28. maj 2020
Frederiksborg Amts Avis talte med flere elever efter stormødet på Rungsted Gymnasium i går. Her er det Rosa Hageskov og Patricia Neukom, 1G. Foto: Lars Sandager Ramlow
gallery icon

Se billedserie

Frederiksborg Amts Avis talte med flere elever efter stormødet på Rungsted Gymnasium i går. Her er det Rosa Hageskov og Patricia Neukom, 1G. Foto: Lars Sandager Ramlow
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter historier om ydmygelser og sexisme: Det siger eleverne selv til puttefesterne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter historier om ydmygelser og sexisme: Det siger eleverne selv til puttefesterne
Hørsholm - 04. september 2018 kl. 07:31
Af Lars Sandager Ramlow
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Puttefester skal være fortid for Rungsted Gymnasiums elever. Det siger rektor Ruth Kirkegaard efter en række artikler i BT, hvor en tidligere elev har fortalt om nogle grove krænkelser i 2016.

Frederiksborg Amts Avis talte med flere elever efter stormødet på Rungsted Gymnasium mandag middag.

Avisen har fået samtykke fra forældre til elever under 18 år, før de udtalte sig. Her er nogle reaktioner:

arrow Læs også: Puttemiddage er tradition på flere gymnasier i Nordsjælland

Rosa Hageskov og Patricia Neukom, 1G:

- Jeg har først læst historien i dag, og det lyder ikke som en rar oplevelse. Det kan de fleste nok blive enige om. Det er selvfølgelig nemt at sidde her og sige, men jeg vil altid prøve at undgå at bringe mig selv i en situation, hvor jeg vil kunne blive presset til noget, jeg ikke har lyst til. Og jeg vil helt klart sige nej, hvis nogle beder mig om at stå og sutte på en agurk, siger 16-årige Rosa Hageskov.

Hun bliver suppleret af hendes 18 årige veninde, Patricia:

- Man kan altid sige nej, selvom der er et gruppepres. Men de populære piger, der bliver inviteret til drenge-pige-middagen vil nok føle et stort pres, for der er jo status i at blive inviteret, og den status vil de gerne bevare. Derfor kan det være svært at sige nej, grænserne kan hurtigt skride og derfor er det god idé at tænke konceptet om.

Rosa sidder og nikker:

- Jeg synes, at vores nye rektor, Ruth, tackler denne situation rigtig godt. Det er vigtigt, at der bliver talt om alle de her ting ude i hjemmene. Mange forældre ved nok ikke, hvad der foregår. Derfor er det godt at få talt om, hvor grænserne går, og jeg har i hvert fald lært hjemmefra, hvad man ikke bør gøre, når man er ude blandt andre mennesker, lyder det fra Rosa Hageskov.

Patricia byder inder:

- Man skal også huske på, at selvom tingene måske kan foregå til en lukket fest, så er der nogle, der kan optage tingene på deres mobiltelefoner, og så kan det lynhurtigt sprede sig på de sociale medier. Det er heller ikke sjovt. Derfor er det vigtigt at kunne sige nej. Også selvom der måske er et pres.

Christian Lundgaard, 2G:

- Hele denne historie er rigtig ærgerlig, for den kan være med til at give Rungsted Gymnasium et dårligt ry, og det er synd, for det er et rigtig godt gymnasium, som står for helt andre værdier end dem, der er kommet frem. Jeg blev ikke selv valgt ud i 1.g, men jeg var med til efterfesten, og den var sjov.

Der er nok forskel på, hvad man oplever som grænseoverskridende fra person til person, og der er nok også forskel i forhold til kønsrollerne. Men jeg kender flere piger, der har sagt nej til noget, de fandt var grænseoverskridende, og deres status ændrede sig ikke af den grund. Umiddelbart synes jeg, at konceptet for drenge-pige-middagene er sjovt, og det bliver nok svært at regulere, hvad der sker til private fester.

Derfor er det vigtigste nok, at vi alle taler om, hvor grænserne går, og det er måske det mest positive, der er kommet ud af artiklerne i BT. Det bør dog ikke være begrænsningerne, der fremover bliver udgangspunktet for festerne.

Albert Spork Dalum, 3.G:

- Det er godt, at historien om Anja kommer frem. Det er tydeligt, at der har foregået noget, som man som 1.g-pige slet ikke skal have mulighed for at deltage i. Men, jeg synes også, man skal huske, at der ofte er flere sider af en sag. Jeg tror, det er vigtigt, at man ved, hvad man går ind til, hvis man bliver inviteret til drenge-pige-middagen.

Jeg blev selv inviteret i 1.g, og det var rigtig sjovt. Jeg følte mig bestemt ikke presset til noget, og det var også helt ok, hvis jeg sagde nej, men det var slet ikke på tale. Pigerne var rigtig søde ved mig, men det var selvfølgelig lidt grænseoverskridende at stå med så mange.

Til gengæld tror jeg, at konceptet nu skal tænkes om efter den negative medieomtale. Jeg håber dog, at det nye koncept vil tage nogle af de positive ting med fra drenge-pige-middagene. Idéen om at 3.g'erne og 1.g'erne lærer hinanden at kende på en sjov måde er god. Det vil være synd, hvis det går tabt.

arrow Rungsted-rektor: Puttemiddage er helt uacceptable
03. september 2018 kl. 17:47 Opdateret: kl. 17:47
arrow Gymnasieelever skal gøre op med krænkende tradition
02. september 2018 kl. 11:43 Opdateret: kl. 11:44
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?