13. april 2021
Vaccinecentret i Hillerød tilbyder blandt andet de overskydende vaccinationer til personale på Nordsjællands Hospital. Indtil nu har man også tilbudt den til politiet i Hillerød, men politiledelsen siger nu stop.  Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Vaccinecentret i Hillerød tilbyder blandt andet de overskydende vaccinationer til personale på Nordsjællands Hospital. Indtil nu har man også tilbudt den til politiet i Hillerød, men politiledelsen siger nu stop. Foto: Allan Nørregaard
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politiledelse siger nej til overskydende vacciner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politiledelse siger nej til overskydende vacciner
Hillerød - 06. marts 2021 kl. 06:09
Af Camilla Bjørkman Aagaard

Hver dag er der borgere, der har bestilt tid til corona-vaccination, som ikke møder op, fordi de er blevet dårlige eller syge, eller fordi de alligevel ikke må vaccineres, fordi de får medicin.

arrow Læs også: Vaccinationscenter klarede presset på ekstra travl dag

Derfor er der hver dag også overskud af vaccine tilbage sidst på dagen, blandt andet i vaccinationscentret i Østergade i Hillerød.

For at undgå at spilde vaccinerne er overskuddet blandt andet blevet tilbudt pårørende, vaccinecentrets personale, ansatte på Nordsjællands Hospital og til betjentene fra Nordsjællands Politi på den anden side af Østergade.

Men tidligere i denne uge har ledelsen i Nordsjællands Politi besluttet, at man ikke længere vil tage imod vaccinerne til den del af beredskabet, der arbejder i frontlinjen.

Det ærgrer Nikolaj Frederiksen, der udover at sidde i byrådet for Det Konservative Folkeparti, er politibetjent på stationen i Hillerød.

- Det er fjollet, at vaccinen går til spilde, når man nu har kæmpet sådan for at få den. Uanset hvad forklaringen er på, at politiet ikke længere vil tage imod den, så er det underligt, at man ikke har en pulje af folk, der kan stå stand by og inden for kort tid komme derhen og få vaccinen, siger han.

Han fortæller, at det er et emne, der er blevet diskuteret meget blandt betjentene i huset.

- Folk er blevet vildt fortørnet på stationen, for dels er vaccinerne gået til spilde, men også fordi vi jo nemt kunne være med til at aftage de vacciner, der er i overskud. Der er kommet en skrivelse ud fra ledelsen, hvor der står, at det ikke er fremgangsmåden længere. Men vi har ikke fået nogen forklaring. Dagen efter kom man igen fra vaccinationscentret og sagde, at der var vacciner i overskud, men nu må vi ikke tage imod dem, siger Nikolaj Frederiksen.

Vil holde rækkefølge

Politidirektør i Nordsjællands Politi Jens-Christian Bülow bekræfter, at nogle medarbejdere er blevet vaccineret med vacciner, der ellers var blevet smidt ud. Men politiet vil ikke længere tage imod tilbuddet.

»Vi har fra ledelsens side efterfølgende meldt ud til medarbejderne på vores politistation i Hillerød, at der til brug for den nationale vaccinationsplan er foretaget en prioritering af, hvilke medarbejdergrupper i Nordsjællands Politi der skal vaccineres før andre, og at vi indtil videre holder os til den rækkefølge, frem for at nogle medarbejdere i politikredsen bliver vaccineret efter et tilfældighedsprincip« skriver han i en mail til avisen.

Han fortsætter:
»Når det er sagt, så har de medarbejdere, der fik de vaccinedoser, som stod til at gå til spilde, ikke gjort noget forkert i situationen. Der skulle træffes en hurtig beslutning inden for et område, hvor vi hverken har retningslinjer eller erfaring at trække på, og der blev der altså truffet beslutning om, at vaccinerne ikke skulle gå til spilde«.

Vaccineregler indskærpet

For få uger siden blev det indskærpet fra Sundhedsstyrelsen og regionerne, at de overskydende vacciner kun må gives til personer i målgruppen. Det skete blandt andet som konsekvens af afsløringer af, at direktører og læger uden patientkontakt var blevet vaccineret.

De indskærpede regler gør det mere presserende at få en liste over borgere, som kan kontaktes, hvis der er vacciner til overs, mener formand for Region Hovedstandens sundhedsudvalg, Christoffer Buster Reinhardt (K). Han kalder det sin vigtigste opgave at forhindre, at vacciner smides ud.

Region Hovedstaden har ikke præcise tal på, hvor mange vacciner, der er gået til spilde, men det er »et meget lille spild«. Regionen oplyser desuden, at man gør alt, hvad man kan for at sikre, at der ikke er vacciner, der går til spilde.

- Vi har sat nogle ting i gang for at lave nogle opkaldslister for at få fat i borgere, som vi kan kalde ind, som er i de rigtige vaccinegrupper. Det er en udfordring, for nogle af vaccinerne er så følsomme, at de ikke kan holde sig mere end en halv time, så skal de gives inden for kort tid, oplyser Region Hovedstaden.

DR skrev fredag om, at der i sidste uge blev smidt 31 fejlfri vacciner ud på Sydvestjysk Sygehus' vaccinationscenter i Esbjerg. Så galt står det dog slet ikke til i Region Hovedstaden, mener Christoffer Buster Reinhardt (K).

- Jeg kan ikke forstå, hvordan man kan få flere til overs end worst case fem vacciner. Det er så fordi, de ikke har lavet en ordentlig opbremsning i løbet af dagen. Det er vigtigt, at man ikke åbner for mange vacciner og sætter tempoet ned til sidst, så man tilpasser efter, hvor mange mennesker, der er tilbage, siger han.

arrow To-tre nye vaccinationscentre på vej i Nordsjælland
25. marts 2021 kl. 14:28 Opdateret: kl. 14:36
arrow Nu oprettes venteliste til restvacciner
25. marts 2021 kl. 09:19 Opdateret: kl. 09:19
arrow Vacciner tilovers hver dag
06. marts 2021 kl. 04:03 Opdateret: kl. 22:27
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?