26. juli 2021
I 2018 var der for sidste gang kræmmermarked på marken ved Smørkildevej. Nu skal området omdannes til et nyt erhvervsområde.
I 2018 var der for sidste gang kræmmermarked på marken ved Smørkildevej. Nu skal området omdannes til et nyt erhvervsområde.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vil sælge jord til store fabrikker: OK at bygge 25 meter højt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Vil sælge jord til store fabrikker: OK at bygge 25 meter højt

Der skal være vide muligheder for virksomheder, der vil købe en bid af den gamle Kræmmerplads.

Opdateret 16. marts 2021 kl. 06:19
Hillerød - 16. marts 2021 kl. 05:47
Af Janne Mulvad

Hvis en medicinalvirksomhed kommer til Hillerød og vil bygge en fabrik, skal det ikke være den lokale planlægning, der forhindrer det.

arrow Læs også: Politikere afviser mere støj fra byggerier om lørdagen

Derfor skal det være muligt at bygge produktionsvirksomhed i op til 25 meter i højden på marken, som tidligere har været brugt til Hillerød Kræmmermarked.

Det mener et flertal i arkitektur-, byplan- og trafikudvalget, som indstiller til økonomiudvalget at byrådet godkender forslaget til en ny lokalplan for området, der er døbt »Smørkildefingeren«, Favrholms moderne erhvervsområde.

- Hvis en medicinalvirksomhed skal være interesseret i grunden, så kræver det, at man kan bygge op i den højde. Det er tanken bag det her, siger Dan Riise (V), formand for arkitektur-, byplan- og trafikudvalget.

- Det kan jo være, der kommer en medicinalvirksomhed, der ligesom Biogen og Novo Nordisk var interesseret i at byde på et areal i Hillerød, siger han.

Højere miljøklasse

Erhvervsområdet, som er et stykke jord på 40 hektar ligger mellem det nye hospitalsbyggeri, Roskildevej og Overdrevsvej.

I kommuneplanen er arealet udlagt til erhverv i miljøklasse 1-4, med mulighed for at bygge i op til 15 meters højde. Med den nye lokalplan udvides til miljøklasse 1-5, som også rummer produktionsvirksomheder, og mulighed for at bygge op til 25 meter højt i den del af området, der ligger nærmest Overdrevsvejen. I den nordlige ende, op mod boligerne i Amtmandsvang, skal der være en grøn kile, hvor områdets regnvand skal håndteres.

Det er Hillerød Kommune, der ejer jorden, som har været sat til salg i et stykke tid. På sin hjemmeside reklamerer Hillerød Kommune for salg af erhvervsjord i den ydre del af Favrholm, tiltænkt virksomheder inden for lifescience, medico, IT eller lignende virksomheder »med behov for god plads og optimal beliggenhed og synlighed i forhold til det overordnede vejnet«, står der.

- Vi ved ikke, hvem der vil bo der ude, så vi prøver at skabe nogle rammer, hvor de ting, vi håber på skal ske, også er en mulighed, siger Dan Riise.

Det er byrådet, der skal godkende et salg af jord i området, og det mener Dan Riise er en garanti for, at der ikke dukker en virksomhed op, som vil støje eller på andre måde genere omgivelserne.

- Det er byrådet, der bestemmer, om man vil sælge. Vi kan sige nej til at sælge, så der er ingen fare ved at udvide rammerne, så der er plads til en ny medicinalvirksomhed, siger Dan Riise.

Kedelig udsigt

Peter Langer (SF), tog i udvalget forbehold for at hæve den maksimale byggehøjde fra 15 til 25 meter, og for at gøre det muligt at etablere erhverv i miljøklasse 5.

- Jeg spurgte, hvorfor det er nu, vi skal gå op. Så vidt jeg ved, står ikke nogen, der vil købe. Og jeg synes det er voldsomt, siger han.

Hillerød Kommune er også i fuld gang med at planlægge det såkaldte »Generationernes Kvarter«, et område, der skal rumme daginstitution, plejeboliger og måske seniorbofællesskab. Generationernes Kvarter skal ligge ganske nær det nye erhvervsområde, og Peter Langer synes, det er en skam, hvis de skal få udsigt til en stor fabrik, som den nye lokalplan kan bane vejen for.

- Der vil være 400-500 meter fra det kommende byggeri og ud til erhvervsområdet, så jeg synes, det er voldsomt at sige ja til det. Er det sådan en udsigt man skal have, når man sidder i sin dejlig lejlighed i bofællesskabet, spørger han og nævner, at man også bør tage hensyn til de mennesker, der allerede nu bor med kræmmermarken som nærmeste nabo, i Amtmandsvang.

- De har en flot udsigt mod syd, så jeg kunne godt forestille mig, at der var naboer, der gerne vil høre om det her. Så selv om det ikke bliver større end de anlæg, Novo Nordisk og Fujifilm har, så er det jo noget andet, for der er jo ingen boliger nær dem, siger han.

Behov for erhvervsjord

De 40 hektar er i nærheden af at være de sidste ledige erhvervsarealer i Hillerød, og Peter Langer er da heller ikke imod, at man planlægger for erhverv på Kræmmermarkedets gamle mark.

- I bagklogskabens lys kunne vi måske have lagt noget erhverv et andet sted. Men vi piller jo erhverv ud af planerne på den del af Favrholm, hvor vi nu arbejder med Favrholm Stadionkvarter, hvor vi skal have et nyt flot stadion. Så jeg kan godt se behovet for erhvervsjord. Men man er nødt til at tage hensyn til højde og drøjde. Vi skal alle sammen kunne være her, siger han.

Økonomiudvalget skal i morgen godkende lokalplanforslaget, som også skal behandles på næste byrådsmøde.

arrow Udskældt fabrik får ja til at udvide
04. december 2020 kl. 05:12 Opdateret: kl. 16:17
arrow Naboer frygter støj ved kæmpebutikker
13. juni 2020 kl. 15:49 Opdateret: kl. 16:53
Glæder du dig til, at Tour de France kommer til Danmark i 2022