19. juni 2021
Sophienborgskolen skal muligvis udbygges fra to til tre spor. Foto: Allan Nørregaard
Sophienborgskolen skal muligvis udbygges fra to til tre spor. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skoleledere: - Det er vigtigt at træffe rigtige valg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Skoleledere: - Det er vigtigt at træffe rigtige valg

Sophienborgskolen går fra at være en lille skole til en stor skole, siger skoleleder, hvis det ender med en politisk beslutning om udbygning.

Hillerød - 06. maj 2021 kl. 11:09
Af Per Skovkjær Sand

Sophienborgskolen skal udbygges fra to til tre spor er forventningen, efter at formanden for Børne, Familie og Ungeudvalget har meldt ud, at han forventer, at udvalget kommer til at støtte en løsning på stigende elevtal, hvor Sophienborgskolen, Hillerød Vest Skolen afdeling Ålholm og Hillerødholmskolen alle tre udbygges.

arrow Læs også: Tre spor i sigte for Sophienborg

Udvalget skal også tage stilling til et forslag, hvor Sophienborgskolen ikke udbygges, men forbliver to-sporet.

Skoleleder Jon Dinsen fra Sophienborgskolen fortæller, at hvis det ender med en udbygning, så er det meget vigtigt, at klasserne på samme årgang får et tæt sammenhold, sådan som de to årgange har det i dag.

- Vi tror meget på klasserne som en helhed. Derfor synes vi det er vigtigt, at to tredjeklasser, der bor sammen i dag bliver til tre tredjeklasser der bor sammen, når der bliver udbygget. At der bliver en fornuftig linje i udbygningen, så det ikke bare bliver streger på papir, hvor det kan lade sig gøre teoretisk, det skal også kunne lade sig gøre i praksis, siger Jon Dinsen.

Rammerne skal understøtte den pædagogik, skolen har kørt med hele tiden, hvor skolen ligger højt i målinger af trivsel, forældretilfredshed og faglige resultater, forklarer Jon Dinsen.

Viceskoleleder Annette Otto fra Sophienborgskolen forklarer, at rammerne har betydning for at kunne rumme mange børn.

- Selvom vi har underskud på specialundervisning mener vi, at vi har arbejdet meget med at være en inkluderende skole, og derfor er det vigtigt, at der er luft og fleksible læringsmuligheder. Der er for eksempel børn, der har brug for at gå i mindre rum for at lære, så hvis vi skal udnytte det læringspotentiale, vi har, så er det vigtigt med rammerne, siger Annette Otto.

Hun fortæller, at måden en eventuel udvidelse kommer til at forløbe er helt afgørende.

Jon Dinsen og Annette Otto har ledet Sophienborgskolen som henholdsvis skoleleder og viceskoleleder, siden skolens åbning i 2006. I 2007 flyttede skolen ind på Sophienborg Gods.

Dengang sang børnehaveklasseeleverne, ifølge en artikel her i avisen, »Nu skal vi åbne Sophienborg. Og vi har ventet i mange år. Vi skal regne, læse og synge en sang. Og vi glæder os til at komme i gang.«

Nu er der gået 14 år, og skolen står muligvis igen over for at skulle bygge. Her kan skoleleder og viceskoleleder trække på erfaringerne fra dengang skolen blev nybygget, forklarer Annette Otto:

- Vi har stor og tung erfaring med det. Det er vigtigt, man får truffet de rigtige valg og timet det rigtigt. Det er også vigtigt, man tænker på, hvad løsningerne skal være, imens man venter på det færdige produkt, siger hun.

Skolelederne ønsker, at en eventuel udbygning bliver båret af kvalitet og sker med tanke på, hvordan skolerne skal være om 10-20 år. Når man er en vækstkommune er det ekstra vigtigt at holde visioner skarpt for øje, mener de.

Jon Dinsen understreger vigtigheden af, at der følger faglokaler med nye klasselokaler.

- Det er ikke nok med 10 nye klasselokaler. Der hører faglokaler til, siger han.

Annette Otto siger, at den måde man underviser i for eksempel naturvidenskabelige fag vil ændre sig, og at lokalerne skal understøtte det.

Samtidig påpeger de, at fritidsordningen også skal være større.

I et baggrundsnotat om skolekapaciteten i Hillerøds vestlige del, som ligger som bilag til sagen i den politiske dagsorden, er »mobile faglokaler« nævnt som en løsning:

»Ved en udvidelse ville man derfor enten skulle ændre praksis for anvendelse af faglokaler eller se på behov for udvidelse af faglokalekapaciteten (måske helt eller delvist ved brug af mobile faglokaler ... )«

Men den går ikke, mener Jon Dinsen. Der skal rigtige lokaler til.

- Det har ingen gang på jord, understreger han.

Endelig understreger Jon Dinsen, at Sophienborgskolen er en skole med visioner.

- Visioner og fremtid. Håb og handling, siger han.

Hvis skolen bliver udbygget, så skal de nye bygninger kunne rumme netop det, mener skolelederen.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?