13. april 2021
Thorkild Gruelund er kritisk over for den måde budgetprocessen tilrettelægges på i Hørsholm. Foto: Morten Timm
Thorkild Gruelund er kritisk over for den måde budgetprocessen tilrettelægges på i Hørsholm. Foto: Morten Timm
Foto: Morten Timm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: De må kunne gøres anderledes: Vend det hele på hovedet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De må kunne gøres anderledes: Vend det hele på hovedet

Kritik af borgmesterens tidlige spareudmelding udløser forslag om ny fremgangsmåde

Opdateret 24. februar 2021 kl. 12:45
Hørsholm - 24. februar 2021 kl. 08:45
Af Fred Jacobsen

Flere politikere i Hørsholms kommunalbestyrelse er i indlæg og kommentarer gået i rette med borgmester Morten Slotved (K) for allerede få dage inde i det nye år at melde ud, at der skal findes besparelser for 30 millioner kroner.

arrow Læs også: Brostenene kaprede dagsordenen

"Deprimerende for borgerne, for medarbejderne og sandelig også deprimerende for politikerne," skriver Thorkild Gruelund (SK) blandt andet i et debatindlæg og foreslår at vende processen på hovedet.

"Vi politikere bør indlede budgetprocessen med at mødes med borgmesteren og økonomichefen, parti efter parti, og fremlægge, hvordan vi ønsker at det kommende budget skal se ud. Hvor vi hver især ønsker at styrke budgettet, og hvor vi kan acceptere besparelser. Efterfølgende skal økonomichefen lægge budgettet efter de politiske udmeldinger," lyder hans forslag, som ikke fandt den nødvendige opbakning i økonomiudvalget, da budgetprocessen for 2022 blev tilrettelagt.

Uforstående

Venstres borgmesterkandidat Ann Lindhardt er helt uforstående over for fremgangsmåden. Hun henviser til, at der netop er indgået en budgetaftale for 2021-24 med "en historisk skattestigning på hele 37 mio. kr." og slår fast, at "besparelserne burde stoppe med skattestigningen. Målsætningen burde nu være at give medarbejderne ro til at passe arbejdet og undgå de næsten automatiske årlige besparelser."
Venstre kunne ikke gøre sin holdning klar i økonomiudvalget, hvor partiet ikke er repræsenteret.

Tilsvarende kritik er kommet fra den socialdemokratiske gruppeformand Svend Erik Christiansen. Selv om han endte med at stemme for at sætte gang i sparekataloget, mener han også, at der skal mere ro på. Han forsøgte - uden held - at komme igennem med et forslag om at finde besparelser for det halve, 15 millioner kroner, men endte med at gå med på de 30 millioner.

Han peger, som Thorkild Gruelund, på, at der kan være andre måder at gøre det på.

"Man kunne bede partierne komme med forslag til, hvad de specifikt ønsker. Selvfølgelig mod, at de så også peger på, hvor pengene skal komme fra. Den nuværende proces gør folk sure," mener han.

Forsvarer sig

Borgmesteren forsvarer udmeldingen med, at der skal findes et råderum, "så der kommer flere hænder til daginstitutioner og ældreplejen, som er de mest presserende prioriteringer". Og han henviser til en nødvendig gennemgribende renovering af Vallerødskolen, den ny daginstitution i forbindelse med Rungsted Skole og en dobbelthal i idrætsparken som projekter, der kommer til at trække på kommunens økonomi.

Desuden mener han, at det kan være "sundt at få set efter, om der er effektiviseringer at hente."

"Der må være noget, der kan gøres bedre. Hørsholm Kommune er en organisation, der som andre virksomheder skal udvikles," siger han.

arrow Gang i grønthøsteren: Derfor skal kommunen ud i ny sparerunde
21. januar 2021 kl. 07:00 Opdateret: kl. 09:16
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?