25. april 2019
Kristen Dalgaard og Lisbeth Dalgaard sammen i »Danmarks flotteste supermarked«, som Kristen Dalgaard har bygget op fra bunden. I dag holder Lisbeth Dalgaard roret, og hun driver butikken videre i sin fars ånd. 	Foto: Thomas Arnbo
Kristen Dalgaard og Lisbeth Dalgaard sammen i »Danmarks flotteste supermarked«, som Kristen Dalgaard har bygget op fra bunden. I dag holder Lisbeth Dalgaard roret, og hun driver butikken videre i sin fars ånd. Foto: Thomas Arnbo
Foto: Thomas Arnbo
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Et fyrtårn er slukket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et fyrtårn er slukket
Hørsholm - 10. januar 2019 kl. 12:06
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hørholms egen købmand, Kristen Dalgaard, er gået bort efter kort tids sygdom.

Købmanden, der i årevis kæmpede en brav kamp for byens handelsliv, vil blive husket bredt.

- Han vil blive husket som et fyrtårn i forhold til byens detailhandel og i Købmandskredse.

Sådan siger Lisbeth Dalgaard, efter at hendes far, Hørsholms egen købmand, Kristen Dalgaard Andersen, er død, 89 år gammel.

Købmanden, der sov ind natten til mandag efter kort tids sygdom, blev født den 31. marts 1929 og åbnede sin butik i Hørsholm i 1962. Her var han stadig at finde blandt dagligvarer og delikatesser frem til slutningen af december 2018, hvor han gik på arbejde for sidste gang.

Med Kristen Dalgaards bortgang har Hørsholm mistet en ildsjæl, der kæmpede for byen og handelslivet. Og Hørsholm har mistet en købmand af den gamle skole, der interesserede sig for sine kunder.

Det fortæller hans datter og arvtager i »Danmarks flotteste supermarked«, Lisbeth Dalgaard.

- Han vil blive husket for sine smil og sine relationer til kunderne i butikken. Han interesserede sig for kunderne og deres liv, og hans interesse var ægte, fortæller hun.

Samtidig var Kristen Dalgaard en mand, der ville byen det bedste. Han mente nemlig, at købmanden havde en særlig rolle i byens handelsliv - en rolle, der forpligtede. Ideen fik han fra sin opvækst i den lille jyske by Katbjerg.

- Hørsholm var hans by. Der, hvor han kom fra, var købmanden byens omdrejningspunkt. Han mente, at der fulgte et ansvar med den rolle. Han følte, at han var Hørsholms købmand, og derfor ville han også tage sig af byen. En sjældenhed i dag, hvor rigtig megen dagligvarehandel sker fra kapitalkæder, fortæller Lisbeth Dalgaard, inden hun fortsætter:

- Hans tilgang til butikken, havde han med fra sin læretid, hvor han blev oplært i at give kunderne hos den lokale købmand høj kvalitet, stort udvalg og høj service. Den tilgang tog han med sig hele livet, også da han omdannede butikken fra købmand til supermarked, siger hun.

Det var dog ikke al Kristen Dalgaards tid, der gik med at passe på byen og handelslivet.

Bag hjemmets fire vægge var han omsorgsfuld, og han havde blik for de mennesker, der var omkring ham.

- Han vil blive husket som en kærlig far, der elskede at tilbringe tid sammen med sin familie, fortæller Lisbeth Dalgaard.

- Han var også en rigtig havemand, der fik stor glæde ud af at rode i jorden. Han fulgte med i årstiderne, og han syntes, det var fantastisk at se noget gro op ad jorden. Han kunne godt lide at se resultatet af sit hårde arbejde i haven, ligesom han kunne det i butikken, som han forvandlede fra en købmandsbutik til et moderne supermarked, forklarer hun.

At Kristen Dalgaard engagerede sig i byen og handelslivet, er blevet bemærket fra flere kanter. Hans fortælling er en del af Hørsholms fortælling, og han var én af dem, man kan takke i dag, hvis man glæder sig over Hørsholms levende handelsliv. Det fortæller lokalhistoriker Lisbet Hein.

- Han var en stærk kraft i handelslivet og en markant person, fortæller lokalhistorikeren, inden hun fortsætter:

- i 1970'erne vendte kunderne ryggen til den gamle måde at handle på, og mange var bange for, at kunderne helt skulle forlade byen. Kristen Dalgaard var en af dem, der kunne se, hvad der var ved at ske i slutningen af 1960'erne, og han var med til at sørge for, at handelslivet blev moderniseret, fortæller Lisbet Hein om tiden, hvor de gamle købmandsbutikker og specialforretninger for alvor kom under pres fra supermarkeder og centre. Købmanden var på forkant med udviklingen, og mens mange mindre butikker i de mindre byer bukkede under for de nye, større handelscentre, hvor de handlende kunne få alt på ét sted, kæmpede Kristen Dalgaard for at skabe Kongevejs-Centret, hvor butikken stadig ligger den dag i dag.

Ved at forene butikkernes kræfter kunne de lokale erhvervsdrivende overleve.

- Han var med til at redde vores handelsliv, lyder det fra Lisbet Hein, der samtidig fortæller, at han værnede om sin arv. Han var nemlig stolt af det arbejde, han havde gjort for byen. Når Lisbet Hegn således har holdt foredrag om Hørsholms udvikling i 1970'erne, mødte Kristen Dalgaard gerne op for at sikre sig, at historien blev fortalt ordentligt.

Ligesom varerne på butikkens hylder skal stå korrekt, skal historien nemlig fortælles, som den var. Til Hørsholms historie skal der skrives mange kapitler endnu, før byens egen købmand går i glemmebogen.

soelberg

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede