26. september 2021
Borgmester Kirsten Jensen (S) var alene i byrådssalen, da der blev holdt byrådsmøde onsdag aften, fordi de høje coronasmittetal førte til et virtuelt byrådsmøde. Men selvom byrådspolitikerne ikke sad i samme rum, kunne de godt få sindene i kog. Foto: Thomas Olsen
Borgmester Kirsten Jensen (S) var alene i byrådssalen, da der blev holdt byrådsmøde onsdag aften, fordi de høje coronasmittetal førte til et virtuelt byrådsmøde. Men selvom byrådspolitikerne ikke sad i samme rum, kunne de godt få sindene i kog. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rasende debat over flygtningebørn fra brændt lejr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Rasende debat over flygtningebørn fra brændt lejr
Hillerød - 30. oktober 2020 kl. 10:49
Af Anna Törnqvist Jensen

Det er ikke et spørgsmål om politik, men et spørgsmål om medmenneskelighed og menneskesyn. Sådan lød det fra SF i Hillerød, der onsdag foreslog byrådet at rette henvendelse til udlændinge- og integrationsministeriet og melde sig klar til at tage imod uledsagede flygtningebørn fra flygtningelejren Moria i Grækenland, hvis Folketinget og regeringen beslutter, at Danmark skal tage imod børnene.

arrow Læs også: Borgmester til regering: Tag imod Moriabørn

Socialdemokratiet bakkede op og kaldte forholdene i Moria-lejren for en humanitær katastrofe, mens Radikale Venstre også er klar til at tage imod flygtningebørn fra lejren.

- Vi har et etisk og moralsk ansvar for de børn, som lever i Grækenland, og vi er i en situation, hvor vi godt kan påtage os et ansvar, sagde Christina Thorholm (R).

Nikolaj Frederiksen (K) kaldte forslaget for sympatisk, men så rakte opbakningen heller ikke længere. Nikolaj Frederiksen, som selv har været udsendt blandt andet til flygtningelejre i Grækenland, advarede de andre partier mod at lade sig føre bag lyset.

- Det er ikke seks-syv-årige piger, der rejser alene fra de lande, de kommer fra og hele vejen op til Grækenland. Det er der altså ikke. Det er unge mænd, der kommer, og dem har vi svært ved at fastslå identiteten, alderen og nationaliteten på. Hvis man ser på dem, der er på steder som Center Gribskov, Udrejsecenter Sjælsmark eller Kriminalforsorgens Udlændingecenter Ellebæk, så er de altså kriminelle. Det er selvfølgelig kun dem, vi beskæftiger os med i politiet (Nikolaj Frederiksen arbejder i politiet, red.), og vi ser ikke succeshistorien, hvis der er sådan en, sagde Nikolaj Frederiksen og fortsatte:

- Det er ikke fordi, jeg har noget imod hverken flygtninge eller migranter, men jeg har rent faktisk arbejdet med dem modsat de fleste andre, og jeg har et meget godt indblik i det.

Mette Thiesen (NB) erklærede sig på linje med Nikolaj Frederiksen, og nåede at kalde SF's forslag for »åndssvagt« og udtryk for naiv tilgang til udlændingepolitik. Det fik borgmester Kirsten Jensen (S) til at minde om at huske den gode tone.

- Hvis de her børn kommer til Danmark, vil der automatisk følge familiesammenføring, og det er sådan set også tit det, der er hele pointen med de her uledsagede børn, sagde Mette Thiesen blandt andet og konkluderede:

- Det er håbløst naivt at tro, at man i 2020 kan tro på, at det her er den rigtige måde at føre udlændingepolitik på. Det minder mig om et ekko fra 90'erne. Selvfølgelig skal vi ikke tage det, der minder om flere migranter. Vi har ikke forpligtet os til noget som helst i Danmark, og det skal vi heller ikke. Vi skal have fuldt asylstop, sagde hun.

Det udløste en modreplik fra Enhedslistens Tue Tortzen, som efter eget udsagn krummede tæer hjemme bag skærmen ved det virtuelle byrådsmøde.

- Jeg synes, det er trist, at der er folk, der har det menneskesyn, og jeg vil nøjes med at sige tak til SF for forslaget. Selvfølgelig støtter vi det, sagde han.

Venstre ombestemte sig tilsyneladende undervejs i diskussionen, for gruppeformand og 1. viceborgmester Klaus Markussen startede med at erklære sin støtte til forslaget.

- Når man ser og følger katastrofen i området, gør det menneskeligt ondt, men selve substansen i det her forslag omhandler et politikområde, som ikke hører under kommunerne. Vi tror ikke, denne her beslutning kommer til at ændre noget som helst, men vi vil ikke modsætte os den, og vi stemmer for, sagde Klaus Markussen i starten af debatten.

Senere kom partifællen Søren Østergaard på banen og beskyldte SF for kun at interessere sig for børnene, fordi Moria-lejren ligger i Europa.

- For mig at se er det en naiv forestilling, at man lige kan hjælpe nogle, der er populære i øjeblikket. Det må vi simpelthen bort fra. Jeg synes, det her forslag er udtryk for populisme fra SF's side, sagde han.

Og da borgmester Kirsten Jensen til sidst skulle gøre stemmerne op, nåede hun at regne med et ja til forslaget fra Venstre, men da havde partiet ombestemt sig.

- Nej, vi stemmer også nej, for vi mener ikke, det er noget, som hører hjemme i Hillerød byråd, og vi tror ikke på, at en henvendelse fra borgmesteren, hvor velmenende, den end er, ændrer ved politikken på Christiansborg, sagde Klaus Markussen.

SF's forslag endte alligevel med at blive vedtaget, da SF, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Enhedslisten stemte for, mens de øvrige partier stemte imod.

arrow Fire partier vil hente 20 flygtningebørn til kommunen
10. november 2020 kl. 13:24 Opdateret: kl. 13:24
arrow Ministerium om akuttelte til Lesbos: Vi leverede det ønskede
17. oktober 2020 kl. 20:46 Opdateret: kl. 20:48
arrow Højskoleelever samler ind til Morialejren
13. oktober 2020 kl. 16:09 Opdateret: kl. 11:13
Stemmer du til kommunalvalget i år?