28. september 2020
Bonavas projekt får kritik af arkitekturrådet, som finder projektet for stort og for højt, og ikke bryder sig om bygningens arkitektur og materialevalg. Illustration: Bonava
Bonavas projekt får kritik af arkitekturrådet, som finder projektet for stort og for højt, og ikke bryder sig om bygningens arkitektur og materialevalg. Illustration: Bonava
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tikantenprojekt får hård kritik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tikantenprojekt får hård kritik

Der skal et nyt forslag for byggeri på Tikanten til, lyder det fra arkitekturråd.

Hillerød - 11. august 2020 kl. 06:50
Af Janne Mulvad

Tikanten er en historisk port til Hillerød. Og et nyt, markant byggeri på grunden kan blive et forbillede for andre tiltag i det gamle Hillerød.

Det mener Hillerød Kommunes nye arkitekturråd, som samtidig vender tomlen nedad til det forslag, bygherren Bonava har sendt til kommunen.

Bonava vil bygge 44 boliger i 3-4 etager, hvor der i dag en erhvervsejendom, der huser Place2Live, en bedemand og et lille fitnesscenter. Samtidig vil Bonava rive en villa ned for at gøre plads til den nye karré.

arrow Læs også: Udvalg vil skrue ned for dispensationer

Men byggeriet er for stort, og fremstår unødvendigt bastant, mener arkitekturrådet, som kalder byggeprocenten på 163 for »voldsom udnyttelse« og anbefaler, at højden på byggeriet skæres ned.

Den eksisterende kommuneplanramme bliver da også overskredet i forslaget. Der må bygges i 2,5 etager med en byggeprocent på 85 ifølge kommuneplanen.

Heller ikke byggeriets arkitektur og valg af materialer falder i arkitekturrådets smag. Det flade, såkaldte Københavnertag på bygningen passer ikke ind, og man bør vælge en tagform, der passer bedre ind i området. Teglfacaden er for udetaljeret, og de brune teglsten, der er valgt til facaden, kan ikke genfindes i området. Rådet anbefaler, at der laves en prøve i 1:1 af overflader og detaljering, lyder det blandt andet.

Rådet vil også have bedre opholdsarealer end foreslået, og kantzonen mod gården skal invitere til ophold, skriver rådet, som også anbefaler, at man bevarer bevoksningen mod villaerne, som bliver nabo til de nye boliger, eller man afsætter 3,5 meter til en ny beplantning.

Forvaltningen i Hillerød Kommune lytter til arkitekturrådet og anbefaler også et lavere byggeri og en lavere byggeprocent. Rådets vurdering af det flade Københavnertag med tagterrasser får forvaltningen til at ændre holdning og nu anbefale en anden tagform med mere variation og et lettere udtryk - der passer til de andre tage i området.

På samme måde lægger forvaltningen sig op ad arkitekturrådets anbefalinger om opholdsarealer, bevaring af træer med mere, fremgår det af sagsfremstillingen til Arkitektur- Byplan og Trafikudvalgets møde onsdag.

Friske øjne på projektet

Ved mødet skal politikerne drøfte anbefalingerne fra arkitekturrådet,og beslutte, om man skal gå videre med projektet med nogle ændringer. Formand Dan Riise (V) glæder sig over nu at kunne tage arkitekturrådet med på råd.

- Det er dejligt, man har fået noget at læne sig op ad. Det er nogle mennesker, der ser på projektet med helt friske øjne og siger, hvad de har på hjerte, uden at være hverken påvirket af debatten i byen eller bygherre, siger han, som vil afvente debatten i udvalget, før han melder sin personlige holdning til projektet ud.

- Vi skal have en snak om det i udvalget, og der kan jo være forskellige ting, der bliver lagt vægt på. Jeg tror, der kommer en samlet udtalelse om, hvordan vi anbefaler, man skal gå videre med byggeriet, siger han.

arrow Arkitekturråd: Ok at rive villa ned
10. august 2020 kl. 13:13 Opdateret: kl. 13:13
arrow Arkitekter skal vurdere nyt etagebyggeri
11. juni 2020 kl. 05:05 Opdateret: kl. 16:07
Har debatten om sexisme taget overhånd?