16. september 2021
Venstre vil fritage de 117 grundejere midlertidigt for en stigning i grundskylden. Foto: Allan Nørregaard
Venstre vil fritage de 117 grundejere midlertidigt for en stigning i grundskylden. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: V vil fryse grundskylden i Nødebo

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

V vil fryse grundskylden i Nødebo
Hillerød - 21. oktober 2020 kl. 05:23
Af Anna Törnqvist Jensen

Venstre vil ikke risikere, at nogle må gå fra hus og hjem på grund af stigninger i grundskylden. Sådan lyder det fra partiet, der derfor fortsat kæmper for en midlertidig ordning, der kan fritage en række husejere i et område i Nødebo for stigninger i grundskylden.

arrow Læs også: Husejere får ikke rabat på grundskyld

- Vi kan jo se, at der sandsynligvis er nogle, der kommer til at gå fra hus og hjem, og det, synes vi ikke, er rimeligt. Derfor vil vi gerne lave en ordning, der gør, at vi i hvert fald giver dem en chance for at foretage nogle dispositioner, så de kan blive i deres huse, siger Søren P. Østergaard (V), som selv bor i Nødebo.

I 2018 ændrede et sommerhusområde i Nødebo status til byzone, og det betyder, at de 117 grunde er blevet mere værd. Ifølge Hillerød Kommune er grundenes værdi steget mellem 100 og 200 procent, og over for Frederiksborg Amts Avis har ejendomsmægler og indehaver af EDC i Fredensborg, Morten Jepsen, tidligere anslået, at en grund i runde tal er steget med en million kroner.

Men grundstigningerne medfører også stigninger i grundskylden. Hillerød Kommune anslår, at grundejerne i gennemsnit skal betale 14.500 kroner mere om året i ejendomsskat. Og det kan være mange penge at skulle finde i budgettet for nogle af grundejerne i området, mener Venstre.

- Vi er jo også et parti, der tænker på de svage i samfundet, og det gør vi også i det her tilfælde. Man kan selvfølgelig sige, at stigningen måtte være påregnelig, da området ændrede status, men der bor en del pensionister i området, som hele tiden har boet der lovligt, og som også er omfattet af denne her byzoneudvidelse. Det er jo dem, der også kan blive ramt af det her. Derfor synes vi, det er rimeligt, hvis man laver en glidende overgang, siger Søren P. Østergaard og understreger, at Venstre ikke vil forgylde nogle husejere.

- Der skal selvfølgelig være rimelighed i det. Det skal jo ikke være sådan, at der er nogle, der bliver forgyldt. Det er sådan set overhovedet heller ikke vores opfattelse. Vi interesserer os for, at grundejere, som bliver ramt af en kæmpe stigning i grundskyld - til og med i Nødebo, som i forvejen betaler den højeste grundskyld i Hillerød Kommune - kan blive i deres huse, siger han.

Borgmester Kirsten Jensen (S) og Socialdemokratiet er dog ikke med på en midlertidig fritagelse for stigninger i grundskylden.

- Det, der var hele udgangspunktet for spørgsmålet om, hvilken lokalplan, der skulle gælde for området, var spørgsmålet om, at man havde mulighed for at blive boende og få helårsstatus. Byzoneudvidelsen giver mulighed for at blive boende uden dispensationer, og det var hovedsagen for kampen for at få ændret zonestatus. Det var tydeligt for dem, som ønskede denne her ændring, at den mulige værdigevinst, der var knyttet til det her, ikke skulle betyde noget, og at det ikke var baggrunden for ønsket om zoneændringen, siger Kirsten Jensen.

Hun understreger desuden, at en fritagelse for grundskylden vil koste kommunen. Ifølge kommunens beregninger vil det koste kommunen 1,7 millioner kroner at fritage alle grundejere for stigning i grundskylden.

- Vi har ikke lagt det provenuetab ind i budgettet, og det vil selvfølgelig få betydning, hvis vi skal finde det beløb i budgettet, siger hun.

Kommunens forvaltning har regnet på forskellige scenarier, hvor alt fra alle husstande til kun 25 procent af grundejerne fritages midlertidigt for stigninger i grundskylden i op til 10 år. Venstre vil gerne finde frem til et kompromis.

- Vi skal diskutere det i Økonomiudvalget, men vi mener, at en undtagelse i et par år vil være fint, siger Søren P. Østergaard, som også påpeger, at grundskyldsstigningen træder i kraft i det øjeblik, der ændres på ejendommen, eller grunden handles.

- I det øjeblik, det sker, vil den midlertidige ordning bortfalde, og så skal ejerne betale. Derfor vil det ikke være alle, der er berettiget til en fritagelse, siger Søren P. Østergaard.

arrow V vil give skatterabat til forgyldte husejere
27. august 2020 kl. 04:01 Opdateret: kl. 16:42
Synes du, at kommunen er der for dig?