22. oktober 2021
Kristian Kjer og Anne-Louise Thon er medstiftere af SDG Invest, som er en kapitalforening, der screener aktier for hvor bæredygtig virksomheden er, ud fra FN's 17 Verdensmål.
gallery icon

Se billedserie

Kristian Kjer og Anne-Louise Thon er medstiftere af SDG Invest, som er en kapitalforening, der screener aktier for hvor bæredygtig virksomheden er, ud fra FN's 17 Verdensmål.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: SDG Invest vil flytte verden med dine investeringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

SDG Invest vil flytte verden med dine investeringer

Kapitalforeningen SDG Invest sender investorernes penge på arbejde for en bedre verden.

Hillerød - 21. maj 2021 kl. 10:03
Af Janne Mulvad

I Brugsen kan du købe økologisk kaffe fra Brasilien med Fair Trade mærke på.

Du kan fravælge dagligvarer på nettet, hvis du er bekymret for arbejdsforholdene på onlinesupermarkedernes lager. Droppe plastic og bruge syltetøjsglas i stedet. Og du kan skifte din gamle benzinbil ud med en ny på el.

Men hvis du virkelig vil flytte verden i en bedre retning, skal du gøre noget andet.

- Den største påvirkning, du kan have på verden er, hvordan du investerer dine penge. Særligt din pension. Det pres, du kan lægge gennem din personlige formue har langt større indflydelse end dine indkøb. Der er bare ikke mange, der har viden om den magt.

Sådan siger direktør i SDG Lead, Anne-Louise Thon som i 2018 stiftede kapitalforeningen SDG Invest sammen med Kristian Kjer, direktør hos StockRate Asset Management i Hillerød.

Bæredygtig verden

SDG Invest gik på børsen i januar 2019, og har i dag cirka 1250 investorer og en værdi på mere end 600 millioner kroner. Millionerne er investeret i 62 store globale virksomheder, som alle har været igennem en grundig screening ud fra FN's 17 verdensmål, (Sustainable Development Goals) som er mål om forbedringer af sociale, økonomiske og miljømæssige udfordringer over hele verden.

Målene er opsat af verdenslederne med et håb om, at virksomheder over hele verden vil tage målene til sig og arbejde efter forbedringer på de 17 forskellige områder, og dermed skabe en mere bæredygtig verden inden 2030.

- Det handler ikke om at vi vælger en virksomhed, fordi den har automatisk lys på toilettet på kontoret, hvis den samtidig har en produktionsvirksomhed i Uganda, der laver problematisk spildevand. Vi vil gerne finde de virksomheder, som konsekvent adresserer, at verden står over for de her udfordringer og forstår den agenda, FN har sat op, siger Anne-Louise Thon.

Konkret har SDG Invest udviklet et screeningsværktøj, hvor virksomheder får points i forhold til, hvor langt de er nået på 50 forskellige parametre.

På SDG Invests kontor sidder derfor fire medarbejdere, som dagen lang screener virksomheder efter systemet. Det er regnskaber og alle tilgængelige oplysninger, der bliver analyseret. Det tager mellem fire og otte timer at analysere en virksomhed, og siden 2018 er mellem 3000 og 4000 virksomheder blevet analyseret.

Der bliver set på, om virksomheden bidrager positivt til at nå Paris-aftalens mål om CO2 i 2030. Om virksomheden undgår skattespekulation, har kvinder i bestyrelsen, har børnearbejde, eller om deres produkter kan være skadelige. Om der er gode arbejdsvilkår på virksomhedens arbejdspladser.

Virksomhederne lever ikke nødvendigvis op til alle krav, men de får en score, og er den høj nok, når virksomhedens aktier gennem nøglehullet og kan i SDG Invests optik kaldes »bæredygtige investeringer«.

- Det der vægter allermest er, om de har forstået deres eget ansvar. Om de går foran og tager lederskab, og om de har politikker og processer for de her ting, siger Anne-Louise Thon.

Kæmpe aftryk

Fem danske selskaber er med i porteføljen, Coloplast, Novo Nordisk, Chr. Hansen, Novozymes og Rockholm. Blandt resten er Nestlé, Henkel, Unilever, Adidas og Microsoft.

- Det er store mastodontvirksomheder, virksomheder, der har et kæmpe aftryk på planeten. Derfor er det endnu mere vigtigt, at de går foran på den her agenda og tager teten for at kunne transformere en hel industri, siger Anne-Louise Thon.

Det var kunder hos formuerådgiveren StockRate, der fik Kristian Kjer og Anne-Louise Thon til at oprette foreningen og udvikle den særlige screeningmodel, som er kernen i SDG Invest.

- Vores kunder ville gerne investere bæredygtigt, og bad os finde frem til det. Men vi kunne ikke finde noget, der var godt nok. Så vi lavede vores eget system, siger Kristian Kjer.

Dengang var spørgsmålet, om det var muligt at skrue en portefølje sammen, der også kunne give investorerne et tilfredsstillende afkast.

I dag er et bevis i SDG Invest steget fra 10.000 kroner til små 15.000 kroner.

- Da vi stiftede foreningen sagde vores kunder, at vi skulle bevise, at vi kunne investere bæredygtigt uden at gå på kompromis med afkastet. Og det har vi gjort, siger Anne-Louise Thon.

- Vores screening gør det sværere at finde virksomheder at investere i, da universet bliver mindre. Men med vores aktieinvesteringsmodel kan vi stadig få det til at give det høje afkast, siger Kristian Kjer.

3000 mia dollars taler

Med de 600 millioner i ryggen, bliver der lyttet til SDG Invest, som går i dialog med selskaberne og opfordrer dem til at forbedre sig. Konkret får virksomhederne en gang årligt et brev, vor SDG Invest fortæller, hvad de gør godt, og hvor der bør ske forbedringer.

Det kan eksempelvis være i forhold til virksomhedens leverandørkæde.

- Nestlé har eksempelvis 670.000 underleverandører. De er svære at holde styr på, om det for eksempel er gode arbejdsforhold hos underleverandørerne. Men hvis der er styr på det, har det en ekstrem indflydelse på verden. Det vil påvirke 670.000 virksomheder, og alle deres medarbejdere - det vil påvirke familiers hverdag over hele verden. Det er et enormt ansvar, siger Anne-Louise Thon.

SDG Invest er med i globale partnerskaber af investorer som »Investor Alliance for Human Right« og »Know the Chain«, initiativer, som også lægger pres på virksomhederne for at leve op til bæredygtighedskrav.

- Når vi går med i de her kæmpe klubber, bliver det mere systematisk. Der er mange investorer fra hele verden. Det er måske 3000 milliarder dollars, der pludselig snakker, siger Anne-Louise Thon og Kristian Kjer supplerer:

- Folk går mere og mere op i, hvordan deres penge er investeret. Så der kommer et pres på virksomhederne, for de kan ikke leve med, at deres investorer pludselig forsvinder. Det er også derfor, SDG Invest investerer i globale aktier. Der kan vi virkelig flytte noget, siger han.

Alle skal kunne være med

Det sker også, at SDG Invest vælger at sælge nogle af aktierne, hvis en virksomhed ikke forbedrer sig, eller hvis man bliver opmærksom på, at virksomheden har aktiviteter, der bevæger verden væk fra verdensmålene. Det er blandt sket med en virksomhed, der ikke kunne redegøre for sin skattestrategi.

- Vi bryder os ikke om, at det er spekulativt. Der er virksomheder, der laver finter. Og denne virksomhed kunne ikke forklare, hvad deres strategi var, så vi valgte at sælge, siger Anne-Louise Thon.

Da SDG Invest blev stiftet var målgruppen private med store formuer, men da SDG Invest kom på børsen i 2019 blev det muligt for mindre investorer at komme med for blot 10.000 kroner. Men et kommende aktiesplit skal gøre det muligt for endnu flere at komme med på den bæredygtige investering, og SDG Invest arbejder på, at man skal kunne købe et bevis i kapitalforeningen for bare 150 kroner.

- Da vi startede foreningen, var der et ønske om, at det kunne blive en bevægelse. At der bliver mange, der vil investere bæredygtigt. Det er vigtigt, at alle kan være med, siger Anne-Louise Thon.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?