18. januar 2021
FN?s Verdensmål tager på turne i Danmark og kommer blandt andet til Hillerød.
FN?s Verdensmål tager på turne i Danmark og kommer blandt andet til Hillerød.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stor turne med FNs Verdensmål kommer til Hillerød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stor turne med FNs Verdensmål kommer til Hillerød
Hillerød - 09. marts 2019 kl. 03:34
Af Camilla Bjørkman Aagaard

I 2015 gik alle FNs 193 medlemslande sammen om 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Men alt for få danskere kender til verdensmålene, der frem mod 2030 blandt andet skal bekæmpe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle og mere bæredygtig økonomisk vækst.

For at få danskerne engageret i arbejdet bliver der i 48 byer afholdt seks temadage med hvert sit tema. Bag turneen Global Goals Tour - eller Danmark for Målene - står Verdens Bedste Nyheder, Globalt Focus og Global Public samt Koncept Aarhus, hvis direktør Henrik Rud har opfundet turneen.

- Jeg er blevet dybt betaget af verdensmålene og den store ClimatePlanet, som blev præsenteret ved COP23 i Bonn sidste år. Så provokerede jeg lidt ved at sige, at det er meget godt med verdensmål, men hvis ikke borgerne kender til dem, og det ikke gror nedefra, så bliver det ikke til noget. Man er nødt til at gøre det kendt for at få en effekt, fortæller Henrik Rud.

De seks temadage i Hillerød er torsdag 16/5 om sundhed for alle, fredag 7/6 om genbrug og cirkulær økonomi, fredag 28/6 om fødevarer i balance, fredag 16/8 om emballage som ressource, fredag 6/9 om energi i by og bolig og fredag 27/9 om natur og grøn omlægning. På hver temadag vil der være en række boder på Torvet, hvor borgerne kan høre mere, og der vil være en stor scene, hvor en kendt person vil fortælle om dagens tema.

- Der er nogle virksomheder med, der fortæller nogle gode historier, Verdens Bedste Nyheder er med, man kan vælge et verdensmål, som man vil arbejde for, og der vil være lokale bidrag fra kommunens side, fortæller Henrik Rud.

Køb ind efter verdensmål
Han fortæller, at byerne har købt ind på at være med på turneen. Hillerød er blevet valgt på grund af den centrale placering i Nordsjælland, og Henrik Rud håber, at mange vil bruge verdensmålene aktivt efter temadagene.

- Forbrugerne skal forstå, at verdensmålene er upolitiske og non-kommercielle og vores allesammens. Vi skal lære borgerne at bruge verdensmålene, ligesom man bruger Svanemærket og Økomærket. Når man køber varer en en service, så skal man se efter, om virksomheden bruger verdensmålene og på den måde gør noget for verden, siger Henrik Rud.

Hos Hillerød Byforum, som har budt ind på at få turneen til Hillerød, glæder direktør Erik Helmer Pedersen sig til at få karavanen til byen.

- Hillerød vil gerne gå forrest, og når der kommer sådan en bold flyvende forbi, og vi være vil med på beatet, så handler det om at gribe den rigtig hurtigt, siger Erik Helmer Pedersen.

FN's Verdensmål blev skrevet ind i budgetteksten ved sidste års budgetforlig.

»Vi vil i 2019 igangsætte en debat om, hvordan vi i Hillerød Kommune bedst muligt kan leve op til FN's 17 verdensmål om bæredygtighed og velfærd. Vi starter dette arbejde i udvalget for borgerinvolvering, og mange fagudvalg arbejder med emner, som har med FN's verdensmål at gøre«, står der.

Den 30. april bliver Global Goals Tour præsenteret officielt ved et stort pressemøde.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?