1. december 2020
Ulrik Federspiel, der er tidligere departementschef i såvel Statsministeriet som Udenrigsministeriet samt ambassadør i Washington, har udgivet sine erindringer om et langt liv helt tæt på dansk politik. 

Pressefoto
Ulrik Federspiel, der er tidligere departementschef i såvel Statsministeriet som Udenrigsministeriet samt ambassadør i Washington, har udgivet sine erindringer om et langt liv helt tæt på dansk politik. Pressefoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Diplomaten fra Rungsted har skrevet sine erindringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Diplomaten fra Rungsted har skrevet sine erindringer
Hørsholm - 30. juli 2020 kl. 09:02
Af Af Sophus Zarrs Soelberg

Ulrik Federspiel fra Rungsted, der er tidligere departementschef i såvel Statsministeriet som Udenrigsministeriet samt ambassadør i Washington, har udgivet sine erindringer om en lang karriere helt tæt på dansk politik.

I bogen beskriver Ulrik Federspiel sit nære samarbejde med politiske profiler som Uffe Ellemann-Jensen, Per Stig Møller og de tre statsministre Poul Schlüter, Poul Nyrup Rasmussen og Anders Fogh Rasmussen.

Bogen fortæller også om venskabet med Svend Auken, og om de interne relationer, som opstår mellem embedsmænd og politikere. Læseren kommer også til at møde en lang række internationale koryfæer som Nancy og Ronald Reagan, Robert Mugabe, Nelson Mandela, George H.W. Bush, George W. Bush, Donald Trump og mange andre. For en stor del af begivenhederne foregår i Washington.

Diplomaten fra Rungsted

Men faktisk er det i Rungsted, at Ulrik Federspiel har hjemme. Det er her, han bor sammen med sin hustru Birgitte og her han - som det også fremgik af P1-udsendelsen Genstart - spiller tennis og morgenbader, inden han tager på arbejde som rådgiver i virksomheden Haldor Topsøe.

Ulrik Federspiel er født i 1943 og vokset op på Frennehus - det der i dag er den tomme politistation nord for Hørsholm Midtpunkt. Han har gået på Rungsted Privatskole, Hørsholm Kommuneskole og Rungsted Statsskole. Hans mor, Elin Federspiel, var meget engageret i lokalsamfundet som medlem af sognerådet, der senere blev til kommunalbestyrelsen, og formand for skolekommissionen og børnehaven på Usserød Kongevej.

Faderen, Per Federspiel, var engageret i landspolitik og udenrigspolitik som medlem af Folketinget i 25 år og minister efter krigen.

Frennehus var derfor rammen for megen social aktivitet med gæster fra hele verden.

Mød diplomaten i Hørsholm

»Et diplomatisk liv«, som bogen hedder, rummer insiderens fortælling om lang række markante begivenheder i nyere historie. Lagt frem i kronologisk orden dækker Ulrik Federspiel perioden fra begyndelsen af 1970'erne med Danmarks medlemskab af EF og frem til Muhammedkrisen i slutningen af 00'erne.

Bogen har fået flotte anmeldelser i landets aviser. Blandt andet skriver Politiken, at den er »et interessant og spændende indblik i Ulrik Federspiels håndtering af diplomatiet«. Og Bo Lidegaard skriver i Altinget: »For den, der interesserer sig for dansk udenrigspolitik - og i det hele taget for dansk politik - er Federspiels bog god at have ved hånden.« I Information skriver Mogens Lykketoft, at bogen »kan læses med stort udbytte af alle, der interesserer sig for politik, forvaltning og internationale forhold.«

Et diplomatisk liv er udkommet på Gyldendal og kan købes hos landets boghandlere. Den 22. august fra klokken 12.00 til 13.00 inviterer Bog & Ide i Hørsholm til bogsignering med Ulrik Federspiel i de flotte nye lokaler på Apotekertorvet i Hovedgaden.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?