21. juni 2021
På Karen Blixen Museum Rungstedlund har sommeren indfundet sig. Her er de besøgende begyndt at komme tilbage, og de kan både opleve ny indretning og endnu flere kulturelle tilbud. Karen Blixen Museum Rungstedlunds nye arrangementskurator Katrine Nør Andersen (t.v) fortæller, at der er et væld af litterære arrangementer på vej. Her står hun ved siden af museumsdirektør Elisabeth Nøjgaard. Foto: Sophus Zarrs Soelberg
gallery icon

Se billedserie

På Karen Blixen Museum Rungstedlund har sommeren indfundet sig. Her er de besøgende begyndt at komme tilbage, og de kan både opleve ny indretning og endnu flere kulturelle tilbud. Karen Blixen Museum Rungstedlunds nye arrangementskurator Katrine Nør Andersen (t.v) fortæller, at der er et væld af litterære arrangementer på vej. Her står hun ved siden af museumsdirektør Elisabeth Nøjgaard. Foto: Sophus Zarrs Soelberg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Da sommeren kom til Rungstedlund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Da sommeren kom til Rungstedlund
Hørsholm - 27. juni 2020 kl. 11:37
Af Sophus Zarrs Soelberg

Sommeren har indfundet sig på Rungstedlund. En sagte brummen fylder luften foran forfatterhjemmet, hver gang en bi kommer så tæt på, at arme værger for sig og hurtige skridt bringer insektets udvalgte i dækning. Bag huset græsser en flok køer. De passer sig selv, som køer gør det bedst. Enkelte af museets besøgende har fundet plads i solen på terrassen foran Rungstedlund.

arrow Læs også: Vilde billeder: Det roder i Karen Blixens barndomshjem

Her er der udsigt over Karen Blixens have, hvor blomster og vilde planter gror side om side.

I værelserne træder dagens besøgende forsigtigt rundt, mens solens stråler gennemtrænger de hvide gardiner og tegner lyse pletter på det hvidmalede trægulv. Med hænderne gemt bag ryggen bevæger gæsterne sig gennem forfatterindens stuer, mens både nye og gamle dele af udstillingen indoptages. I en montre, der i løbet af den seneste tids tvungne nedlukning er blevet bygget ind i selve væggen i det gamle hus, er Karen Blixens taske med dertilhørende initialer blevet placeret, efter den i årevis har tilbragt tilværelsen hengemt på et loft.

Loftet er nu ved at blive renoveret, og flere skatte har åbenbaret sig. Karen Blixen Museum Rungstedlund er nemlig både et museum og et tidligere forfatterhjem, og i husets kroge har der helt frem til nu gemt sig personlige ejendele, brudstykker af historien, som selv museets ansatte ikke kendte til.

Det gamle tørreloft på Rungstedlunder ved at blive istandsat. Snart skal det huse en del af udstillingen. Foto: Sophus Zarrs Soelberg

Historiske tegninger

For nylig fandt man eksempelvis en colaflaske fra 1961 på loftet, og den er blevet drukket deroppe på det gamle tørreloft, mens Karen Blixen stadig var at finde i underetagen.

Med den igangsatte renovering af museets tørreloft, der stammer helt tilbage fra 1700-tallet, er de sidste mysterier løst og gemmerne ved at være ryddet.

Alligevel sker der stadig ting og sager i Karen Blixens barndomshjem. Som det seneste skud på stammen er museets galleri, der i Blixens tid agerede linnedrum, blevet nyistandsat. Her hænger på den mest centrale plads de tegninger, som i begyndelsen af 1900-tallet sikrede forfatterinden en plads på Det Kongelige Danske Kunstakademi.

- Vi har haft en ambition om, at galleriet skulle blive en integreret del af vores fortælling om Karen Blixens liv og værk. Hun så kunsten som mangeartet og interesserede sig ikke kun for litteraturen. Hun beskæftigede sig også med gastronomi, naturen og billedkunsten, fortæller museumsdirektør Elisabeth Nøjgaard, da Frederiksborg Amts Avis lægger vejen forbi museet.

Hun fortsætter:

- Karen Blixen ønskede oprindeligt at være billedkunstner, og hun tegnede siden hun var en lille pige. Da hun som ung pige ikke kunne komme på gymnasiet, for det gjorde man ikke som pige i hjemmet, fik hun lov til at søge på kunstakademiet. Hun blev optaget, og vi har hendes tre optagelsestegninger, kultegninger af mandetorsoer, som er meget imponerende. Dem har vi ønsket at formidle i sammenhæng med historien om Blixen som fortællerske. Derfor har vi givet det gamle galleri, der oprindeligt blev åbnet med museet i 1991, en nyfortolkning, forklarer Museumsdirektøren, mens hun står i det nymalede galleri.

Et væld af litterære arrangementer

Som led i Karen Blixen Museum Rungstedlunds nye strategi »Et historisk hus med en rute ud i verden og ind i litteraturen« har museet planlagt en lang række arrangementer, der skal invitere litteraturen og nye generationer ind i den verdenskendte forfatterindes barndomshjem.

Det fortæller museet nye arrangements-kurator, Katrine Nør Andersen, der som nytilkommen på museet står for at planlægge de nye litterære arrangementer, som fremtiden byder på.

- Vi vil gerne åbne huset mere, og derfor laver vi et stort litterært forfatterprogram, hvor vi laver saloner, debataftener og flere omvisninger med særlige temaer. Lige nu sidder jeg og laver fire arrangementsrækker, hvor der i alt kommer til at være omkring 50 arrangementer, og det er bare i efteråret, fortæller hun.

Arrangementerne kommer naturligvis til at handle om Karen Blixen i nogen udstrækning, men flere af arrangementerne vil tage udgangspunkt i de temaer, som Blixen arbejdede med, uden at de direkte tager udgangspunkt i hendes forfatterskab.

- Alle arrangementerne tager udgangspunkt i Karen Blixen, men man behøver ikke at kende hendes litteratur for at deltage. Vi følger de evigt aktuelle spor, som hun har lagt ud, som Katrine Nør Andersen selv formulerer det.

Læs mere om de kommende arrangementer og museets nye tiltag på www.blixen.dk.

arrow Billedserie: Dronningen hædrer modig eventyrer
28. september 2020 kl. 19:32 Opdateret: kl. 19:25
arrow Historisk istandsættelse af Blixen-museet
07. august 2020 kl. 16:15 Opdateret: kl. 16:15
arrow Museum har en have med historiske æbler
16. juli 2020 kl. 12:02 Opdateret: kl. 11:40
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?