13. juni 2021
Hillerød er en af de 20 kommuner i landet, hvor spildevandet som et forsøg i juli skal testes for Covid-19. Arkivfoto: Adobe Stock
Hillerød er en af de 20 kommuner i landet, hvor spildevandet som et forsøg i juli skal testes for Covid-19. Arkivfoto: Adobe Stock
Foto: Photo Sesaon - stock.adobe.com
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Spildevand i Hillerød skal testes for Covid-19

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Spildevand i Hillerød skal testes for Covid-19

I juli tager Hillerød Forsyning daglige prøver af vores spildevand for at kortlægge coronasmittetrykket i Hillerød Kommune

Hillerød - 11. juni 2021 kl. 17:26

Hillerød er én af de 20 kommuner i landet, hvor spildevandet skal testes for Covid-19 denne sommer.

arrow Læs også: Hjemsendelser fra Klostervang på grund af engelsk corona-variant

Mennesker udskiller kopier af coronavirus i toilettet allerede inden for et døgn - altså før man typisk oplever symptomer. Derfor har testningen af spildevandet vist sig at være et effektivt redskab til kortlægning af det lokale smittetryk, og nu indleder myndighederne et forsøg i 20 kommuner, hvor man holder øje med Covid-19 i spildevandet hele juli, oplyser Hillerød Forsyning i en pressemeddelelse.

Daglige prøver

Hillerød Forsyning vil i juli gennem daglige prøver af spildevandet på det centrale renseanlæg, HCR Syd, til at kunne kortlægge udviklingen af smittetrykket i kommunen.

"De foreløbige erfaringer viser, at test af spildevand kan vise lokale ændringer i smitteudbredelsen et par dage hurtigere end de nuværende corona-tests. Det skyldes, at spildevandet med det samme afslører Covid-19, og at vi ikke behøver at vente på, at folk får symptomer og lader sig teste. Alt i alt er test af spildevand en mere præcis, hurtigere og billigere måde at overvåge smitteudviklingen end de eksisterende individuelle Covid-19-tests med en vatpind i enten næse eller svælg," udtaler Pernille Ingildsen, der er leder af projektafdelingen med test af spildevand i Hillerød Forsyning.

Lokale smitteudbrud

På sigt kan de centrale analyser af spildevandet på HCR Syd blive udvidet med decentrale tests i spildevandsbrønde rundt om i kommunen. På den måde kan man spore lokale smitteudbrud.

Andre steder i landet har man allerede med succes afprøvet de decentrale tests. Bl.a. har Københavns Kommune gennem en måned overvåget smitteudviklingen i én bydel gennem 14 lokale tests af spildevandet.

Test af spildevandet koster cirka 3.000 kroner per dag. Hillerød Forsyning har selv betalt for de tests, der indtil videre er blevet udført, men når pilotprojektet sættes i gang 1. juli, dækker Statens Serum Institut forsyningsselskabernes omkostninger.

Mdt

arrow Skole sender to klasser og medarbejdere hjem
16. april 2021 kl. 09:09 Opdateret: kl. 09:10
arrow Corona-smitte: Skole sender alle elever hjem
14. april 2021 kl. 16:57 Opdateret: kl. 16:58
Hvor langt tror du Danmark når ved EM