13. juni 2021
Der anlægges kunstgræsbaner overalt, men i Hillerød bør man lægge planer om nye baner i skuffen, indtil der findes en måde at etablere banerne på, der ikke skader miljøet, mener politikere.
Der anlægges kunstgræsbaner overalt, men i Hillerød bør man lægge planer om nye baner i skuffen, indtil der findes en måde at etablere banerne på, der ikke skader miljøet, mener politikere.
Foto: Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Udvalg kræver stop for kunstgræs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Udvalg kræver stop for kunstgræs

Der skal mere miljøvenlige løsninger på bordet, inden Hillerød Kommune anlægger flere kunstgræsbaner, lyder det fra Natur-, Miljø- og Klimaudvalget.

Hillerød - 05. november 2020 kl. 06:51
Af Janne Mulvad, Anna Törnqvist Jensen og Camilla Bjørkman Aagaard

Hillerød Kommune skal ikke planlægge flere kunstgræsbaner, før der er fundet en mere miljøvenlig udgave af de populære baner. De såkaldte 3. generationsbaner med gummigranulat er udskældt og beskyldes for at skade miljøet på flere måder. Men det er uklart om alternativet - de såkaldte 4. generationsbaner - er en bedre løsning for miljøet, lyder det fra Louise Colding Sørensen (S), formand for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget i Hillerød Kommune.

arrow Læs også: Kunstgræs koster mere end planlagt - meget mere

Det er netop vedtaget, at Skævinge får en 3. generationsbane, men når den er anlagt, vil Natur-, Miljø- og Klimaudvalget altså sige stop, indtil der er fundet en mere bæredygtig løsning.

- Vi vil gerne have at byrådet beslutter, at vi ikke lover at lave flere kunstgræsbaner før, vi har et mere bæredygtigt og veldokumenteret projekt, siger Louise Colding Sørensen.

- Det kan godt være, der går lang tid før man finder det rigtige. Men det er et område, hvor der virkelig bliver udviklet, så det kan også være, det ikke ender med at være så indgribende. Men nogle gange må man bare sige, at der er nogle ting, der skal være i orden, før man går videre.

Hun holder fast i, at Skævinge nu skal have sin kunstgræsbane, selvom den bliver 3. generation, fordi Skævinge selv har arbejdet hårdt for at få en kunstgræsbane til byen. Og så længe der altså ikke er bedre alternativer, må det blive med gummigranulat.

- Der er miljømæssige forbedringer i 3. generations kunstbaner, men det var ikke det, vi havde stukket næsen op efter, siger Louise Colding Sørensen og fortsætter:

- Vi kan også bare se, at de alternativer der er, ikke er veldokumenterede. De er ikke nødvendigvis bedre. Hvis man lægger noget på, som er miljørigtigt, men så rådner, så man skal skifte banen ud hvert andet år - så mangler jeg et samlet miljøregnskab for det, siger hun.

DN: Pas på vandet

Står det til Danmarks Naturfredningsforening i Hillerød skulle banen i Skævinge dog ikke anlægges med gummi.

- Jeg synes virkelig, at man skal vælge en bane, som er tidssvarende og helt uden gummi, siger Michael Liesk, næstformand i DN Hillerød.

Han advarer mod, at forurenet vand fra banen kan trænge ned i grundvandet.

- Det, vi synes, kommunerne skal være opmærksomme på, er, at afledningen af vand fra banen skal separeres, så det ikke trækker ned i grundvandet. Underlaget skal laves, så der ikke er mulighed for nedsivning og fortsætter:

- Jeg er bekymret for, at man måske ikke følger vejledningerne. Der skal laves nogle ekstra tiltag, underlag og en miljøscreening, hvis banen ligger inden for områder med vandinteresser. Jeg er bange for, at det kommer til at gå ud over naturen og miljøet. Det er beviseligt, at materialerne bliver optaget i dyrene, naturen og vandet, siger han, som kalder det »horribelt«, hvis banen anlægges.

- Man er nødt til at finde noget andet eller vente, til man har lavet en anden løsning. Alle er klar over det problemer, der er med det plast, siger han.

Det skal være godt nok

Hanne Kirkegaard (V), der er formand for Idræts- og Sundhedsudvalget, er i udgangspunktet ikke uenig i, det er fornuftigt at vente på en mere miljøvenlig løsning, før der laves flere kunstgræsbaner i Hillerød.

Men det vigtigste for udvalgsformanden er dog fortsat, der er bevis for, at alternativet til banerne med gummigranulat, er godt nok.

- Vi er sådan set ikke uenige, vi har bare i vores udvalgt sagt, at det er rigtig vigtigt, at vi ikke laver noget, som der ikke er evidens for virker. Vi skal hele tiden følge den udvikling, der er, men vi skal være sikre på, at det, vi laver, også er af god kvalitet. Det er ikke udtryk for, at vi ikke tager miljøet alvorligt, men hvis vi skal spille på kokosskaller, eller hvad ved jeg, så skal vi være sikre på, at det ikke er noget, der skal laves om inden for ganske kort tid, fordi det viser sig, at det ikke virker alligevel, siger Hanne Kirkegaard.

Hun hæfter sig ved, at det vigtigste nu er, at Skævinge får sin kunstgræsbane, og at det formentlig vil blive mere aktuelt at renovere nogle af de ældste kunstgræsbaner, før der skal anlægges nye.

- De 1. eller 2. generationsbaner, vi har lavet, har en levetid på et begrænset antal år, og der er vi ved at være, så skal vi have gjort noget ved dem, før vi anlægger nye, siger udvalgsformanden.

I Østbyen har en kunstgræsbane længe stået på ønskesedlen, men Hanne Kirkegaard frygter ikke, at det nødvendigvis vil give længere ventetid, hvis byrådet beslutter at skyde nye kunstgræsbaner til hjørne for en tid.

- I det her tilfælde arbejder tiden bare for os på den måde, at vi hele tiden bliver klogere. Selvfølgelig gælder det om at passe på miljøet, men det handler også om at lave nogle løsninger, som er fornuftige. Det kan godt være, det kræver en anden økonomi. Det kan også være, at det bliver til den samme pris, som vi kender nu, når vi kommer længere hen. Men fodboldklubberne skal i hvert fald ikke tænke, at nu kan vi simpelthen ikke bede om noget. Tværtimod kan man sige, at hvis og når vi får penge til at lave en kunstgræsbane i Østbyen, så kan det bare være, det er en anden form for anlæg, siger Hanne Kirkegaard.

arrow Byråd sætter stopper for mere kunstgræs
27. november 2020 kl. 05:28 Opdateret: kl. 15:57
arrow Ny kunstgræsbane bliver af gummi
03. november 2020 kl. 05:03 Opdateret: kl. 15:35
arrow Stor opbakning: Kunstgræsforening fordobler målet
28. september 2019 kl. 13:12 Opdateret: kl. 22:59
Hvor langt tror du Danmark når ved EM