18. november 2019
56-årige Tina Raja har efter eget udsagn ikke haft det nemt. Hun har altid truffet de forkerte valg, hun har boet dér, hvor det kunne lade sig gøre, fået fire børn anbragt og kæmpet med sig selv. Et møde med den opsøgende indsats i Hørsholm Kommune kom til at betyde, at Tina Raja nu stille og roligt bevæger sig tilbage mod livet. Før hun nåede så langt, var alt en kamp. 													       Foto: Sophus Zarrs Soelberg
56-årige Tina Raja har efter eget udsagn ikke haft det nemt. Hun har altid truffet de forkerte valg, hun har boet dér, hvor det kunne lade sig gøre, fået fire børn anbragt og kæmpet med sig selv. Et møde med den opsøgende indsats i Hørsholm Kommune kom til at betyde, at Tina Raja nu stille og roligt bevæger sig tilbage mod livet. Før hun nåede så langt, var alt en kamp. Foto: Sophus Zarrs Soelberg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Afrika tog modet fra Tina Raja - i Hørsholm fik hun det tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Afrika tog modet fra Tina Raja - i Hørsholm fik hun det tilbage
Hørsholm - 07. juli 2019 kl. 12:32
Af Sophus Zarrs Soelberg
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Dårlige beslutninger, tab og et voldsomt ophold i Afrika sendte Tina Raja mod afgrundens rand. Netop da trådte Hørsholm Kommunes opsøgende enhed til.

arrow Læs også: Hjælper psykisk sårbare: Vi vil gøre os selv overflødige

56-årige Tina Raja har efter eget udsagn ikke haft det nemt. Hun har altid truffet de forkerte valg, hun har boet dér, hvor det kunne lade sig gøre, fået fire børn anbragt og kæmpet med sig selv.

Et møde med den opsøgende indsats i Hørsholm Kommune kom til at betyde, at Tina Raja nu stille og roligt bevæger sig tilbage mod livet. Før hun nåede så langt var alt en kamp.

Da hendes eneste bror mistede livet for år tilbage, slog det endeligt klik for Tina Raja. Hun skulle væk.

- Jeg mistede den eneste bror, jeg havde, og så magtede jeg ikke mere. Det slog klik, og jeg skulle bare væk. Jeg havde nogle facebookvenner, der boede i Uganda, så jeg tog ned til dem. Jeg var der i omkring halvanden måned, og så tog jeg hjem til Danmark igen, men jeg kunne ikke holde ud at være her, så jeg lavede det samme stunt igen. Jeg satte mig på en flyver, og bom, så var jeg tilbage i Uganda. Det fortryder jeg inderligt, fortæller Tina Raja. Da hun tog til Afrika anden gang kom den danske kvinde til at bo hos en afrikansk bekendt, men opholdet blev ingen dans på roser.

Tina Raja fortæller, at manden, hun boede hos, tog hendes telefon, brugte hendes penge og udsatte hende for vold.

- Det var så voldsomt, som noget kan være. Det var tæt på, at jeg døde af sult og tæsk. Jeg blev gennemtæsket i flere timer, og jeg kunne intet gøre. Jeg fik måltid om ugen, og jeg drak beskidt vand. Jeg var mere end færdig, siger hun. Efter fem år i Uganda lykkedes det Tina Raja at komme hjem til Danmark igen. Hendes datter hjalp med at kontakte de rette myndigheder, og en flybillet og en lang rejse senere, kunne Tina Raja flytte ind hos sin datter og svigersøn i Hørsholm.

I Hørsholm fik Tina Raja tilknyttet en sagsbehandler, som efter at have mødt hende, kontaktede Hørsholm Kommunes opsøgende team, der holder til ved . Det opsøgende team er en kommunal instans, der skal styrke den socialpsykiatriske indsats til kommunens mest udsatte borgere. Teamet hjælper borgere med alvorlige sindslidelser, misbrug eller andre sociale problemer, som ikke kan eller ønsker at gøre brug af allerede eksisterende tilbud om hjælp. Og Tina Raja ville ikke have hjælp. I hvert fald ikke til at starte med.

- Da de nævnte ordet »psykiatri«, så tænkte jeg »gud nej«. Det ville jeg ikke have noget med at gøre. Det er dér, voldspsykopaterne hører til, og det gælder ikke mig, fortæller Tina Raja, inden hun fortsætter:

- Jeg træffer de forkerte beslutninger, men det tager jeg med, fordi jeg er en fighter. Jeg ville aldrig have kontaktet dem selv, men jeg er meget taknemmelig over, at de fandt mig. Det var det, der skulle til, siger hun.

Ulla Høgh er en del af Hørsholm Kommunes opsøgende team, og hun fortæller, at hun greb det første møde med Tina Raja forsigtigt an. De to mødtes og kørte en tur, hvor Ulla Høgh fortalte Tina Raja om, hvad kommunen egentlig kunne hjælpe med. Sammen blev de enige om, at det være en fordel, hvis Tina Raja kunne få sin egen lejlighed.

-Vi blev tovholdere på alt det, man skal gøre, når man har en bolig, husker Ulla Høgh om de første møder med Tina Raja. Stille og roligt opbyggede medarbejderne hos Hørsholm Kommunes opsøgende indsats en fortrolighed med Tina Raja, og i takt hermed, begyndte den 56-årige kvinde i samarbejde med hendes nye støtter at tage vare på sig selv. Ifølge Tina Raja selv, har hun aldrig haft det bedre.

- Jeg har aldrig haft det så godt, som jeg har det i dag. Jeg har altid haft mine indre kampe, og jeg har altid tabt med et brag. Jeg har truffet de forkerte valg, men nu går det endelig bedre, lyder det fra Tina Raja, der med sin nye bolig samtidig har fået en ro, som hun heller aldrig har prøvet før.

- Der er ro, fred og der er smukt. Det har jeg aldrig prøvet før. Aldrig. Jeg har altid bare skulle klare den. Hvis det var koldt, så klarede jeg den, og hvis der ikke var noget mad, så klarede jeg også det. Hvis ikke Hørsholm Kommune havde hjulpet mig, havde jeg lavet flere ulykker. Jeg havde fucket det hele op igen. Jeg har fået en masse ting nu, som jeg havde mistet, slutter Tina Raja. I dag er den 56-årige kvinde tilknyttet det socialpsykiatriske center Åstedet i Hørsholm Kommune, hvor hun har to faste støtter, som kan hjælpe hende med de praktiske ting, der skal til, når man skal have en dagligdag til at hænge sammen. Tina Raja har da også lovet, at hun ikke tager til Afrika igen. I hvert fald ikke for at blive.

- Jeg er afrikaner, og det vil jeg altid være. Men hvis jeg tager til Afrika igen, bliver det kun for at være på ferie, siger hun.

Hørsholm Kommunes opsøgende team arbejder med fuld anonymitet, og oplysninger om brugerne gemmes ikke. Formålet med det opsøgende team er sammen med borgeren at skabe bedre rammer for en god hverdag.

Eksempelvis ved at motivere borgeren til at tage imod tilbud om behandling og andre former for støtte, så borgeren måske på sigt vil kunne klare sig selv. Det opsøgende team høre under det socialpsykiatriske tilbud Åstedet og kan kontaktes på telefon 21754043.

grafik køb billede