16. september 2021
I Amtsmandshaven stårbilledhugger Mogens Bøggild fra Hillerøds monument som et mindesmærke over besættelsen.

Foto: Camilla Bjørkman Aagaard
gallery icon

Se billedserie

I Amtsmandshaven stårbilledhugger Mogens Bøggild fra Hillerøds monument som et mindesmærke over besættelsen. Foto: Camilla Bjørkman Aagaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: På tur blandt kunsten i det offentlige rum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På tur blandt kunsten i det offentlige rum
Hillerød - 28. marts 2021 kl. 09:57
Af Camilla Bjørkman Aagaard

Selvom udstillingssteder som Annaborg og Vandrehallen på biblioteket samt Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot holder lukket lidt endnu, er der gode muligheder for at få en kunstoplevelse, hvis man bare tager en jakke og et par gode sko på Kunsten i Hillerød er nemlig stærkt repræsenteret i det offentlige rum, især i bymidten og i gågaderne.

arrow Læs også: Professionelle kunstnere udstiller 45 nye værker på Annaborg
Masser af kunst i centrum

Tager man turen fra Torvet til Annaborg på Frederiksværksgade er der mulighed for at se, gense eller måske ligefrem opdage flere spændende skulpturer.

Mest kendt er nok portrætstatuen af kong Frederik 7., der står på Torvet. Statuen var bestilt af De Danske Vaabenbrødre i Frederiksborg Amt, blev påbegyndt af H.V. Bissen og færdiggjort af hans søn Vilhelm Bissen i 1880. Kongen står med ryggen til slottet i dagligdags gevandter med fez og pibe og er ifølge cand. mag. i kunsthistorie og kulturformidler på Hillerød Bibliotek, Karen Elsebeth Jensen, repræsentativ for H.V. Bissens forening af den klassicistiske skulpturtradition med naturalistiske træk.

Udover kongestatuen kan man på Torvet foran Cafe Vivaldi også se en række dyreskulpturer, som børn og barnlige sjæle gerne kravler rundt på.

Inden turen går videre ned ad Slotsgade er det værd at lægge mærke til den fisk, der sidder på muren på bygningen på hjørnet af Torvet og Slotsgade. Højt over den, på en altan, sidder en lille fugl, der aldrig kan flyve sin vej. Hvor mange har mon lagt mærke til, at det ikke er en levende fugl?

»Natalie« og fisk

Går man via Slotsgade til Køies Bugt kan man på det lille torv se skulpturen »Natalie«, der er lavet af Kirsten Dufour og springvandet Fugle og fisk fra 1973, som man finder på Fisketorvet. »Natalie« fra 1988 fremstiller en nøgen og langstrakt kvindefigur og viser ifølge Karen Elsebeth Jensen Dufours stilsikre forening af et naturalistisk billedsprog og en eksperimenterende leg med materialer og udtryk.

Drejer man ned på Posen, kan man blandt andet se skulpturen Frigjort, der var en gave til Hillerød Kommune fra Arbejdernes Fællesorganisation, som nu er blevet til LO-samarbejdet. Skulpturen skal symboliserer ligestilling. På plænen kan man også se den talerstol, som Hillerød Borgerstiftelse i 2018 donerede til Kommune, ligesom der på legepladsen på Posen er mulighed for at opleve skulpturer af blandt andet små elefanter.

Turen går videre mod Annaborg, og i den såkaldte Amtmandshave langs Frederiksværksgade finder man den lokale billedhugger Mogens Bøggilds monument bestilt af byrådet i 1946 som et mindesmærke over besættelsen. Skulpturen af en hjort, der bliver angrebet af ørne, er udført i Bøggilds karakteristiske naturtro stil, som også genfindes i Tito, stejlende hingst fra 1982, der er opstillet foran Hillerød Rådhus.

Denne tur afsluttes ved Annaborg, hvor Ole Madsens skulptur af ærkeenglen Michael samt Madsens skulptur Transformation (bogorm) står foran kunstforeningens bygning.

Nu er det bare om at komme ud i gader og stræder og opleve den kunst, som altså kan ses uden problemer eller mundbind, selv i denne tid.

arrow Lokale kunstnere udstiller i Vandrehallen
09. august 2021 kl. 16:56 Opdateret: kl. 16:09
arrow Annaborg er klar med deres sommerudstilling
01. juli 2021 kl. 15:11 Opdateret: kl. 11:11
Synes du, at kommunen er der for dig?