9. maj 2021
Henrik Blou, administrterende direktør, samt stifterne Jacob Jelsing og Niels Vrang. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Henrik Blou, administrterende direktør, samt stifterne Jacob Jelsing og Niels Vrang. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: De lever af at vi ikke kan styre rigeligheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De lever af at vi ikke kan styre rigeligheden

Biotekvirksomheden Gubra i Hørsholm lever af, at vore hjerner ikke kan håndtere overflod

Opdateret 03. maj 2021 kl. 09:33
Hørsholm - 01. maj 2021 kl. 08:06
Af Fred Jacobsen

Når laboranterne Gitte Boldt Nielsen og Anne Louise Dalberg håndterer peptider og det højteknologiske testinstrument UPLC (Ultra Pressure Liquid Chromatography, red.), i et af Gubras laboratorier, har de fuldstændig styr på begreberne.

arrow Læs også: Handlens fremtid er en fælles opgave: Det bør vi satse på i Hørsholm

Vanskeligere bliver det for en udefrakommende at beskrive, hvad de har gang i i biotekvirksomheden Gubra i Hørsholm. Alene forklaringen på, hvad peptider er for en størrelse, vil kræve en del linjer. Så vi vil nøjes med at oplyse, at sådan en UPLC tester peptiderne for renhed og koncentration.

Gearet til fedt og sødt

Klart står det dog, at Gubra beskæftiger sig med forskning. Forskning i lægemidler, der - groft sagt - skal hjælpe os med konsekvenserne af vores trang til at spise for fedt og for sødt.

"Du er gearet til, at når noget er fedtet og sødt, så skal du bare have det ind. For 30.000 år siden var det meget godt at være lidt kvabset, når det blev vinter, så havde du en chance for at overleve. I dag er der ingen forskel på, om det er sommer og vinter," forklarer en af Gubras stiftere, Niels Vrang. Administrerende direktør Henrik Blou supplerer:

"Hjernen er udviklet over hundredetusindvis af år til særlige forhold, hvor det gjaldt om at overleve. I dag, hvor man lever i en hverdag med rigelighed, er hjernen ikke rigtig programmeret til at håndtere det. Derfor får vi alle de her følgesygdomme. Vores hjerner er ikke vores bedste ven i det miljø vi lever i i dag. Vi har for mange kalorier til rådighed. Vi er programmeret til at spise den der chokolade, selv om vi er mætte."

Vi er i en fedmeepidemi

Det er så med til at forklare, at der på denne klode er flere overvægtige mennesker end underernærede.

"Lige nu taler vi om en covid-19 pandemi. Vi har altså også en fedmeepidemi," lyder det fra Jacob Jelsing, der stiftede Gubra sammen med Niels Vrang i 2008.

Siden er virksomheden vokset meget, så den i dag med 155 medarbejdere hører til en af de større i Hørsholm.

I lyse bygninger, lidt tilbagetrukket fra trafikken på Hørsholm Kongevej, nær skov og sø i det vestligste hjørne af kommunen, forsker medarbejderne overordnet set i livsstilsygdomme og senfølger af fedme og diabetes. Og der arbejdes fortrinsvis for andre, fortæller Jacob Jelsing.

(artiklen fortsætter under foto...)

Laborant Gitte Boldt Nielsen på arbejde i et af Gubras laboratorier. Foto: Allan Nørregaard

Verdens største

"Gubra står på to ben. Det ene er kontraktforskning, hvor vi servicerer andre virksomheder. Vi arbejder således for 14 af de 20 største farmavirksomheder i verden og 65 % af det foregår for virksomheder på den amerikanske vestkyst. Så det er meget internationalt. Det andet ben er vores biotekspor med udvikling af lægemidler baseret på peptider. Og så er vi begyndt at gøre meget ud af at udvikle helt nye metoder - bioinformatik, kunstig intelligens - der giver os know how og gør os skarpe over for kunderne. Vi har efterhånden udviklet nogle rimeligt sofistikerede teknologiske måder at gribe det an på."

Specialiseret niche

Kontakten til virksomheder, der ender med at placere en opgave i Hørsholm, opstår på konferencer og gennem offentliggørelse af forskningsartikler i tidsskrifter. Markedsføring er således ikke noget, der bruges de helt store ressourcer på.

"Vi er en højt specialiseret niche inden for lægemiddeludvikling, og vores kunder er virksomheder der arbejder inden for den niche. Så mange af dem er der heller ikke på verdensplan. Inden for dette økosystem har vi et navn og et brand, der er rigtig stærkt nu. Det ligger i vores DNA at sørge for at levere godt i høj kvalitet, gode data og have tilfredse kunder," fortæller Henrik Blou.

(artiklen fortsætter under foto...)

Laborant Anne Louise Dalberg tilser peptider i den højteknogiske UPLC, de testes i. Foto: Allan Nørregaard

FAKTA om GUBRA
  • Biotekvirksomhed i Hørsholm.
  • Leverer videnskabelig rådgivning, kontraktforskning og samarbejdsprojekter inden for fedme, sukkersyge, fedtlever og relaterede sygdomme.
  • Gubra blev i 2008 stiftet af Niels Vrang og Jacob Jelsing.
  • Henrik Blou blev ansat som kommerciel direktør i 2015 og året efter som administrerende direktør.
  • Virksomheden har vundet flere priser og er kåret som Gazelle-virksomhed otte år i træk.
  • Omsatte i regnskabsåret 2019 for 149 millioner kr. og lavede et overskud på 28 millioner.
  • Ti procent af overskuddet doneres til grønne formål, blandt andet skovrejsning i udlandet og herhjemme.
  • Gubra er hovedsponsor for kampagnen 'Vi cykler på arbejde'.
  • Gubra har 155 medarbejdere.
International og forskellig

Medarbejderstaben er både international og forskellig i sin sammensætning. Til de klassiske laboranter, læger, farmaceuter og biologer er der kommet ingeniører og personer til med kompetencer til at udvikle teknologier.

"Vi har god erfaringer med at rekruttere unge talenter, vi selv kan udvikle, og vil gerne have udlændinge ind," fortæller Jacob Jelsing. Gubra bidrager også til uddannelse og har ti ph.d. studerende knyttet til virksomheden.

Gubra begyndte i lokaler i Forskerparken på den anden side af Hørsholm Kongevej og kommunegrænsen til Rudersdal, og flyttede for nogle år siden ind i nye og og større lokaler, der ligger tæt op af det grønne og biodiverse område Aboretet.

Træt af win-win snak

Både det grønne og diversiteten er noget, der får Gubras ledertrio til at engagere sig i. Virksomheden vil ikke nøjes med at være CO2 neutral. Den vil være CO2 negativ. Det vil sige, at den samlet set vil vil binde mere CO2 end der udledes. Det kan man ikke ved at fedtspille, siger Niels Vrang. Og det koster.

"Der er et kæmpe problem derude. Næsten helt uoverstigeligt. Jeg kan ikke holde ud at høre på det der win-win mantra længere. Det kommer til at koste noget. Politikerne vil ikke have det skal koste noget. Det hele skal være gratis. Landmændene vil ikke have det koster noget og virksomhederne vil heller ikke. Så det skal nærmest bare opstå af sig selv som noget man kan tjene penge på. Det tror vi ikke på. Vi tror ikke på, at mennesket er i stand til at stoppe de her forandringer uden at det koster penge," mener Niels Vrang.

Gubra donerer derfor ti procent af sit årlige overskud til grønne projekter og biodiversitet. De støtter forskellige udenlandske klimaprojekter og har købt 100 hektar jord på Langeland, hvor der skal plantes skov.

(artiklen fortsætter under foto...)

Gubras ledelsestrio, fra venstre medstifter Niels Vrang, administrerende direktør Henrik Blou, medstifter Jacob Jelsing. Foto: Allan Nørregaard

90 procent er grådigt

Vi kan jo ikke sige til brasilianerne, at de ikke må fælde to kvadratmeter skov, når vi ingen skov har herhjemme," siger Niels Vrang og håber, at Gubra kan få andre virksomheder med på vognen.

"Man kan også vende den om og sige, at vi beholder 90 procent af overskuddet selv. 90 procent, så er du faktisk lidt grådig. Men når alle danske virksomheder bruger ti procent, så ville vi kunne løse Danmarks CO2 problematik i løbet af nul komma lakrids," påpeger den ene af Gubra-stifterne.

Laborant Anne Louise Dalberg. Foto: Allan Nørregaard

arrow Ekspertviden fra Hørsholm skal deles med hele Skandinavien
30. april 2021 kl. 10:34 Opdateret: kl. 15:24
arrow Fremtidsfuldmagten sikrer din virksomheds drift
30. april 2021 kl. 09:12 Opdateret: kl. 09:42
Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?