstorvet' eller noget lignende vil det være en påmindelse om en vigtig periode i Hørsholms historie.

Den afgørende forudsætning for pladsen/torvet var, da Hovedgaden blev til gågade i 1969. Først senere kom Trommen og Hørsholm Bibliotek til.

Kontakt arkivet

Hørsholm Lokalarkiv er lukket for fysisk fremmøde; men du kan altid se ca. 8.000 af arkivets fotos på arkiv.dk. Du kan også læse historier om Hørsholm på Museum Nordsjællands hjemmeside under lokalarkiver/Hørsholm Historier.

Vi kan altid kontaktes på horarkiv@museumns.dk eller 61.81 57.98 eller 61 81 57 99

*) På Hørsholm Lokalarkiv er vi ikke helt sikre på dateringen, så hvis du har et bud og en begrundelse for buddet, så ring eller skriv til os.

arrow Torvets fremtid i spil: Giv input på Borgerlab
29. marts 2021 kl. 11:13 Opdateret: kl. 16:33
arrow Kamp om stationsområde er begyndt: »Vi skal tjene penge«
23. marts 2021 kl. 05:32 Opdateret: kl. 17:17
arrow Hvad skal det hedde: Kært torv - mange 'nye' navne
11. marts 2021 kl. 16:38 Opdateret: kl. 16:18
Siden oktober sidste år har det været obligatorisk at bruge mundbind i blandt andet det offentlige rum og detailhandlen. Ønsker du, at mundbindet droppes hurtigst muligt?