24. marts 2019
Normalt er der ingen adgang til Louises Ø, og selv om der i forbindelse med renoveringen er opsat en pontonbro ud til øen, er der ikke offentlig adgang. Ved Kulturnatten var det muligt at deltage i en rundvisning på øen. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Normalt er der ingen adgang til Louises Ø, og selv om der i forbindelse med renoveringen er opsat en pontonbro ud til øen, er der ikke offentlig adgang. Ved Kulturnatten var det muligt at deltage i en rundvisning på øen. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se fotos: Her er den mystiske ø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se fotos: Her er den mystiske ø
Opdateret 08. oktober 2018 kl. 11:50
Hillerød - 08. oktober 2018 kl. 10:49
Af Janne Mulvad
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Midt i den kunstige sø Ødammen i Frederiksborg Slotshave ligger Louises Ø, med en norsk bjælkehytte. Der er ikke offentlig adgang til øen, men det er lykkedes Frederiksborg Amts Avis at få lov at se nærmere på øen og bjælkehytten, som netop nu er ved at blive renoveret for første gang siden opførelsen i midt i 1800-tallet.

Se fotograf Kenn Thomsens billeder fra besøget her.

En af dem, der for tiden tager turen ud til øen hver dag er Thomas Laursen fra Kagerup Tæk.

- Det er fantastisk - det er jo Danmarks bedste adresse. Vi har lavet mange spændende ting for Slots- og Kulturstyrelsen, men det her er det mest ekstreme, siger han.

- Der er et behov for vedligehold, så huset sikres for eftertiden. Huset får et nyt stråtag, der er tæt, og der afhjælpes råd i facaden, fortæller Karsten D. Olesen, som er arkitekt i Slots- og Kulturstyrelsen.

Øen, med bjælkehytten og et par andre små bygninger, blev etableret af Frederik den 7., som anlagde den romantiske del af slotshaven. Han etablerede søerne Badstuedammen og Ødammen, og en kunstig ø, som kongen opkaldte efter sin kone Louise Rasmussen, grevinde Danner.

- Den romantiske del af haven er inspireret af engelsk havekunst med slyngede stier og tilbagevenden til naturen. En del af den stil er at have kulisser eller øjespots i haven, og derfor får Frederik den 7. lavet den norske bjælkehytte, siger Karsten D. Olesen.

Da kongen faldt i vandet

Huset blev norsk for at genskabe et lille stykke af det tabte land, som Danmark måtte afstå i 1814.

- Der kom fokus på Norden, og vi fik også den politiske bevægelse Skandinavismen. Man var glad for den nordiske forbindelse, siger Karsten D. Olesen.

Bjælkehytten, som egentlig er mere end en hytte, nærmere et lille bitte træ­slot i to etager, er opført i granrafter.

- Den er direkte inspireret af Østerdalen nordøst for Oslo, som er en kæmpestor dal, hvor man byggede sådan, siger Karsten D. Olesen.

Kenn Thomsen

Bjælkehyttens indre er ganske simpelt. Væggene er de rå granrafter - der er et par enkelte hjørneskabe, bygget af rafter, men ellers ingenting. Arkitekt hos Slots-og Kultur­styrelsen Karsten D. Olesen er her gået indenfor.


Men en bro til Louises Ø blev der altså ikke lavet - ikke før nu.

- Det var en del af charmen, at man sejlede herover, og så havde man nok et ønske om at have noget for sig selv, så der blev ikke bygget en bro over til øen, fortæller Karsten D. Olesen.

Man ved ikke præcis, hvordan øen og bjælkehytten er blevet brugt, men der findes kilder der beskriver, hvordan Frederik den 7. i oktober 1854 faldt i vandet ved Louises Ø.

- Man ved ikke ret meget om det. Det er ikke det mest velbeskrevne hjørne af haven. Man har måske brugt det til selskaber, eller måske bare som udflugtsmål, siger Karsten D. Olesen.

Siden Frederik den 7. forlod Hillerød har bjælkehytten på øen i søen ligget ubenyttet hen, men indtil håndværkerne er færdige, vil der altså være liv på øen. Publikum i slotsparken bliver dog næppe generet af arbejdet - der bliver hverken støjet med motorsave eller boremaskiner.

- Vi har jo ikke strøm herovre, så det hele sker med håndværktøj, fortæller Robert Sørensen fra tømrerfirmaet Winther A/S, som er kommet på lidt af en opgave på Louises Ø, for det er ham, der skal fjerne rådne rafter og sætte nye ind i konstruktionen. Nogle rafter har det fint - andre skal skiftes ud, og det er det, tømreren skal finde ud af. Og han tager det rafte for rafte.

- Der er ikke en manual over sådan noget. Det er noget, vi taler os frem til. Nogle steder kan man skære den dårlige del af en rafte væk, og sætte en ny ind, som en slags pincetindgreb. Det er en udfordring, men det er også spændende arbejde, siger han og tilføjer mens han griner stort:

- Der er meget råd i træet. De skulle nok have ringet lidt før.

Planen er lige nu, at renoveringen er slut inden 2018 bliver til 2019.

- Så fjerner vi broen, og så henlægger øen igen som den mystiske ø. Men vi sikrer, at bygningerne bliver der som den kulisse, de er tænkt til at være, siger Karsten D. Olesen.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede