17. oktober 2021
Skovskolen skal være kommende indgang til Nationalpark Kongernes Nordsjælland - men trafiktiltag skal sikre, at Nødebo ikke belastes, mener politikerne. Arkivfoto
Skovskolen skal være kommende indgang til Nationalpark Kongernes Nordsjælland - men trafiktiltag skal sikre, at Nødebo ikke belastes, mener politikerne. Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skovskolen skal måske være Hillerøds indgang til nationalparken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skovskolen skal måske være Hillerøds indgang til nationalparken

Byrådet skal onsdag godkende, at Skovskolen i Nødebo bliver den primære indgang til Nationalpark Kongernes Nordsjælland i Hillerød Kommune - dog er ikke alle enige

Hillerød - 23. februar 2021 kl. 17:30
Af Mette Dolmer Thygesen

For tre år siden fik Nordsjælland en nationalpark, som med sine 263 kvadratkilometer er Danmarks næststørste nationalpark.

arrow Læs også: DEBAT: Hvad med bekymringen for naturen?

Den rummer både én af Danmarks største skove, Gribskov, og landets to største søer, Arresø og Esrum Sø, og man finder også Parforcejagtlandskabet, som er Unesco Verdensarv, og Kronborg, Frederiksborg Slot, Fredensborg Slot og Esrum Kloster i nationalparken.

Så hvor er det lige, man skal starte, hvis man gerne vil opleve en tur i nationalparken?

Det skal man kunne gøre i nogle nye, fysiske indgange til Nationalpark Kongernes Nordsjælland - en i hver af de fem kommuner som nationalparken ligger i, Fredensborg, Helsingør, Gribskov, Halsnæs og Hillerød.

I Gribskov kommune har man allerede den centrale indgang til nationalparken på Esrum Kloster.

Foreslår Skovskolen

I Hillerød skal byrådet onsdag vedtage, om Skovskolen i Nødebo skal danne ramme om en indgang til nationalparken her i vores kommune.

"Hver kommune får et særligt sted, som er den primære, lokale indgang til nationalparken - også selvom der er mange indgange til den. Jeg mener, det er godt, at vi kan gøre opmærksom på, hvor nationalparken er, og pege på steder, hvor man kan formidle viden om den. Det er noget, der har været på tegnebrættet i lang tid - og nu er vi nået til det," siger borgmester Kirsten Jensen (S).

Skal finde ét sted

Inden byrådet debatterer sagen onsdag, har både kulturudvalget, klimaudvalget, trafikudvalget og erhvervsudvalget prioriteret mellem fem forslag, som forvaltningen er kommet frem til. Det var - udover Skovskolen - ved Frederiksborg Slot, ved Store Dyrehave på Overdrevsvejen, Tibberuphus ved Kagerup og Kulsviergården i Alsønderup.

Udvalgene pegede på Overdrevsvejen og Skovskolen - og i Økonomiudvalget valgte de så Skovskolen som ny indgang til nationalparken.

"Det er en fin ide med Skovskolen - det kunne også være andre steder, for Hillerød har så meget at byde på. Men vi skal finde ét sted, som er det primære," siger Kirsten Jensen.

Peger på Skovskolen

Venstres to medlemmer af Erhverv, Beskæftigelse og Turismeudvalget, formand Thomas Elong og udvalgsmedlem Søren P. Østergaard, er begejstrede for ideen om Skovskolen som en indgang til nationalparken, da man her også kan samle indgangen til Parforcejagtlandskabet og til den kommende naturnationalpark i Gribskov:

"Skovskolen ligger i Gribskovs skovbryn og har rig mulighed for parkering og synergi mellem Skovskolens uddannelser og indgangen. En indgang som denne skal vise og motivere gæster til at blive længere i Hillerød og Nordsjælland og opleve vores flotte natur, vores historie og vores flotte kulturarv," skriver de i et læserbrev.

For meget trafik

I erhvervsudvalget ønskede Nikolaj Frederiksen (K) og Tue Tortzen (EL) at pege på Overdrevsvejen som kommende indgang til nationalparken.

Nikolaj Frederiksen er bekymret for, at indgangen vil give for meget trafik i Nødebo, skriver han på Facebook:

"Det giver ikke mening at placere sådan en indgang et sted, hvor man gør alt for at undgå yderligere trafik".

Han er i stedet tilhænger af at placere indgangen ved Overdrevsvejen i Hillerød Øst, hvor de trafikale forhold bedre kan holde til det, skriver han:

"Og hvis man oven i købet kan lave en moderniseret og handicapvenlig udgave af det 45 meter høje Skovtårnet i Næstved - frem for det nuværende 60 meter høje og uanvendelige DR radiokædetårn, som mest af alt ligner noget fra en svundet DDR-tid - så vil jeg tro, at sådan en indgang - placeret midt i et af de allerskønneste og mest brugte rekreative områder i Hillerød - ville kunne give området det løft, som er nødvendigt for at lave den gode fortælling om Kongernes Nordsjælland," skriver han.

Husk trafiktiltag

Thomas Elong og Søren P. Østergaard mener også, at den nye nationalparkindgang vil skabe øget trafik i Nødebo, som i forvejen er presset:

"Derfor er det afgørende for Venstre, at byrådet husker trafiktiltag, som sikrer, at den nye indgang ikke belaster Nødebo med yderligere trafik," skriver de i læserbrevet.

Møde hele parken

Borgmester Kirsten Jensen glæder sig til, at den nye indgang til Kongernes Nordsjælland bliver skabt:

"Det skal være steder, hvor man kan møde hele nationalparken. Så når man kommer til Hillerøds indgang, får man både noget at vide om Esrum Kloster, Kronborg i Helsingør, Krudtværket i Frederiksværk og så videre. Man skal have hele historien præsenteret og se nationalparkens formål, udvikling, planer og kulturhistorie. Der er masser af historier, som skal fortælles og formidles," siger hun.

arrow Elgene kommer: Det er det største, der er sket for naturen
06. juni 2021 kl. 19:22 Opdateret: kl. 16:23
arrow DEBAT: Svævende om dyr må sulte i ny naturnationalpark
31. maj 2021 kl. 17:52 Opdateret: kl. 15:44
arrow Hegn i skoven deler DN
16. april 2021 kl. 04:00 Opdateret: kl. 16:26
Rejser du til udlandet i år?