19. april 2019
Foto: Museum Nordsjælland
Foto: Museum Nordsjælland
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sjældent oldtidsfund på byggegrund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sjældent oldtidsfund på byggegrund
Hillerød - 25. september 2018 kl. 16:18
Af Janne Mulvad
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Museum Nordsjælland har fundet spor efter en jernalderboplads i Uvelse, på byggegrunden, hvor HHM vil opføre 45 boliger.

- Det er ikke særlig mange fund vi har herude fra den periode. Vi har fund fra stenalder og bronzealder, men der er langt imellem, at vi finder bosættelser fra jernalderen her i området, siger Louise Lund Johansen, arkæolog hos Museum Nordsjælland, som glæder sig over fundet i Uvelse.

- Det betyder meget for at få den her bebyggelse med os, for at forstå perioden. Vi får viden om, hvordan man brugte landskabet, og hvor tæt bebygget, der var her i Nordsjælland i jernalderen, siger hun.

Hun fortæller, at hun oplever stor interesse for fundene hos nogle af de mennesker, som overvejer at købe hus i den nye bydel.

- Jeg oplever, at det kan have en ret stor værdi for folk, at vide at der har været nogen før dem. At man ikke starter fra nul, men at der er nogen før dem, der synes det har været et fantastisk sted at bo, siger hun.

Udover fundet af husene, har arkæologerne også fundet spor efter udhuse, brønde, jordovne og gruber fyldt op med affald.

- Forkullet korn viser, hvad de har dyrket på markerne, og hvad deres fødegrundlag har været. Affaldsfund af slagger viser, at der har været smedeaktiviteter, siger Louise Lund Johansen.

Teorien er, at et af de mindre huse har været smedeværksted, hvor der både har været fremstilling og reparation af redskaber.

I affaldsgruberne har man fundet kasseret inventar, som har kunnet modstå tidens tand, heriblandt fint udsmykkede lerkar fra husholdningen.

På søndag klokken 14 til 16 er der åben hus på den arkæologiske udgravning. Arkæologerne viser rundt og fortæller om jernalderbopladsen. Alle er velkomne. Udgravningen findes på grusparkeringspladsen ved Lystrupvej 57 i Slangerup.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede