27. september 2021
Anne og Thorkild Gruelund har skrevet 19 A4-sider med deres oplevelser af seks års kamp mod Hørsholm Kommune og »systemet« i den meget omtalte sag om vejret til deres tidligere værtshus »Hubertus«. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Anne og Thorkild Gruelund har skrevet 19 A4-sider med deres oplevelser af seks års kamp mod Hørsholm Kommune og »systemet« i den meget omtalte sag om vejret til deres tidligere værtshus »Hubertus«. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gruelund-par giver slag til magteliten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Gruelund-par giver slag til magteliten
Opdateret 19. juni 2020 kl. 09:30
Hørsholm - 18. juni 2020 kl. 19:52
Af Lars Sandager Ramlow

Hørsholms borgmester, Morten Slotved (K), er for meget »borg« og for lidt »mester«. Formanden for den konservative vælgerforening, Tomas Dyrbye, er en »politisk analfabet«, der spreder mere, end han samler. Kommunaldirektør Pernille Halberg Salamon har været »skuffende«, mens tidligere kommunaldirektør Hugo Petersen »måske var en misforståelse«, da han for anden gang blev hentet til Hørsholm til jobbet af Morten Slotved...

arrow Læs også: Spidskandidat tegner logo for andet parti

Stifteren af det nye parti »SocialKonservative«, Thorkild Gruelund (Q), har sammen med sin hustru, Anne, skrevet 19 A4-sider, hvor parret langer ud efter en god del af Hørsholms »magtelite«. Frederiksborg Amts Avis har læst de 19 sider, der beskriver løgne, svigt, sorg, skuffelse og vrede. Udover ovenstående får den konservative kommunalbestyrelses-gruppe og resten af den lokale konservative vælgerforenings-bestyrelse også mere eller mindre hårde ord med på vejen i det 19 sider lange »historie-skriv«, hvor Anne og Thorkild Gruelund fortæller deres version af parrets seks år lange kamp mod Hørsholm Kommune.

Kampen handler om den meget omtalte sag om en tinglyst »vej-ret« til parrets tidligere værtshus, Hubertus i Hovedgaden i Hørsholm. En sag mange ifølge parret har hørt om, men kun ganske få har sat sig rigtigt ind i.


Anne og Thorkild Gruelund har skrevet 19 A4-sider med deres oplevelser af seks års kamp mod Hørsholm Kommune og »systemet« i den meget omtalte sag om vejret til deres tidligere værtshus »Hubertus«. Arkivfoto: Anna Törnqvist Jensen
Par vandt sagen

- Vi vandt sagen hos en uvildig dommer i Taksationskommissionen, men den kostede min mand en eksklusion fra Det Konservative Folkeparti i Hørsholm. Da Thorkild blev ekskluderet, på det vi kalder »ondskabens aften«, den 19.april 2019, troede jeg oprigtigt talt, at han ville falde om af et hjerteslag. Det gjorde mere end ondt, og det var kulminationen på et langt, og helt urimeligt forløb. Nu er der gået lidt over et år, og det, jeg nok er allermest rystet over, er, hvordan en fejl kan begås i kommunen, hvorefter et helt system pakker sig sammen om fejlen, i stedet for at rette den, lyder det indledningsvis fra Anne Gruelund i Frederiksborg Amts Avis fredag.


Anne og Thorkild Gruelund (K) er forargede over den måde, de blev behandlet på af Hørsholm Kommune. Arkivfoto: Anna Törnqvist Jensen

Hun lægger ikke et øjeblik skjul på, at hun er dybt forarget over, hvordan »systemet« har behandlet hendes mand, og hun vurderer, at der mangler »moral« og »ordentlighed« både blandt flere af de ledende politikere og i Hørsholms administration.

Musen mod elefanten

Frederiksborg Amts Avis har mødt parret over en kop te og kaffe i deres lejlighed i Hovedgaden i Hørsholm, hvorfra der er udsigt til bagsiden af SATS fitness-centret og den port i byggeriet, der var årsag til en stor del af miseren. Lejligheden ligger oven på det tidligere værtshus »Hubertus«, som parret drev i 43 år, og som med et pennestrøg pludseligt mistede en ellers tinglyst vej-ret til ejendommen i forbindelse med byggeriet af SATS (tidligere fitness.dk, red.). Helt kort betød det blandt andet, at Carlsbergs lastbiler ikke længere kunne køre ind til værtshuset, fordi det nye byggeri spærrede vejen, og fordi porten i byggeriet var for lav til, at lastbilen kunne komme igennem den.


Tuborg og Carlsbergs lastbiler kunne ikke lige manøvreres gennem en ny, trang port. Foto: Privat

- Jeg tror ikke, folk er klar over, hvor mange nætters søvn og hvor mange bekymringer, sagen har kostet os. Som ægtepar har vi mere eller mindre stået alene og været den lille mus i kamp mod den store elefant, Hørsholm Kommune. I dag må jeg blot konstatere, at vi vandt sagen, og så er det tankevækkende, at fire af kommunens medarbejdere, der har arbejdet med sagen, i dag ikke er i kommunen længere, lyder det skarpt fra Anne Gruelund.

Kunne have stoppet sagen

Thorkild Gruelund sætter te-koppen fra sig:
- Vi har skrevet de 19 sider, fordi vi har haft brug for at fortælle det hele set gennem vores briller. Vores ord er nedfældet til den dag historiebøgerne skal skrives, så eftertiden også får mulighed for at huske, hvad der skete set fra, hvor vi står. Hvordan nogle få mennesker i Hørsholm Kommune lavede en »bevidst« fejl, og hvordan hele systemet efterfølgende rykkede sammen og forsvarede fejlen. Jeg har det sådan set meget godt med vores borgmester, Morten Slotved (K), og jeg er ikke så vred på ham længere. For nu har jeg indset, at det var ikke manglende vilje til at hjælpe mig fra hans side, mens sagen stod på. Morten involverer sig bare ikke dybt i sagerne - overhovedet. I mine øjne kunne han eller den erfarne Hugo Pedersen som kommunaldirektør have stoppet sagen langt tidligere i forløbet, lyder vurderingen fra den tidligere viceborgmester.


Sådan modtog Gruelund-parret de våde varer til deres værtshus, Hubertus, i Hovedgaden i Hørsholm. Foto: Privat

I næsten 60 år har han arbejdet og været medlem af Det Konservative Folkeparti. Han stillede op for Liste C ved Folketinget i 2015, og han har repræsenteret partiet i Hørsholm kommunalbestyrelse i 25 år.

Som at bo i Rusland

Hustruen rækker et eksemplar af det 19 sider lange dokument, som parret har skrevet, over bordet.

- Meget tidligt i forløbet tager en nu tidligere juridisk konsulent i kommunen fejl i sin fortolkning af vores rettigheder. Efterfølgende lyver hun, og jeg vil gerne bede læserne af denne artikel om at forestille sig, hvor modbydeligt det er at opleve, at ansatte i kommunen lyver, og bliver ved med at lyve for skjule, at de har taget fejl. Det er som at bo i Rusland, siger Anne Gruelund.

arrow Gruelund-sagen: Kommunaldirektør undskylder sprogbrug
19. juni 2020 kl. 08:15 Opdateret: kl. 22:15
arrow Tidligere borgmester støtter Gruelund-par
19. juni 2020 kl. 05:52 Opdateret: kl. 22:13
arrow Politisk veteran danner nyt parti
14. maj 2020 kl. 17:28 Opdateret: kl. 17:34
Stemmer du til kommunalvalget i år?