22. juni 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nye spørgsmål til minister om Perlite

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Nye spørgsmål til minister om Perlite
Hillerød - 03. november 2018 kl. 06:14
Af Janne Mulvad

Nordisk Perlitesagen har sat gang i spørgsmålene på Christiansborg. Et svar fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i sagen om Nordisk Perlite får nu Øjvind Vilsholm, Enhedslistens miljøordfører, til at stille et opfølgende spørgsmål.

arrow Læs også: Nordisk Perlite anerkender ikke støjmåling

Nick Hækkerup (S) spurgte i oktober ministeren om, der er mulighed for at forhindre, at en virksomhed trækker en miljøsag i langdrag ved at klage over et påbud fra kommunen.

Hillerød Kommune har givet Nordisk Perlite et påbud om at hindre støvflugt fra fabrikken. Nordisk Perlite har klaget over påbuddet til Miljø- og Fødevareklagenævnet, og indtil sagen er afgjort, kan virksomheden støve videre, for klagen har opsættende virkning.

Svaret fra Jakob Ellemann-Jensen kom 19. oktober og lød, at virksomheden som udgangspunkt ikke skal leve op til påbuddet før klagen er afgjort - men er der akut sundhedsfare, kan myndigheden bestemme, at påbuddet skal overholdes også mens klagen behandles.

Det svar får nu Enhedslistens mand til at stille sit spørgsmål, der lyder:

»Ministeren bedes oplyse, hvilke handlemuligheder en kommune har for at begrænse støv- og støjgener fra en fabrik som Nordisk Perlite i Hillerød Kommune i det tidsrum, fra kommunens påbud om at standse støvflugt fra fabrikken er påklaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet, og indtil sagen er afgjort.

- Ministeren henviser til nogle paragraffer som kan bruges i tilfælde, hvor der er akut sundhedsfare. Det kræver, at kommunerne gør et ret stort arbejde for at undersøge, om der er akut sundhedsfare. Jeg synes det er interessant at vide, om der ikke er andre håndtag, kommunen kan gribe fat i, siger Øjvind Vilsholm.

- Hvis ministeren ikke kan komme op med andet end det, Nick Hækkerup får svar på her, synes jeg vi skal overveje, om man ikke skal skærpe loven eller give ekstra muligheder, hvis kommunen mener, det er sundhedsskadeligt, det der sker, siger han og fortsætter:

- Det virker lidt håbløst, at virksomheden bare kan udsætte det uger og måneder, mens sagen behandles, siger han.

Nick Hækkerup spurgte også ministeren om, hvad en kommune kan gøre, hvis en virksomhed ikke vil samarbejde og give oplysninger om potentiel forurening. Til det svarede ministeren, at virksomheden har pligt til at udlevere de oplysninger, kommunen vil have, hvilket der er hjemmel til i miljøbeskyttelsesloven.

Nick Hækkerup har sendt svarene fra ministeren videre til borgmester Kirsten Jensen (S).

- Hun er ved at sikre, at Hillerød Kommune har gjort alt hvad de kan, inden for lovens rammer. Så hun vil se på, om der er en mulighed, der er uprøvet, siger han.

Borgmester Kirsten Jensen oplyser til Frederiksborg Amts Avis, at forvaltningen i Hillerød Kommune er ved at se på ministersvarene.

arrow Nu skal Hammersholt have nattero
24. oktober 2020 kl. 06:26 Opdateret: kl. 15:55
arrow Udskældt virksomhed kan blive politianmeldt
07. september 2020 kl. 10:11 Opdateret: kl. 21:58
arrow Nordisk Perlite: Vi vil det gode naboskab
07. september 2020 kl. 10:02 Opdateret: kl. 21:57
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?