18. september 2021
Den seneste tids mange indbrud vækker ærgrelse hos formand for Tryghedsudvalget Jan H. Klit (K). Han understreger, at kommunen tager situationen alvorligt og peger på flere tiltag, som nu skal sættes i værk. Foto: Lars Sandager Ramlow
gallery icon

Se billedserie

Den seneste tids mange indbrud vækker ærgrelse hos formand for Tryghedsudvalget Jan H. Klit (K). Han understreger, at kommunen tager situationen alvorligt og peger på flere tiltag, som nu skal sættes i værk. Foto: Lars Sandager Ramlow
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter 15 indbrud på en uge: »Vi tager situationen meget alvorligt«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter 15 indbrud på en uge: »Vi tager situationen meget alvorligt«

En stime af indbrud har ramt Hørsholm Kommune gennem de seneste uger, og det vækker ærgrelse hos formand for Tryghedsudvalget Jan H. Klit (K). Han understreger, at kommunen tager situationen meget alvorligt og peger på flere tiltag, som nu skal sættes i værk.

Hørsholm - 30. juli 2021 kl. 08:34
Af Sophus Zarrs Soelberg

En kedelig sommertradition, der ellers har været aflyst i lighed med meget andet under corona, er desværre blevet taget op igen, og Hørsholm Kommune har været ramt af en stime af indbrud.

arrow Læs også: Havnefest blev ramt af dårligt vejr

Særligt hårdt er der gået ud over området vest for kystbanen, hvor vejene er opkaldt efter danske fugle. Der er således blevet begået 15 indbrud i Hørsholm Kommune på en uge, hvor Blishønevej, Svanevej, Rypevej, Solsortevej og Sangsvalevej blandt andet har stået for skud.

De veje, som er markeret med turkis på kortet, har været ramt af indbrud indenfor den seneste uge. Grafik: Frederik Volstrup Kock

Formand for tryghedsudvalget: Vi tager situationen alvorligt

Det vækker ærgrelse hos formanden for Tryghedsudvalget Jan H. Klit (K), der understreger, at kommunen ser aldeles alvorligt på sagen. Han fortæller samtidig, at der er flere tiltag på vej.

Blandt andet i forbindelse med samarbejdet Bo Trygt, som skal være med til at sætte fokus på, hvad man kan gøre for at forhindre indbrud. Det er dog ikke nogen nem opgave.

- Verden er i nogen grad normaliseret i forhold til corona, folk er ikke lige så meget hjemme, og derfor vidste vi godt, at tallene ville stige igen. Det gælder Hørsholm, ligesom det gælder resten af landet. Desværre er der ikke nogle hurtige løsninger på problemet, lyder det fra udvalgsformanden, inden han fortsætter:

- 15 indbrud på en uge er voldsomt, og det viser, at det her uvæsen ikke går væk af sig selv. Indbrud har været markant faldende i Hørsholm, hvor vi i en længere periode har haft færre indbrud, men pludselig går det stærk. Vi tager situationen meget alvorligt, og vi gør som kommune, alt hvad vi kan. Jeg er sikker på, at Nordsjællands Politi følger situationen tæt, og vi har møde i Tryghedsudvalget i starten af august, siger Jan H Klit (K).

Flere tiltag på vej

Formanden for Tryghedsudvalget fortæller samtidig, at der i fremtiden bliver iværksat flere tiltag, blandt andet i Bo Trygt-regi, der skal afhjælpe mængden af indbrud.

- Vi har rigtig meget fokus på området, og det er blandt andet derfor, at vi laver kampagner og tryghedsvandringer, som vi fortsætter med efter sommerferien. Vi laver også kampagner for at få Bo Trygt-konsulenter ud og forklare, hvordan man kan forebygge indbrud bedst muligt, og vi inviterer til møder med grundejerforeninger, bestyrelser og alle, som vil være med til at gøre noget ved problemet. Der kommer også endnu et borgermøde senere på året, og vi vil være til stede ved både kulturdagen og Rungsted Havnefest med repræsentanter fra Bo Trygt og Tryghedsudvalget, siger han og understreger, at beboerne i de kvarterer, der er hårdest ramt, kan se frem til en øget indsats fra kommunens side.

- Man vil helt sikkert se en intensiveret indsats fra kommunens side, og vi vil trykke på alle de knapper, vi kan. Kommunen er jo ikke politiet, så der er grænser for, hvad vi kan gøre, men vi har et fortrinligt samarbejde med Nordsjællands Politi, så vi kommer ikke til at stå alene med indsatsen. Der vil helt sikkert blive fulgt op på situationen, siger Jan H. Klit.

Indbrud stiger igen

Ser man på indbrudsopgørelser fra Danmarks Statistik, er det tydeligt, at den gavnlige effekt på mængden af indbrudanmeldelser, som corona-pandemien trods alt har haft, nu er ved at aftage igen.

I andet kvartal af 2019, før corona ramte Danmark, blev der i Hørsholm Kommune anmeldt 39 indbrud, hvor tallet i andet kvartal af 2020 kun lå på 25. Der var altså næsten tale om en halvering af indbrudsanmeldelser, da landet lukkede ned. I andet kvartal af 2021 har tallet igen nået samme niveau som før pandemien, hvor der i andet kvartal af 2021 er blevet anmeldt 40 indbrud i Hørsholm. Samme voldsomme stigning kan man ikke aflæse på landsplan, selvom der også her finder flere indbrud sted end under nedlukningen.

I andet kvartal af 2019 blev der således anmeldt 4.947 indbrud på landsplan, mens der i andet kvartal af 2020 »kun« blev anmeldt 2.846. I andet kvartal af 2021 er tallet begyndt at stige igen og ligger her på 3.158.

Kriminalitet på pause - nu er pausen slut

Corona-pandemien ser i det hele taget ud til at have haft en gavnlig virkning på mængden af kriminalitet, men i takt med at hverdagen normaliseres, stiger flere typer kriminalitet igen.

Antallet af anmeldte tyverier har ligeledes været faldende gennem en længere årrække og været særligt lavt det seneste år som følge af pandemien, der har medført afstandskrav og aflyste arrangementer. Fra årets første kvartal til andet kvartal var der dog en mindre stigning på 2 procent i antallet af anmeldte tyverier på landsplan.

Også antallet af anmeldte voldsforbrydelser på landsplan stiger igen, mens samfundet åbner. I årets andet kvartal blev der i alt anmeldt knap 6.400 voldsforbrydelser, og det svarer til en stigning på 3 procent i forhold til anmeldte voldsforbrydelser i første kvartal 2021. I den forbindelse er det særligt vold mellem privatpersoner, der igen er stigende, viser tal fra Danmarks Statistik.

Synes du, at kommunen er der for dig?