31. oktober 2020
Siden 1984 har en tysk fabrik produceret Richs kaffeerstatning, men i foråret lukket fabrikken. Imidlertid er det lykkedes den økologiske import og engros-virksomhed Biogan at importere kaffeerstatningen økologisk fra Schweiz. Det betyder, at Andelslandsbyen Nyvang kan fortsætte produktionen af Richs-pakkerne. Samtidig vil Biogan sætte en egenproduktion i gang, der dog ikke kommer til at hedde Richs.
Siden 1984 har en tysk fabrik produceret Richs kaffeerstatning, men i foråret lukket fabrikken. Imidlertid er det lykkedes den økologiske import og engros-virksomhed Biogan at importere kaffeerstatningen økologisk fra Schweiz. Det betyder, at Andelslandsbyen Nyvang kan fortsætte produktionen af Richs-pakkerne. Samtidig vil Biogan sætte en egenproduktion i gang, der dog ikke kommer til at hedde Richs.
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Richs kaffeerstatning genopstår som økologi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Richs kaffeerstatning genopstår som økologi
Opdateret 18. september 2015 kl. 10:00
Hillerød - 18. september 2015 kl. 05:49
Af Tore G. C. Rich

I foråret 2015 stoppede produktionen af Richs i Tyskland. Men nu er en schweizisk fabrik begyndt at producere erstatningskaffen. Økologivirksomheden Biogan importerer og Andelslandsbyen Nyvang færdiggør produktet. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Da museumsinspektør Anders Kring Mortensen, Museum Nordsjælland, ville skaffe Richs kaffeerstatning til sit arrangement på Kulturnat Hillerød fredag aften om 2. Verdenskrig stødte han på et problem.
- Det var et detektivarbejde at skulle finde frem til pakkerne. Produktionen er åbenbart stoppet på fabrikken i Tyskland. Jeg ringede til Andelslandsbyen Nyvang i Holbæk, som har det. Men de var løbet tør, siger Anders Kring Mortensen.
Det lykkedes ham dog at skaffe fem pakker:
- Jeg faldt tilfældigvis over det i Nationalmuset. De har det for 38 kroner pakken.
På pakkerne står »Pakket for Trønninge Brugsforening i Andelslandsbyen Nyvang 4300 Holbæk«. Og en rundringning til Frilandsmuseet og Arbejdermuseet viser, at de også får deres Richs-pakker derfra.

I Andelslandsbyen Nyvang i Holbæk kan man opleve livet og hverdagen, som den var i begyndelsen af 1900-tallet. Og på dets husmandssted får man serveret kaffe med Richs. Det skyldes særligt en af stedets mange frivillige Erik Nymark, der også er rundviser. Han har skaffet stedet retten til at bruge Richs-navnet og har fået Levnedsmiddelstyrelsens godkendelse til at sælge Richs til andre museer, oplyser han.

I de første mange år købte han Richserstatningskaffen af en mand i Tønder, der købte tre ton ad gangen af den tyske Günzburger Nahrungsmittelfabrik, der producerede det. Da manden i Tønder stoppede, kontaktede Erik Nymark selv den tyske fabrik og fik en aftale om at købe 150 kg Richs ad gangen.

- Vi startede en produktion og pakkede det selv. Vi bruger det i egen brugs og i husmandsstedet, og vi sælger til Den Gamle By i Aarhus, Arbejdermuseet og en hel masse andre museer, siger Erik Nymark.

Men beholdningen slap op, og da han for nylig ville købe mere, var det for sent. For i foråret lukkede Günzburger Nahrungsmittelfabrik.

Efter et større arbejde med at finde en ny producent endte Erik Nymark hos direktør Anders Kok fra Biogan i Lystrup ved Aarhus.

- Jeg har fået lille prøve. Det er fuldstændig som det gamle Richs. Vi har ikke fået det hjem endnu, men vi får 150 kg som vi plejer. Vi pakker det selv, bruger det selv og sælger til andre, fortæller Erik Nymark.

Æskerne laver andelslandsbyen også selv, og Richsbilleder kommer der også i. Billederne er dog fra andelslandsbyen, og der hører ikke et album til.

Richs som helsekost

I den økologiske import og engros-virksomhed Biogan har man store planer med erstatningskaffen. Direktør Anders Kok oplyser, at han kan levere til Nyvang inden for to uger.

- Det bliver samme recept som Richs, det er en rigtig god blanding, lover han.

Produktionen sker på en fabrik i Schweiz - navnet vil direktøren ikke ud med. Fabrikken rister og formaler det, hvorefter Biogan pakker det.

Der er tale om et økologisk produkt, som Biogan også selv vil sælge. Dog under et andet navn, selvom indholdet bliver det samme.

- Jeg må ikke kalde det Richs. Vi vil lave en Kornkaffe eller Helsekaffe, vi har ikke lagt os fast på navnet endnu. Det er et produkt for folk, der virkelig går op i sundhed og ønsker at undgå koffeinen og andre stoffer i kaffe, siger Anders Kok og tilføjer:

- Jeg smagte selv på det forleden dag. Det smager forbavsende godt, navnet har et ufortjent dårligt ry. Man skal ikke sammenligne det med kaffe, men med en god varm drik. Og det kan bruges til både børn og voksne.

Richs kaffeerstatning stammer fra C.F Rich, denne skribents tiptipoldefar. I anledningen af, at man på Hillerød Bymuseum fredag aften som en del af Kulturnat Hillerød kan smage Richs og se Richsalbum, har jeg dykket ned i historien bag det kendte produkt.

Læs mere i Frederiksborg Amts Avis fredag.

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?