2. december 2020
Den australskfødte billedkunstner Ralph Heimans imponerer med sine portrætter. Her det nyligt offentliggjorte af H.K.H. Kronprins Frederik. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Den australskfødte billedkunstner Ralph Heimans imponerer med sine portrætter. Her det nyligt offentliggjorte af H.K.H. Kronprins Frederik. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billeder: Ralph Heimans' lys imponerede læserne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se billeder: Ralph Heimans' lys imponerede læserne
Hillerød - 14. juni 2018 kl. 18:46
Af Tore G. C. Rich

Sjællandske Medier inviterede torsdag til læserarrangement på Frederiksborg Slot med rundvisning i den aktuelle udstilling om H.K.H. Kronprins Frederik. Især den eminente lyssætning i Ralph Heimans' portrætter imponerede læserne. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

I anledningen af H.K.H. Kronprins Frederiks 50-års fødselsdag 26. maj åbnede Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød dagen før to nye særudstillinger: En med unikke genstande fra kronprinsens liv, såsom den originale slæde fra hans færd med Sirius-patruljen i Grønland og hans og kronprinsesse Marys bryllupstøj, og en med portrætter malet af den australskfødte billedkunstner Ralph Heimans.

Til sidstnævnte udstilling havde museet bestilt et nyt portræt fra Ralph Heimans af kronprinsen til at hænge ved siden af Ralph Heimans' portræt fra 2006 af kronprinsessen. Derudover viser udstillingen en storslået samling af Ralph Heimans' portrætter i smuk lyssætning. Og det var især denne udstilling, der bjergtog Sjællandske Mediers læserer, der kom fra store dele af Sjælland.

Samtlige af Ralph Heimans' malerier på udstillingen er holdt i meget klare farver fra samme gyldne palet. Og han gør brug af en særdeles kontrolleret og overrumplende lyssætning.

- Maleren fra Australien er helt fantastisk. Jeg var positivt overrasket, det var flot, siger Inga Acthon fra Vindinge ved Roskilde til avisens udsendte, da hun som de andre deltagere nyder et glas kølig hvidvin eller vand efter rundvisningen.

Også ægteparret Nina Jacobsen og Strange Jacobsen fra Ringsted er imponerede.

- Malerierne var mest interessante. Han kan nogle ting, siger Strange Jacobsen.

- Og Andreas var god til at fortælle stille og roligt, tilføjer Nina Jacobsen om museets formidlingsinspektør Andreas Bjerre, der viste gæsterne rundt i udstillingerne.

Ægteparret fortæller, at de har være med til »et hav« af Sjællandske Mediers læserarrangementer på hele Sjælland. De begyndte, da de blev pensionister.

Rundturen begynder i rummet med de store, brede portrætter af kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, der er malet stående i Havesalen i Fredensborg Slot.

- Ralph Heimans blander naturalisme og realisme så det er tydeligt at se, hvem man kigger på. Men han forvrænger den baggrund, de er optaget i, forklarer Andreas Bjerre og henviser til to store rokoko-rammer, som er malet i billederne.

Her har Ralph Heimans fjernet landskabsmaleriet, som ellers hænger i Havesalen, og malet et spejl i stedet. Effekten bliver, at man kan se, at kronprinsessen kigger ud på Constitution Dock i Hobart i Australien.

- Hun ser tilbage på sit gamle liv, fortæller Andreas Bjerre.

Kronprinsen, derimod, kigger på sin kone, og deres fire børn. Og i hjørnet af billedet kan man se dronning Margrethe.

- Dronningen er med som stille beskuer, der ser det liv, hendes søn har formet for sig, fortæller Andreas Bjerre.

Efter de mange rum med Ralph Heimans' portrætter leder formidlingsinspektøren læserne rundt i slottet, op ad smalle trapper og gennem de permanente udstillinger til Riddersalen, der huser udstillingen om kronprinsens liv. Her møder vi kronprinsens og kronprinsessens bryllupstøj, der, foruden den overraskende store og lange slæde som kronprinsens rejste med sammen med Sirius-patruljen i år 2000, især får opmærksomhed. Hundeslæden er imidlertid langt fra det eneste af kronprinsens transportmidler, der er med på udstillingen. Her finder man også en rød motorcykel af mærket Ducati model 750 Paso, og i nærheden af den en lidt mere praktisk Nihola-ladcykel, som han har kørt sine børn rundt i.

Da han selv var barn kørte han rundt i en sort legetøjs-kronebil, som han kunne være inde i, kan vi se af en stor montre med hans legetøj fra dengang. Her finder vi desuden lego-fly, legetøjsbiler og bilkort.

- Noget af legetøjet findes i de fleste børneværelser, andet er noget særligt, som krone-bilen, konstaterer Andreas Bjerre.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?