17. december 2018
Foto: Janne Mulvad
gallery icon

Se billedserie

Foto: Janne Mulvad
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skål - dage fulde af smag og gode ølhistorier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skål - dage fulde af smag og gode ølhistorier
Hillerød - 13. april 2018 kl. 16:33
Af Janne Mulvad
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ingen øl uden en historie. Sådan er det på Hillerød Øl dage i Frederiksborgcenteret, hvor bryggerne selv står klar ved ølankeret for at fortælle om deres øl, og det, der er puttet i brygget.

- Vi laver øl på eget korn, som er specielt udvalgt. For eksempel Imperial, som er en gammel bygsort vi har valgt, fordi vi ved, at den smager godt, siger Henrik Paludan-Mørk, som er en af bryggerne på Det Våde Får, der holder til på Tolykkegaard ved Helsinge.

Her er øl bare et af produkterne fra gården, hvor bryggerne helst bruger de råvarer, gården kan præstere.

- Det er meget terroir-agtigt. Vi laver en honning-ipa med egen honning, og dyrker også humle selv, fortæller Henrik Paludan-Mørk, som dog indrømmer at ølgærren ikke er hjemmelavet.

Det Våde Får har 12 smagsprøver med på Hillerød Øldage. En af dem kender ølentusiaster i Hillerød måske allerede, for det er den amerikanske pale ale Uncle Sam, som kan købes på Skänk på Torvet i Hillerød. Den har selvfølgelig også en historie.

- Mange tænker, at en pale ale er engelsk, men dette er en amerikansk pale ale, med masser af humle. Alt det her med specialøl begyndte jo i USA, da amerikanerne fik nok af det tynde øl, og man genopfandt de gamle øltyper, bare med mere humle, og mere smag, fortæller Henrik Paludan-Mørk.

Hillerød Øldage åbnede fredag og fortsætter lørdag den 14. april fra klokken 12 til 18. 25 bryggerier er repræsenteret, og der er mere end 100 forskellige slags øl at smage på. Man køber smageglas, og så kan man gå rundt og vælge, hvilket øl, der skal smages på.

Blandt de mange smagsprøver er øl, som slet ikke er til salg. En håndfuld håndbryggere deltager nemlig også på messen. En af dem er Robert Albrecht, som brygger sit øl i sin have i Hillerød Øst.

- Jeg brygger udendørs, og går også meget op i at grille, på den amerikanske måde, med masser af røg. Så mit bryggeri hedder Beer & Barbecue, fortæller håndbryggeren.

Med på messen har han to hjemmebryggede portere, og ligesom alle andre øl på messen har de flotte navne. Baltic Bourbon Barrel Porter og Sweet Bounty Porter. Den sidste er en porter tilsat ristet kokos.

- Kokos passer faktisk godt med de noter, du finder i porteren, som mørk chokolade, siger Robert Albrecht, som har brygget øl i 10 år, og nu er så erfaren, at han brygger 60 liter øl ad gangen.

- Det er en dejlig hobby. Det er lidt som at lave mad. Det spændende er, at du laver noget, du selv bestemmer indholdet af. Så jeg brygger, når jeg har lyst og tid. Og så skal jeg også lige tænke på, at jeg også skal nå at drikke det. Vi skal jo ikke holde fest hver dag, siger han.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk