1. august 2021
Carsten Bastholm (tv.) og Mikkel Mathiesen (th.) betragter Skævinge Modeljernbaneklubs kronjuvel, Skævinge Station. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Carsten Bastholm (tv.) og Mikkel Mathiesen (th.) betragter Skævinge Modeljernbaneklubs kronjuvel, Skævinge Station. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billederne af tro kopi af Frederiksværkbanen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Se billederne af tro kopi af Frederiksværkbanen
Hillerød - 18. november 2019 kl. 13:19
Af Mikkel Kjølby

Egentlig gik de i fotoklub, men en dag fik Carsten Bastholm en skør idé. Det sidste års tid har seks gutter brugt torsdag aften på at snedkerere, digitalisere, elektrificere og meget andet, mens de bygger på en model af lokalbanen.

arrow Læs også: Se billederne: Julen blev skudt i gang på Føllegård

- Man bliver virkelig udfordret på sine mandefærdigheder. Man skal kunne det hele for at bygge en modeljernbane og helst også kunne drikke en øl, siger Carsten Bastholm med et smil på læberne.

Der var ikke langt fra idé til handling. Foreningen kontaktede Hillerød Kommune med henblik på at låne det ledige hjørnelokale i kulturhuset, og der landede også en ansøgning på 6000 kroner i materialetilskud i Folkeoplysningsudvalget. De penge fik nu hurtigt ben at gå på. De blev brugt til at købe træ til at bygge bordene, som de 36 meter skinner står på.

Det tager de små Märklin-tog tre minutter at gennemføre banen med start ved havnen i Hundested, hvor færgen Korshage er på vej i land. De mindre stationer er droppet af pladshensyn, men Frederiksværk Station er allerede bygget - lige ved siden af er der sat plads af til Stålvalseværket. Lige midt i lokalet troner Skævinge Station. Det er der en god grund til.

- Det er stationen fra Matador. Det var lige her i Skævinge, at de lavede optagelserne til tv-serien. Men der skal bygges mere i Skævinge. Omme bagved skal vi have Skævinge Kro, fortæller Carsten Bastholm.

Turen går videre til Hillerød, som indtil videre ser noget tom ud.

- Vi bruger billeder fra Lokalhistorisk Arkiv, men tager også rundt og tager billeder selv. Vi drømmer om at få råd til en 3D-printer. Så kan vi selv designe bygningerne. Men sådan en koster 6000 kroner, forklarer Carsten Bastholm.

Arbejdet skrider indtil videre planmæssigt frem, men gutterne er ikke nervøse for at blive arbejdsløse, når de bliver færdige.

- Når vi bliver færdige med planerne for lokalbanen, så laver vi den bare endnu federe, siger Carsten Bastholm.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?